BIST 9.911
DOLAR 35,43
EURO 36,34
ALTIN 3.069,66
HABER /  GÜNCEL

Çin'de 'internet çocukları'na kaligrafi dersleri

Çin'de bilgisayar kullanımı ve cep telefonu mesajlaşmasının çocukların el yazısını olumsuz etkilediği görüşüyle, okullara daha fazla 'güzel yazma sanatı dersleri' konması istendi.

Abone ol

Bu hafta yeni ders yılına başlayan Çin okulllarında güzel yazma derslerinin de eğitim programına dahil edilmesi bekleniyor.

Çin Eğitim Bakanlığı, el yazısının geliştirilmesi amacıyla, yaşları daha büyük öğrencilere seçmeli dersler ve okul sonrası faaliyet olanağı sunulacağını açıkladı.

Bakanlığın internet sayfasındaki bir yazıda, cep telefonlarının ve bilgisayarların hızla ve çok gelişmesi yüzünden öğrencilerin Çin harflerini doğru yazabilme yeteneğinin azaldığı belirtiliyor.

Yazıda, öğrencilere doğru ve güzel yazma alışkanlığı kazandırılması, kalın ve ince fırçaları nasıl kullanmalarını gerektiğinin öğretilmesi gerektiği vurgulandı.

Yunancada 'güzel yazma' anlamına gelen kaligrafinin Çin dilindeki karşılığı 'şufa' ve 'yazma yöntemi/kuralı' anlamına geliyor. Sözcük anlamında olduğu gibi Çin dilinde doğru ve güzel yazabilmek, yoğun bir eğitim gerektiriyor.

Çincede 'teşekkür ederim' sözcüklerini yazabilmek için 12 kalem ya da fırça darbesi gerekli. Ve bu da, aslında tek bir karakter ya da hece.

Çince yazarken her kalem ya da fırça hareketinin bir adı var ve bu hareketlerin doğru sırayla yapılması gerekiyor. Eğitmenler, en ustalıklı şekilde yazılan Çincenin, bir enerji ve hareket kaynaşması olduğunu; siyah mürekkep doldurulmuş basit bir fırçayla, ortaya bir sanat ürünü çıkarıldığını belirtiyorlar.

İnternet hızının tehdidi

Ancak yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılan güzel yazı yazma becerisi, teknolojinin tehdidi altında.

Bilgisayarda yazılan yazılarda bir harfin anlamı üzerinde uzun uzadıya düşünme zamanı olmuyor ve birçok yanlış yapılıyor. Ama diğer birçok ülkede olduğu gibi, Çin'de de dil, dijital çağda çok değişti.

İnternet kullanıcıları sıradan bir Çince ifadeyi, sayılar, simgeler ve İngilizceden yapılan fonetik çevirilerle karıştırarak yeni baştan yaratıyorlar.

Bazen de söylediklerini gizlemek amacıyla, işitildiğinde aynı sesi veren ama farklı şeklide yazılan sözcükleri kullanıyorlar.

Çince internet dili zaman zaman "huoxing wen" olarak adlandırıluyor; yani 'Mars dili'. Çin'deki internet sansürcülerinden kaçabilmek için de dilin bu şekilde kullanıldığı görülüyor.

Daha genç yaştaki internet kullanıcılarının ise, yazdıklarını anne babalarından gizlemek için bu tür şifreli yazışmayı yeğlediklerine inanılıyor.