BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.961,75
HABER /  GÜNCEL

Cinciler işadamı vekil demeden fena çarpmış

Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde 'cinlerin koruduğu küpler dolusu altınları çıkarma' vaadiyle dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen sanıklar hakkında iddianame hazır

Abone ol

Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde 'cinlerin koruduğu küpler dolusu altınları çıkarma' vaadiyle dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen 5'i tutuklu 13 sanığın, aralarında eski milletvekili ve işadamlarının da olduğu 5 kişiyi toplam 2 milyon 272 bin dolar çarptığı iddiasıyla yürütülen soruşturmanın savcılık iddianamesi hazırlandı.

Cinci çetenin ele başı olduğu öne sürülen 54 yaşındaki Nevzat Açıkgöz için 'dini inanç ve duygularının istismarı suretiyle dolandırıcılık ve bu suça teşebbüs, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' suçundan 41 yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer sanıkların da 2-41 yıl arasında değişen sürelerde hapisle cezalandırılması talep edildi.

ESKİ VEKİL ŞİKAYETÇİ OLUNCA OYUN BOZULDU

İskenderun Emniyet Müdürlüğü ekipleri, CHP'nin 23'üncü Dönem Hatay Milletvekili Abdulaziz Yazar'ın 'dolandırıldım' şikayeti üzerine başlatılan araştırma ile birlikte 'akıllara durgunluk veren dolandırıcılık' olarak tanımlanan İskenderun'daki cinci hoca olayı patlak verdi. Geçen nisan ayında çalışmasını tamamlayan Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, özel harekat timlerinin de destek verdiği operasyon düzenledi. Karaağaç ve Nardüzü beldelerindeki düzenlenen operasyonda, 15 kişi gözaltına alındı. Baskın yapılan evlerdeki aramalarda, sahte tarihi eser parçaları, tarihi eser aramakta kullanılan malzemeler ele geçirildi. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Nevzat Açıkgöz, Abdulkerim Köroğlu (39), Akın Yolcu (27), Vedat Saçan (47) ve Mehmet Uysal (26) tutuklandı. 10 şüpheli ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İNANILMAZ OLAYLAR İDDİANAMEDE

Sanıkların, bazı evlerin bahçelerine önceden küp yerleştirdikleri, bu yolla inandırıcılık sağladıkları, sonradan çeşitli bahaneler öne sürerek işin tamamlanamadığına ilişkin örnekler, iddianamede yer aldı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, olayla ilgili 22 sayfalık iddianame hazırladı. Şüphelilerden 2'si hakkında takipsizlik kararı verildi. 5'i tutuklu 13 sanık hakkında hazırlanan iddianame İskenderun 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edildi.

İddiaamede cinci çetenin ele başı olduğu öne sürülen Nevzat Açıkgöz için 'dini inanç ve duygularının istismarı suretiyle dolandırıcılık ve bu suça teşebbüs, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' suçundan 41 yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer tutuklu sanıklar Abdulkerim Köroğlu, Akın Yolcu, Vedat Saçan ve Mehmet Uysal ile tutuksuz 8 sanığın 2-41 yıl arasında hapsi talep edildi.
İddianamede cinci çetenin Kur'an-ı Kerim, toprak küp, mum, beyaz bez, karton koli, pamuk, kazma, kürek, koyun ve tütsü kullanarak mizansenler oynayıp, kurbanlarını toprağa gömülü altınları cinlerin koruduğuna, cinleri uzaklaştırmak için başka ülkelerden çok pahalı tılsımlı tütsüler gerektiğine inandırarak paralarını alıp, dolandırdığı öne sürüldü.

KİMLERİN CANI YANDI?

Cinci çetenin tuzağına düşenler arasındaki CHP'nin 23'üncü Dönem Hatay Milletvekili Abdulaziz Yazar'ın 1 milyon 520 bin dolar, Bedi Gümüş'ün 407 bin dolar, işadamı Nuri Üysen ve ortağı Sait Deniz'in 325 bin dolar, Zeki Asma'nın 20 bin dolar çarpıldığı iddianameye yansıdı. Aksaray'da kuyumculuk yapan Yalçın Akbaş'ın benzer şekilde dolandırılmak istendiği, ancak bu kişinin şüphelenmesi üzerine tezgahın işlemediği belirtildi.

NASIL DOLANDIRDILAR?

