BIST 9.725
DOLAR 35,22
EURO 36,88
ALTIN 2.977,50
HABER /  GÜNCEL

Çin'de Uygur akademisyenin öğrencileri yargılanıyor

Şincan özerk bölgesinde akademisyen İlham Tohti'yle bağlantılı yedi üniversite öğrencisinin yargılandığı dava başladı. Tohti Eylül ayında "bölücülük yapmak ve etnik gerilimi artırmak" suçlamalarından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Abone ol

Çin'in batısındaki Şincan özerk bölgesinde Uygur akademisyen İlham Tohti'yle bağlantılı yedi üniversite öğrencisinin yargılandığı dava başladı.

Öğrencilerin Tohti'nin kurduğu Uygurlarla ilgili bir internet sitesine katkıda bulunmakla suçlandığı belirtiliyor.

Tohti ise geçen Eylül ayında "bölücülük yapmak ve etnik gerilimi artırmak" suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Uygur akademisyen verilen ceza insan hakları örgütleri, Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından kınanmıştı.

BBC Pekin muhabiri Celia Hatton davanın çok gizli olduğunu, hatta Şincan'daki mahkemenin davanın görüldüğünü doğrulamadığını belirtiyor.

Tohti'nin avukatı Li Fangping BBC'ye yaptığı açıklamada öğrencilerin Uygurlar ve Çin'deki diğer etnik gruplar arasında görüş alışverişini teşvik etme amacıyla kurulan ve daha sonra kapatılan Uygur Online adlı siteye katkıda bulunduklarını söyledi.

Çin makamları ise sitenin Şincan'ın bağımsızlığını savunduğunu iddia ediyor.

"Bazıları 15 yıl hapis yatabilir"

Yargılanan öğrencilerin avukatı adına konuştuğunu söyleyen Li öğrencilerin beş ila 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılabileceklerini söyledi.

Öğrenciler geçen Ocak ayında polis tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybolmuş daha sonra televizyonda hocaları Tohti aleyhinde ifadeler verilirken görülmüşlerdi.

Geçen hafta da mahkeme Tohti'nin cezasına yaptığı itirazı reddetmişti.

Tohti Çin hükümetinin Uygurlara muamelesine karşı muhalefetiyle tanınıyor.

Çin yönetimi son dönemde yüzlerce kişinin öldüğü saldırılardan "ülke dışındaki terör örgütlerinden ilham ve destek alan" Uygur ayrılıkçıları sorumlu tutuyor.

Uygurlarsa Pekin'in kültürel ve dini yaşamlarına koyduğu kısıtlamaların şiddeti arttırdığını söylüyor.