BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Çin nükleer tesis planlarını askıya aldı

Dünya çapında inşa edilen yeni reaktörlerden yarısına ev sahipliği yapan Çin'in bu kararının küresel anlamda dünyanın enerji politikasını etkileyeceği düşünülüyor.

Abone ol

Japonya'daki depremin Fukuşima nükleer tesisinde tetiklediği radyasyon tehlikesi ardından Çin, yeni nükleer enerji santrallerinin onay sürecini askıya aldığını açıkladı.

Pekin hükümeti halihazırdaki nükleer tesislerin ve halen inşaatı süren santrallerin de derhal denetimden geçirilmesini emretti.

Çinli yetkililer, orta ve uzun vadede nükleer enerji planlarını son duruma göre ayarlamaları gerektiğini söylüyor.

Çin'de şu an 27 reaktör inşa ediliyor. Bu rakam dünya çapında inşaat aşamasındaki reaktör sayısının yarısına tekabül ediyor.

Çin'in bu kararını manşetten veren İngiltere'nin Financial Times gazetesi, ''Beklenmedik bir gelişme'' diye yazıyor.

Financial Times, bu kararla Çin'in kalkınma programında frene basıldığını düşünüyor.

Gazete, 2009'da enerji tüketiminde ABD'den liderliği devralan Çin'in 2020'ye kadar elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde beşini nükleer santrallerden karşılamayı planladığını; hali hazırda bu oranının yüzde iki olduğunu bildiriyor.

Financial Times, kararın küresel anlamda nükleer enerjinin yeniden yükselişine darbe vuracağını kaydediyor.

Financial Times, Japonya'daki nükleer santral kazasının ardından Almanya'nın nükleer kapasitesinin üçte birini devre dışı bıraktığını; İspanya, İsviçre, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin güvenlik standartlarını gözden geçirme kararı aldıklarını belirtiyor ve şöyle diyor:

"Santrallerin en az 40 yıl ömrü olduğu için, nükleer reaktörlerden vazgeçilip yerine termik ya da doğal gaz santrallerinin inşa edilmesi kararı gelecek yıllardaki küresel enerji ve çevre politikalarını etkileyebilir."