İddiaya göre cinci çete, 2008'den itibaren kurbanlarını seçip, kurguladıkları oyunlarla dolandırıcılık yaptı. Çete ilk olarak emlakçı Zeki Asma ile arsa satın alma bahanesiyle iletişime geçti. Çete lideri Nevzat Açıkgöz, sohbeti ilerletip, emlakçı Zeki Asma'nın evinin altında küpler dolusu altın olduğuna inandırdı. Nevzat Açıkgöz, bu altınları cinlerin koruduğunu, ev sahibinin izni olmadan çıkartılamayacağını söyledi. Çetenin bazı üyeleri emlakçıyı evde oyalarken, diğerleri bahçede bir çukur kazdı ve bir miktar altın bıraktı. Daha sonra emlakçıya bu altınlar gösterildi. Ancak cinlerin uzaklaştırılması için 'Bahur' dedikleri bir tütsü gerektiğini, bunun Suriye'de satıldığını söyleyip, para istedi. Anlatılanlara inanan emlakçı Zeki Asma, çete üyelerine 20 bin dolar verdi. İki gün sonra Nevzat Açıkgöz, Zeki Asma ile altınları çıkarmak için evin içine girdi. Bu sırada bir patlama oldu ve Nevzat Açıkgöz, emekleyerek evden kendini dışarı attı. Kendisini cinlerin çarptığını söyleyip, aceleyle ayrıldı. Daha sonra emlakçı altınların akıbetini sorduğunda Nevzat Açıkgöz, "Sen delisin" diyerek bu kişiyi tanımadığını söyledi.

CİNLER KARNINDAN YARALADI

Cinci çete, 2012'nin şubat ayında ikinci kurban olarak seçtikleri Bedi Gümüş'le Arsuz Beldesi'ndeki yazlığını satın alma bahanesiyle iletişime geçti. Ele başı Nevzat Açıkgöz, yine evin altında cinlerin koruduğu küpler dolusu altın olduğunu anlatıp, Bedi Gümüş'ün rızası olmadan bu altınların çıkarılamayacağını belirtti. Nevzat Açıkgöz, Bedi Gümüş'e Kuran'ı Kerim'e el bastırıp, kimseye bir şey anlatmaması için yemin ettirdi. Altınları çıkarmak için yine 'Bahur' tütsüsü gerektiğini söyleyip, para istedi. Bu yalanlara inanan Bedi Gümüş, çete üyelerine 27 bin dolar verdi. Daha sonra evin bahçesinde kazılan çukurda iki adet küp gösterilip, bunların altın dolu olduğu anlatıldı. Ardından çete üyeleri, cinlerin uzaklaştırılması için 'Gasil' denilen tütsü gerektiğini söyleyip, yine para istedi. Bedi gümüş, 53 bin dolar daha verip, altınlara kavuşmanın hayallerini kurdu. Senaryonun sonunda çukurdan çıkartılan ve içi altın dolu olduğu söylenen 6 karton kutu evin içine taşındı. Nevzat Açıkgöz, herkesi evden çıkartıp, cinlerle konuşacağını söyledi. Bir süre sonra Nevzat Açıkgöz, karnını tutarak telaşla evden çıktı. Karın bölgesinde kana benzeyen kırmızı renkli sıvı akan Nevzat Açıkgöz, cinlerle kavga ederken yaralandığını söyledi. Sonraki zamanlarda da Bedi Gümüş'ten benzer bahanelerle 120 bin, 130 bin ve 77 dolar alındı. Toplamda 407 bin dolar veren Bedi Gümüş'e cinlerle baş edilemediği anlatıldı ve bu işten vazgeçildiği söylendi. Yaşadıklarından çok etkilenen Bedi Gümüş, olaydan sonra kimseye bir şey anlatmadı.

