BIST 9.365
DOLAR 34,49
EURO 36,43
ALTIN 2.955,83
HABER /  GÜNCEL

Çin: Uygur akademisyene hapiste kötü muamele iddiası

Çin'de azınlık politikalarını eleştiren ve Ocak ayında 'ayrılıkçı faaliyetlerde bulunma' suçlaması ile tutuklanan ekonomist İlham Tohti'ye hapishanede yemek verilmediği ve ayaklarından kelepçelendiği iddia ediliyor.

Abone ol

Çin hükümetinin ülkedeki etnik gruplara yönelik politikasını eleştiren Uygur ve Müslüman akademisyen İlham Tohti'ye hapishanede yemek verilmediği ve bacaklarından kelepçelendiği iddia ediliyor.

Ocak ayında 'ayrılıkçı faaliyetlerde bulunmak' suçundan tutuklanan Tohti'nin avukatı Li Fangping müvekkilinin hapishanede kötü muamele gördüğünü söylüyor.

Çin hükümeti, Mayıs'ta Kunming tren istasyonunda meydana gelen ve 'terör saldırısı' olduğunu söyledikleri eylemin sorumlularının kendi ifadesiyle 'Uygurlu ayrılıkçılar' olduğunu iddia etmişti.

Avukat Fangping, bu saldırının ardından hapishanedeki müvekkili Tohti'ye bir haftadan uzun süre yemek verilmediğini ve bacaklarından kelepçelendiğini söylüyor.

Fangping, "Tohti her zaman bu ülkenin (Çin'in) ulusal çıkarı ve çoğunlukta olan Hanlarla azınlık olan Uygurların arasındaki doğal uyum süreci için çalışmış, çaba sarf etmiştir" diyor.

Ekonomi profesörü olan Tohti, Çin'in batısında bulunan Sincan Uygur Özerk bölgesindeki Müslüman Uygurlardan.

'Kanıt yok'

BBC muhabiri John Sudworth, Tohti'nin ayrılıkçı bir faaliyette bulunduğuna ilişkin hiçbir kanıt olmadığını söyledi.

Avukat Fangping, müvekkilinin tutuklandıktan kısa bir süre sonra, hapishanede İslami koşullara uygun olmayan yemekler sunulduğu gerekçesiyle açlık grevine girdiğini, organlarında kanama başladıktan sonra ise yetkililerin Tohti'ye zorla süt içirdiğini söyledi.

Uygurlar Şincan nüfusunun yaklaşık yüzde 45'ini oluşturuyor. Çin'in 1949 yılında kısa ömürlü Doğu Türkistan devletini lağvederek ilhak ettiği bölgeye büyük Çinli göçü oldu ve şu anda nüfusun yüzde 40'ı Çinlilerden oluşuyor.

Hükümet geçtiğimiz aylarda Pekin, Urumçi ve Kunming'de hedef gözetmeksizin sivillere yönelen son birkaç saldırıdan Uygur ayrılıkçıların sorumlu olduğunu savunmuştu.

Geçtiğimiz günlerde de, 13 kişi hakkında 'terörle ilgili suçlardan' verilen idam cezalarının infazı gerçekleştirilmişti. İdamların bir kısmı büyük kitlelerin toplandığı stadyumlarda gerçekleşiyor.

Çin Şincan bölgesine büyük yatırım yaptığını söylüyor, fakat Uygurların bir kısmı geleneklerinin yok edildiği ve özgürlüklerinin kısıtlandığı görüşünde.