BIST 10.009
DOLAR 35,43
EURO 36,54
ALTIN 3.054,50
HABER /  DÜNYA

Çin yumruğunu masaya vurdu

Dünyanın yükselen devi Çin, bölgesel sorunlara ilişkin kritik açıklamalarda bulundu, uyarılardan AB de payını aldı.

Abone ol

Çin, Japonya ile tartışma konusu olan adalar üzerinde devriye uçaklarını uçurdu, bölgede tansiyon yükseldi. Çin ayrıca AB'yi ticari kısıtlamalara gitmemesi yönünde uyardı.

Pekin yönetimi, ''Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesi sorunu, altılı görüşmelerin önemini ve aciliyetini bir kez daha ortaya çıkardı'' açıklaması yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, Kore yarımadasındaki gergin durumun güvenlik endişelerinden kaynaklandığını söyleyerek, bölgede istikrarı zedeleyici faktörlerin arttığına dikkati çekti.

Kore yarımadası ve Kuzeydoğu Pasifik'de barış ve istikrar için altılı görüşmelerin etkin bir şekilde devam etmesi ve nükleer silahsızlanmanın sağlanması gerektiğini vurgulayan Hong, ''Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesi sorunu, altılı görüşmelerin önemini ve aciliyetini bir kez daha ortaya çıkardı'' diye konuştu.

Hong Ley ayrıca, ''Uluslararası kamuoyunun endişelerini dile getirmesine karşın, Pyongyang'ın uzun menzilli füze denemesinden duydukları üzüntüyü'' dile getirdi.

KENDİ TOPRAĞIMIZDA UÇMASI SON DERECE NORMAL

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley, Çin devriye uçağının Pekin ile Tokyo arasında gerginliğe neden olan Diaoyü adaları semalarında görülmesini ''Tamamen normal bir durum'' olarak nitelendirdi.

Bakanlıkta düzenlenen günlük olağan basın toplantısında bir gazetecinin ''Japonya'nın Çin devriye uçağına karşılık olarak F-15 savaş uçağını bölgeye göndermesini nasıl karşıladıklarını'' sorması üzerine konuşan Sözcü Hong, ''Çin devriye uçağının kendi toprağımız olan Diaoyü adaları semasında uçması, son derece normal bir durum'' ifadelerini kullandı.

Hong ayrıca, Tokyo yönetimine ''Diaoyü adaları karasuları ve semalarında uluslararası hukuka aykırı eylemlere derhal son verilmesi'' çağrısı yaptı.

ÇİN HAKİMİYETİNİ VURGULAMAK İÇİN

Çin Okyanus İdaresi Çin Hava Kuvvetlerine ait B-3837 devriye uçağının bugün yerel saatle sabah 10:00 sıralarında Diaoyü adaları semalarına ulaştığını duyurmuş ve uçağın, ''Diaoyü adalarındaki Çin hakimiyetini vurgulamak amacıyla'' bölge semalarında olduğu belirtmişti.

Bölge gün içerisinde yine gerginlik yaşamış ve Çin'e ait devriye uçağının bölge semalarına ulaştığı sırada devriye botlarının da Japon tarafına ''Bölgeden gemilerini çekmeleri ve Çin deniz sahasını derhal terk etmeleri yönünde telsiz anonsu yaptığı'' kaydedilmişti.

AB'YE "TİCARİ KISITLAMADAN UZAK DUR" ÇAĞRISI

Hong Ley, basın toplantısında Çin ile AB arasındaki ticari işbirliği konusuna da değindi.

Hong, Çin ile AB arasındaki ticari işbirliği ilişkisini geniş perspektiften değerlendirilerek ''Çin'e uygulanacak her türlü ticari kısıtlamadan uzak durulması'' çağrısı yaptı.

Avrupa basınında yer alan AB'nin Çin telekomünikasyon firmaları Huawei ve ZTE'nin bölgede pazara giderek hakim olduğu ve buna karşı önlem alınması gerektiği yönündeki raporun hatırlatılması üzerine Hong Ley, ''Her türlü kısıtlamanın olağan ticari yatırım faaliyetlerine olumsuz yansıyacağını'' söyledi.

Sözcü Hong son olarak, ''Ülkelerin telekomünikasyon şirketlerinin karşılıklı pazarlarda güçlenmesinin, sektörün küresel gelişimine katkı sağlayacağını ve bütün tarafların bundan karlı çıkacağını'' savundu.