BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  EKONOMİ

Çince bilen Türk mühendis sıkıntısı

Fiba Grubu'nun Çin'de inşa ettiği alışveriş merkezi için Çince bilen Türk mühendis sıkıntısı!

Abone ol

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye'deki öğrencilerin Çince, Çinli öğrencilerin de Türkçe öğrenmesi gerektiğini belirterek, Fiba Grubu olarak Çin'de bir alışveriş merkezi inşa ettiklerini, ancak Türkçe bilen Çinli mühendis ve Çince bilen Türk mühendis bulamadıklarını, bu nedenle de ciddi bir iletişim sorunu yaşadıklarını kaydetti.

Türk-Çin İşbirliği ve Ticaret Forumu'nun açılışında konuşan Özyeğin, Çin Başbakanı Ven Ciabao'nun Türkiye ziyareti sırasında iki ülke arasında ticaret hacminin 2015 yılında 50 milyar dolara çıkarılması hedefinin ortaya konduğunu anımsatarak, bunun gerçekleştirilebilecek ve hatta 2015'e kadar aşılabilecek bir hedef olduğunu kaydetti.

Hızlı büyüme oranlarıyla dünyanın ikinci büyük ekonomisi haline gelen Çin ve krizden en hızlı çıkan ülkelerden biri olarak Türkiye arasında çok yoğun bir sinerji oluşabileceğine işaret eden Özyeğin, iki ülkenin hemen hemen her sektörde işbirliği yapabileceğini belirtti.

Özyeğin, işbirliğinde öne çıkabilecek alanları ise yenilenebilir enerji, otomotiv ve yan sanayisi, madencilik, lojistik, elektrik-elektronik olarak sıralayarak, Çin'in rüzgar santrali üretiminde pazar payının yüzde 40'a ulaştığını vurguladı. Özyeğin, eğitim ve kültürel alandaki işbirliğinin önemine de dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin ABD ve Avrupa'da 100 binin üzerinde öğrencisi var. Çin'deki öğrenciler de buralara eğitime gidiyorlar. Bizim öğrencilerimizin Çin'e, Çinli öğrencilerin de Türkiye'ye gelmesi, üniversiteler arasında işbirliği anlaşmaları yapılması, Çinliler'in Türkçe, Türkler'in Çince öğrenmesi, iki ülke arasında öğrenci değişim programları olması lazım. Benim grubum, Fiba Grubu Çin'de bir alışveriş merkezi inşa ediyor. Bu 330 bin metrekarelik bir alışveriş merkezi, 220 milyon dolarlık bir proje. Maalesef biz Türkçe bilen Çinli mühendis ve Çince bilen Türk mühendis bulamadık. Dolayısıyla ciddi bir komünikasyon sorunu yaşıyoruz.''

Türkiye-Çin dış ticaretinde Türkiye aleyhine olan dengeye de değinen Özyeğin, Çin'in ihracatının, Türkiye'den ithalatının 6 katı seviyesinde bulunduğunu, bu dengenin sağlanması için Çinli sanayicilerin Türkiye'ye gelerek hem iç pazara hem de üçüncü ülkelere yönelik üretim yapmasının katkı sağlayacağını dile getirdi.

''ALIŞVERİŞ MERKEZİ MAYIS AYINDA TAMAMLANACAK''

Toplantı sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özyeğin, alışveriş merkezinin önümüzdeki yıl Mayıs ayında tamamlanacağını, sonrasında başka şehirlerde de alışveriş merkezi açmayı planladıklarını kaydetti.

Özyeğin, Çin'in şu anda hızlı tren konusunda en ileri teknolojiye ulaştığını ve Çin'de her yıl yapılan hızlı tren yolunun kilometre olarak, tüm dünyanın üzerinde olduğunu söyledi. Özyeğin, Çin'in, Ankara-İstanbul arasındaki hızlandırılmış tren projesi için istekli olduğunu belirtti.

Yuan-TL ticaretinin ihracatçılar tarafından tercih edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Özyeğin, bankaların şubelerinde de bu işlemlerin yapılması için uygulamaların hazırlanması ve bankaların karşılıklı anlaşmalarla bunu hayata geçirmesi gerektiğini dile getirdi.

Çin ve Türk firmalarının özellikle müteahhitlik alanında karşılıklı yapabilecekleri çok şey olduğunu belirten Özyeğin, bazı teknolojilerde Çin'in daha iyi durumda olduğunu, bazı ülkelerde ise Türk müteahhitlerin nasıl iş yapılacağını iyi bildiğini, birlikte hareket ettiklerinde bölge ülkelerinde ciddi potansiyel bulunduğunu vurguladı.

Alışveriş merkezlerine Türk markalarının ilgisine ilişkin bir soruyu Özyeğin, ''Türk markalarından ilgi var tabii, ama Türk markalarının Çin'de sadece bir alışveriş merkezinde mağaza açmaları kolay değil. Onlara nasıl lojistik desteği verebiliriz, o çalışmalar içindeyiz şu anda. Bir perakendeci bir ülkeye gittiği zaman başabaş noktasına gelebilmek için en azından 7-8 mağazayı açması lazım'' şeklinde yanıtladı.

Hüsnü Özyeğin, Özyeğin Üniversitesi'nde Çince bölüm açmaya hazırlandıklarını ve Çin'deki üniversitelerle anlaşma yaparak oradan öğrencileri değişim programıyla buraya getirmeyi ve kendi üniversitelerinden Çin'e göndermeyi planladıklarını söyledi.

ÇİNLİ BAKAN YARDIMCISI

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Enformasyon Bakanlığı Bakan Yardımcısı Wang Zhongwei de, 2010 yılının Ocak-Temmuz döneminde iki ülke ticaret hacminin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42,9 artışla 10 milyar 420 milyon liraya ulaştığını belirtti.

Çin'in, Türkiye'nin 3. büyük ticaret ortağı haline geldiğini söyleyen Wang Zhonqwei Çinli işletmelerin Türkiye'de üstlendiği projeler hakkında bilgi verdi.

Çin ve Türkiye'nin birbirini tamamlayan ekonomilere sahip olduğunu ifade eden Wang Zhongwei, işbirliği alanlarının sürekli genişlediğini, coğrafi bakımdan avantajlı Türkiye'nin olumlu bir yatırım ortamı oluşturduğunu söyledi.