BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,68
ALTIN 2.956,08
HABER /  DÜNYA

Çin Pentagonu korkuttu

balistik füzeyle bir meteoroloji uydusunu parçalamasının ardından, ABD'nin nasıl bir adım atacağı merak konusu...

Abone ol

Dev nüfusu ve hızla büyüyen ekonomisi ile küresel nüfuzunu giderek artıran Çin, balistik füzeyle kendisine ait eski bir meteoroloji uydusunu parçalayarak, ABD ve Rusya gibi "uzayda askeri hareket yeteneğine sahip" bir ülke olduğunu kanıtladı.

Japonya, Britanya ve Avustralya hükümetleri ile birlikte, Çin'in uzaydaki başarılı füze denemesini eleştiren Bush yönetimi, Pekin'in girişimine karşı nasıl bir politika izleyeceğinin işaretini ise henüz vermedi.

Silahsızlanma uzmanları Washington'ın önündeki seçenekleri, "Yıldız Savaşları için yeniden 'start' vermek" ya da "Çin ve Rusya'nın uzun zamandır istediğini yaparak, Uzayın Askeri Amaçlı Kullanımına Karşı Antlaşma'ya imza koymak" olduğunu vurguluyorlar.

Teknoloji 'yeni' değil
Çin'in uzayda uydu vurmak için kullandığı balistik füze teknolojisi yeni değil. Pentagon kaynaklarına göre Çin, Eylül 2004 ile Şubat 2006 arasında da uzayda uydu parçalama kapasitesine sahip 3 ayrı füze fırlatmıştı.
Ancak Pekin'in bu son denemesinin "yüzde yüz başarı ile gerçekleştiğini" belirten uzmanlar, ABD'nin bundan böyle Çin'i "uzayda bir tehdit" sayması gerekeceği kanısındalar.
Eski Sovyetler Birliği ve ABD, Çin'in bugün kullandığı balistik füzeyle uydu vurma teknolojisini çok önce geliştirmiş, ancak bu alandaki denemelerini karşılıklı olarak 1980'lerde durdurmuştu. ABD'li yetkililer, bu kararın gerekçesini, "Denemelerin uzayda atığa yol açması ve bu atığın da uyduların işlevini bozabilmesi" diye açıklıyorlar.

ABD'yi felç edebilir
Çin'in uzayda uydu vurma yeteneğine sahip olması, potansiyel olarak Amerikan ordusunun hareketini felce uğratabilecek bir gelişme.

Bugün ABD askeri haberleşmesinin hemen tümü, istihbarat etkinliğinin büyük bölümü ve silah sistemlerinin hedefe yönlendirilmesi dahil birçok hayati işlem, uzaydaki uydular aracılığıyla yapılıyor.

Çin'in bu uyduları devre dışı bırakması, ABD'nin, örneğin Tayvan'a yönelebilecek bir Çin tehdidine anında karşılık verememesi sonucunu doğurabilir.

İki seçenekten biri
ABD'deki silahsızlanma uzmanlarının Çin'in girişimine tepkisi ikiye ayrıldı.

Birçok uzman, Çin'in bu denemeyi, sırf Washington'ı "Uzayın Askeri Amaçlı Kullanımına Karşı Antlaşma" konusunda ikna etmek için yapmış olabileceğini savunuyor. ABD, bu konuda Moskova ve Pekin'den gelen teklifleri, "Uzayda silah olmadığına göre, bu antlaşma gereksiz" diye geri çevirmekteydi.

Bazı uzmanlar ise ABD'deki "şahinlerin", Çin'in son adımını, "ulusal güvenlik tehdidi" sayacağını ve uzayda silahlanma harcamalarını yeniden başlatacağını belirtiyorlar.

Kaynak: Milliyet