BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Çin Yüksek Mahkemesi işkenceyi yasakladı

Çin'de Yüksek Mahkeme kolluk güçlerinin şüphelilerden itiraf almak için işkence yöntemleri kullanmayı durdurması gerektiğine karar verdi.

Abone ol

Çin'de Yüksek Mahkeme kolluk güçlerinin şüphelilerden itiraf almak için işkence yöntemleri kullanmayı durdurması gerektiğine karar verdi.

Mahkeme, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Dondurma, aç bırakma, aşırı sıcak, ateşle damgalama ve aşırı derecede yorma gibi yöntemlerin de yasadışı olduğunu' duyurdu.

Bu karar Çin polisi ve diğer güvenlik kurumlarındaki reform adımlarının sonuncusu.

Geçen hafta da 'çalışma kamplarıyla yeniden eğitim' uygulamasına son verildiği açıklanmıştı.

1950'lerde uygulanmaya başlanan yöntem polise herhangi bir kişiye yargısız dört yıla kadar hapse gönderme yetkisi veriyordu ve bu cezaya itiraz etme şansı neredeyse bulunmuyordu.

Resmi Şinhua Haber Ajansına göre, Yüksek Mahkeme adil bir sistem için de alt mahkemelere işkenceyle elde edilmiş kanıtları dikkate almama talimatı verdi.

'Kanıtlara değer verilmeli'

Şinhua'nın yayımladığı mahkeme belgesinde, "Kanıta değer verilmeli. Sanık ifadesinin başlıca unsur olduğu geleneksel konsept ve uygulama değişmeli ve somut delillere daha çok dikkat edilmeli" denildi.

Belgede ayrıca, mahkemelerin bağımsız olması, hukuki prosedürleri izlemesi ve polisin araştırmalarına müdahil olması gerektiği vurgulandı.

Ancak BBC Pekin Muhabiri Celia Hatton bu değişiklikleri hayata geçirmenin kolay olmayacağını söylüyor.

Muhabirimiz ülkenin yargı ve güvenlik kurumlarının yıllardır işkenceyle elde edilmiş kanıtların kabul edilmemesi çağrısı yaptığını, ancak uygulamanın hâlâ devam ettiğini vurguluyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Nicholas Bequelin, Reuters Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Çin'deki yargı sisteminde, kamu güvenliği sistemi en güçlü kurum. Gücünü nasıl kullandığı üzerinde de çok az kontrol var." dedi.