BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,56
ALTIN 3.024,00
HABER /  GÜNCEL

Çin: Nükleer kriz konusunda bilgi verin

Deprem ve tsunamide hasar gören santraldeki reaktörlere deniz suyu boşaltılmaya başlanırken Çin, Japonya'dan nükleer krizin boyutlarına ilişkin hemen, zamanında ve doğru bilgi vermesini istedi.

Abone ol

Japonya'da deprem ve tsunamide zarar gören Fukuşima Daiiçi nükleer santralinde soğutma çalışmaları hız kazanırken Çin, Japonya'dan nükleer krizin boyutlarına ilişkin hemen, zamanında ve doğru bilgi vermesini istedi.

Pekin, Japonya'da 9.0 büyüklüğündeki depremin ardından güvenlik standartları gözden geçirilene kadar kendi nükleer santral inşaatlarını askıya aldığını açıklamıştı.

Çinli yetkililer mevcut santrallerin de yeniden teftiş edileceğini açıkladı.

Çin elektrik ihtiyacının yüzde 2'sini nükleer enerjiden karşılıyor ancak dünyada en fazla reaktör inşa edilen ülkelerin başında geliyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, "Japon tarafının tahliyeler konusunda ve durumun boyutlarına ilişkin tahminlerini halka vakitlice ve açık şekilde bilgi vermesini umduklarını" söyledi.

Ancak Japonya ile ilişkileri genellikle engebeli olan Çin, doğrudan Japonya'nın şeffaflığına bir eleştiri getirmedi.

Sözcü Jiang ayrıca Tokyo'ya 20 bin ton yakıt ve 4,5 milyon ABD doları değerinde de başka yardımlar yaptıklarını ifade etti.

Eylül ayında, Doğu Çin denizinde, iki ülkenin de hak iddia ettiği adalar yakınında bir Çin balıkçı gemisine el konulması sonrasında Çin-Japonya ilişkileri gerilmişti.

Soğutma çalışmalarına devam

Geçen hafta meydana gelen deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima Daiiçi nükleer santralinde soğutma çalışmalarına hız verildi.

Askeri helikopterler yakıt çubuklarının eriyip radyasyon yaymasını önlemek için santraldeki rektörlerden ikisine tonlarca su boşalttı.

Buna ek olarak soğutma çalışmalarında basınçlı suyun kullanılması da planlanıyor. Daha önce tesisin çevresindeki radyasyon seviyesinin aşırı derecede yüksek olması nedeniyle helikopterlerin devreye sokulmasından vazgeçilmişti.

ABD kaygılı

Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri, santraldeki kriz konusunda kaygı belirtti.

Amerikan Nükleer Denetleme Komisyonu Başkanı Gregory Jaczko, reaktörleri soğutarak radyasyon sızıntısını önleme çabalarının sonuçsuz kalmaya başladığını söyledi.

Santral çalışanlarının ölümcül seviyede radyasyona maruz kalabileceklerini kaydeden Amerikalı yetkili, reaktörlerden birinde, kullanılmış yakıt çubuklarının depolandığı havuzun aşırı ısınma nedeniyle tamamen susuz kaldığını düşündüklerini söyledi.

Japonya'daki Amerikan askerlerinin bir bölümüne radyasyonun olası etkilerine karşı poatsyum iyodür tabletleri verilmeye başlandı.

Amerikan yönetimi ayrıca vatandaşlarını santralin 80 kilometre uzağında durmaya çağırdı.

Japonya santralin 20 kilometre kadar çevresinde yaşayanları tahliye etmişti.

Ölü sayısı 5178'e çıktı

Ölü sayısının 5178'e çıktığı açıklandı. Polise göre 8606 kişi de kayıp.

Daha fazla yardım almaya başlamalarına karşın ağır kış koşulları felaketzedelerin sıkıntılarını daha da artırıyor.

Fukuşima Valisi, tahliye merkezlerinde felaketzedelerin temel ihtiyaçlarının karşılanamadığını söyledi.