'ALTINLARI ALLAH'IN YERALTI ASLANLARI KORUYOR'

Cinci çete, 2012'nin haziran ayında CHP'nin 23'üncü Dönem Hatay Milletvekili Abdulaziz Yazar'ı tuzağa düşürmek için harekete geçti. Otomotiv şirketi bulunan Abdulaziz Yazar'ın Karaağaç Beldesi'nde satılığa çıkardığı evin bahçesinde gömülü altın olduğunu, cinleri kastederek bunları 'Allah'ın Yeraltı Aslanları koruyor' yalanını söyledi. Buna inanan Abdulaziz Yazar, evin satışını durdurdu. Çete üyeleri, kimseye bir şey anlatmaması için Abdulaziz Yazar'ı Kuran'ı Kerim'e el bastırıp, yemin ettirdi. Sonraki günlerde dualar okunarak evin bahçesinde bir çukur açıldı. Bu çukur mumlarla aydınlatıldı. Abdulaziz Yazar'a çukurun içinde üç adet küp gösterildi. Cinlerin toplam 12 küp dolusu altın getireceği anlatıldı. Abdulaziz Yazar'dan cinleri uzaklaştırmak için 'Bahur' parası istendi. Abdulaziz Yazar 170 bin doları çeteye teslim etti. Daha sonra Nevzat Açıkgöz ve elemanları 12 küp dolusu altını cinlerin getirdiğini, bunları 12 kutu ve 12 bez torbaya koyduklarını söyleyip, eve taşıttı. Ancak bu kez de cinlerin uzaklaşmadığı yalanı uyduruldu. Ardından cinleri kovmak için gereken 'Gasil' tütsüsü satın almak için Abdulaziz Yazar'dan 350 bin dolar alındı. Sonraki günlerde de planladıkları mizansenleri oynayan cinci çete, Abdulaziz Yazar'dan farklı zamanlarda 400 bin dolar, 500 bin dolar ve 100 bin dolar daha para aldı. Bu oyunun sonunda da çete üyeleri kendilerini cinlerin çarptığına inandırıp, Abdulaziz Yazar'ı oyalamayı sürdürdü. Toplamda 1 milyon 520 bin dolar dolandırıldığını anlayan Abdulaziz Yazar, polise gidip, şikayetçi oldu.

'ALTIN KUTULARINDAN BEZ PARÇALARI ÇIKTI'

Cinci çete, Abdulaziz Yazar'ı kandırdığı günlerde, İskenderun'da belediye başkan aday adayı da olan ve AVM'lere arsa satışları ile tanınan işadamı Nuri Üysen ve yardımcısı Sait Deniz'e de tuzak kurdu. Çete lideri Nevzat Açıkgöz, Nuri Üysen'le yaptığı görüşmede Müftüler Köyü'ndeki evinin bahçesindeki kıyısı ağacının dibinde gömülü küplerde altın olduğunu anlattı. Cinci çete üyeleri, daha sonra Nuri Üysen'in yardımcısı Sait Deniz'le köydeki eve gitti. Buradaki kayısı ağacının altı kazıldı. Sait Deniz'e çukur içinde ağzı kapalı üç adet küp gösterildi. Çete lideri Nevzat Açıkgöz, Sait Deniz'i burada 72 küp ve bir sandık içinde altın olduğuna inandırdı. Sait Deniz, yaşadıklarını patronu Nuri Üysen'e anlattı. Nuri Üysen, bunun bir ilizyon olabileceğini söyleyip, tereddüt etti. Ancak Sait Deniz, cinlerin uzaklaştırılması için gereken 'Bahur' parası olarak patronundan 325 bin dolar istedi. Nuri Üysen, bu parayı yardımcısının hesabına havale etti. Sait Deniz de parayı çeteye verdi. Daha sonra çete üyeleri Nuri Üysen ve Sait Deniz'le birlikte köydeki eve gitti. Önceden açılan çukurun yanındaki içi dolu 6 adet karton kutu çete elemanları ve tuzağa düşürülen ikili tarafından evin bodrumuna taşındı. Çete lideri Nevzat Açıkgöz, küplerin temizlenmesi için tılsımlı su gerektiği yalanını uydurup, 1 milyon dolar istedi. İşadamı Nuri Üysen, bu parayı vermeyi reddetti. Bunun üzerine çete lideri Nevzat Açıkgöz, olayı 15 kişinin duyduğunu öne sürüp "Bu işten artık hayır gelmez, bu küpleri geri göndermem lazım" dedi. Daha sonra sözde içi altın dolu küplerin konulduğu bodrumun önünde koyun kestirip, bir hafta eve kimsenin yaklaşmamasını isteyerek, ayrıldı. Nuri Üysen ve Sait Deniz, daha sonra gittikleri evin bodrumunda boş kutular içinde pamuk, bez parçaları gördü. Çete lideri ve elemanlarını telefonla aradı ancak hiçbirine ulaşamadı.