BIST 9.833
DOLAR 34,07
EURO 37,64
ALTIN 2.742,20
HABER /  DÜNYA

Çinde ölü sayısı 8 bin 533

Ölü sayısı sürekli artıyor. Merkez üssünde fabrika ve okullar yıkıldı.. Çin Haber ajansının geçtiği ölü sayısı rakamı ürküttü.

Abone ol

Çin'in Sichuan eyaletindeki depremde ölü sayısının 8 bin 533'e çıktığı bildirildi. Yeni Çin Haber Ajansı, yerel yetkililere dayanarak, ülkenin güneybatısındaki eyalette 8 bin 533 kişinin öldüğünü duyurdu. Ajans, Richter ölçeğine göre 7,8 büyüklüğündeki depremde çöken lise binasının enkazı altında kalan 900 öğrenciden 50'sinin öldüğünün doğrulandığını belirtti.

Eyaletin toplam nüfusu 80 milyon civarında. Yaralı sayısı 10 bin civarında. Öğrencilerin de enkaz altında kaldığı belirtiliyor.
 
MERKEZ ÜSSÜ

Depremin ardından 10 milyon nüfuslu Çengdu'da 6.0 ve 5.4 büyüklüklerinde artçı sarsıntılar oldu, birçok binayla kentteki hastane boşaltıldı. Kentte elektrik kesintisi olduğu ve cep telefonlarının çalışmadığı belirtiliyor.
Depremin Sichuan eyaletinin başkenti Çengdu'ya 92 kilometre mesafede ve yerin 10 kilometre derininde olduğu bildirildi.
 
BİNALARIN YÜZDE 80'İ YIKILDI
 
Sichuan eyaletindeki bir yerleşim bölgesinde binaların yüzde 80'inin yıkıldığı belirtiliyor. Çin resmi haber ajansı, Sichuan eyaletinde bulunan Beichuan Qiang'daki binaların yüzde 80'inin çöktüğünü duyurdu. 

BAŞBAKAN BÖLGEYE GİTTİ
 
Devlet Başkanı Hu Cintao, ilgili birimlerden depremden etkilenenlere yardım için ellerinden gelen her şeyi yapmalarını isterken, Başbakan Ven Ciabao kurtarma çalışmalarını yönetmek üzere bölgeye gitti. Halk Kurtuluş Ordusu'ndan yapılan açıklamada, kurtarma çalışmalarına askerlerin de katılacağı kaydedildi.
 
UÇAK SEFERLERİ İPTAL
 
Çin Doğu Hava Yolları (CEA), Sichuan eyaletinin merkezi Çengdu'ya yaptığı seferleri iptal ettiğini açıkladı. CEA tarafından yapılan açıklamada, bölgeye yardım malzemesi ve kurtarma personeli taşınması için takviye seferler düzenleneceğini ve bütün şubelerin yardım malzemesi ve personeli taşınmasına öncelik vereceği belirtildi.
 
HABERLEŞME
 
Çin'in en büyük telekomünikasyon şirketleri China Mobile ve China Unicom'dan yapılan açıklamada, Sichuan ve Şaanşi eyaletlerindeki haberleşme sistemlerinin zarar görmüş olabileceği kaydedildi.
 
Aba Tibet-Çiang Özerk İli'ndeki Vençuan'ın nüfusu 111 bin 800. Woolong Panda Üreme ve Koruma Merkezi bu bölgede bulunuyor.

İKİ-ÜÇ DAKİKA SALLANDILAR

Görgü tanıkları, sarsıntının yaklaşık 2-3 dakika sürdüğünü, büyük depremin ardından hala küçük artçı sarsıntılar hissettiklerini aktardı.

KOMŞU ÜLKELER DE HİSSETTİ

Yer sarsıntısı, Pekin, Şanghay gibi büyük kentlerin yanı sıra Tayland'ın başkenti Bangkok'ta da hissedildi. Deprem, Tayland ve Vietnam'da da hissedildi.  Depremin meydana geldiği Sichuan bir sanayi bölgesi; bölgenin nüfusu ise 80 milyondan fazla.