BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Çin'deki ekonomik büyüme yavaşlıyor

Öngörülerden daha düşük gerçekleşen ihracat artışı ve ithalattaki daralma, Çin ekonomisinin hızlı bir yavaşlama içine girdiğine dair kaygıların artmasına neden oluyor.

Abone ol

Ağustos ayında öngörülenden daha az gerçekleşen ihracat artışı ve ithalattaki daralma, Çin ekonomisinin hızlı bir yavaşlama içine girdiğine dair kaygıların artmasına neden oldu.

Küresel talep düşüklüğü nedeniyle Çin'de ihracat artışı beklenenden az gerçekleşerek bir önceki yıla oranla yüzde 2,7 arttı.

İthalatta 2,6 oranındaki düşüş ise iç talepteki azalmaya işaret ediyor.

Çin iç talebi canlandırarak ekonomik büyüme oranını yükseltmeye çalışıyor.

Uzmanlar ithalattaki azalmayı iç tüketimin yeterince hızlı büyümediğinin göstergesi olarak değerlendiriyor.

Fabrika üretimi yavaşlıyor

Pazar günü açıklanan resmi istatistiklerde Çin'deki sanayi üretiminin Ağustos ayında son üç yılın en düşük düzeyinde gerçekleştiği bildirilmişti.

Bir önceki yıla kıyasla ülkede üretim artışı yüzde 8,9 oranında gerçekleşti.

Çin'deki imalat sektörü son yıllardaki ekonomik büyümenin motor gücü oldu.

Ancak Çin'in en büyük alıcıları olan Avrupa ve ABD'de Çin mallarına olan talep azalınca imalat sektöründeki büyüme yavaşlama gösterdi.

Fabrika üretimindeki artış son beş aydır yüzde 10'un altında gerçekleşti; küresel mali kriz başladığından bu yana ilk kez bu kadar uzun dönemli olarak bu oranın altında seyretti.

Uzmanlar sektördeki yavaşlamanın büyük kaygılara neden olduğunu belirtiyor.

Pekin'deki IHS Global Insight'tan Alistair Thronton "sanayi üretimindeki artış hızı yavaşlamaya devam ederken, ekonomik büyümenin yılın ikinci yarısında artacağına dair beklentiler gerçekleşmeyebilir" dedi.

Teşvik tedbirleri

Son veriler Çinli yetkilileri ekonomiyi canlandırmak için yeni tedbirler almaya iteceği beklentilerini de artırdı.

Bu amaçla Çin geçen hafta 150 milyar dolarlık altyapı projelerini onaylamıştı.

Tüketiciler ve işletmeler için kredi maliyetini düşürmek amacıyla Haziran'dan bu yana faiz oranların da iki kez düşürüldü.

Borçlanmayı teşvik etmek amacıyla son aylarda bankaların tutması gereken rezerv miktarında da üç kez indirime gidildi.

Royal Bank of Scotland'ın Çin uzmanı Louis Kuijs BBC'ye yaptığı açıklamada, Çin'in kısa vadede bu alanlardaki ekonomi politikalarını daha da gevşetme yönünde adımlar atabileceğini, ancak bunların mali krizin başladığı dönemde alınan tedbirler kadar büyük olmayacağını bildirdi.