Akman, ''Kapıdan kovsanız, pencereden, bacadan girer gibi sürekli kalitesiz Çin malları geliyor'' dedi.
Abone olÇin malları konusunda hazırlanan alt komisyon raporu, Dilekçe Komisyonu'nda ele alınarak, kalitesiz ve ucuz Çin mallarının ülke ekonomisine verdiği zararlar tartışıldı.
Komisyon Başkanı Akman, toplantının başında yaptığı konuşmada, uzakdoğudan özellikle Çin'den gelen kalitesiz malların ülke ekonomisine verdiği zararlar konusunda vatandaşların komisyonlarına bir çok başvuru yaptığını söyledi.
Bu malların insan sağlığı ve çevre açısından zararlı olduğunun söylendiğini ifade eden Akman, ''Ülkeye ne kadar Çin malı girdiği belli değil. 'Kapıdan kovsanız, pencereden, bacadan girer' gibi sürekli bu mallargeliyor'' dedi. Akman, ülkedeki büyük firmaların bile ucuz işçilik ve maliyet nedeniyle mallarını Çin'de ürettiklerine ve bunun da ülke ekonomisine büyük zararlar verdiğine dikkati çekerek, bu konuda neler yapılması gerektiği ve hangi yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu tartışacaklarını söyledi.
AK Parti Sinop Milletvekili Cahit Can da üreticinin ülkedeki enerji ve işçilik maliyetlerinin yüksekliğinden şikayetçi olduğunu söyledi. Buna rağmen Türkiye'de nükleer santral kurulmasına karşı çıkıldığını ifade eden Can, Sinop'ta nükleer santral kurulması gerektiğini kaydetti.
KOMİSYON'DA, ÇİN MALI ÇATAL VE KAŞIKLAR
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de Türkiye'nin, Çin'den 2003'te 2.6 milyar dolar olan ihracatının, 2005'de 6.8 milyar dolara çıktığını anımsattı.
Bu rakamın aslında 12-13 milyar dolar olduğunu öne süren Aygün, şöyle konuştu:
''Hayali bir ihracat söz konusu. Mesela gelen gemide '1 milyon çift ayakkabı var' deniliyor. Ama gerçekte 10 milyon çift ayakkabı var. Bazen de başka mal çıkıyor. Gelen malın miktarı, cinsi ve değeri az gösterilerek az vergi de ödeniyor. Bu iş o kadar aleni yapılıyor ki, Çin'den mal, gemiyle, konteynırlarla geliyor. Adam, 'konteynırı 30bin dolara al, 80 bin dolara satmazsan geri getir' diyor. Vatandaş da içinde ne olduğunu dahi bilmeden kalitesiz malı alıyor; çarşıda pazarda satıyor.''
Çin'den gelen malların ne kadar dayanıksız olduğunu göstermek içinyanında getirdiği Çin malı çatal, bıçak ve kaşıkların kolayca eğilip büküldüğünü gösteren Aygün, ''Made in Turkey'' yazılı bir çok ürünün bile Çin'de üretilip Türkiye'ye getirildiğini söyledi.
Ankara Sanayi Odası yetkilisi Ahmet Kaya ise Çin'den gelen her malın kalitesiz olmadığınaişaretederek, ''Sanayiciler, ithal ettiği malları fabrikalarında kullandıkları için Çin'den kaliteli ve dayanıklı ürünler alırlar'' dedi.
Kaya, Çin'i tehdit değil, yeni bir pazar olarak görülmesini isteyerek, ucuz işçilik avantajından yararlanılması gerektiğini belirtti.
TÜKETİCİ BİLEREK ALDIĞI İÇİN ŞİKAYETÇİ OLMUYOR
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Sinan Vargı, tüketicinin aldığı Çin malının kalitesiz olduğunu ve 1 hafta sonra bozulacağını bildiği için şikayetçi olmadığını ifade etti.
''Her şey 1 milyona'' kampanyasıyla satılan Çin mallarının insan sağlığı açısından zararlarına dikkati çeken Vargı, yerli malı kullanmakampanyası başlatacaklarını söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici Rekabeti Koruma Genel Müdür Yardımcısı Sezer Turhan da vatandaşlarda ''Türk Malı'' kullanma bilincinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
''KULLANILMIŞ ÇİN MALLARI YENİ GİBİ GÖSTERİLİYOR''
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Salih Karaca ise Çin'den hem kalitesiz malların getirildiğini, hem de orada kullanılmış malların yeniymiş gibi gösterilerek satıldığını kaydetti.
Çin'den 6.8 milyar dolar ithalat yapılmasına rağmen, ihracatın 100milyon dolar olduğunu ifade eden Karaca, ''Halkın alım gücü ve tüketici bilincinin yetersizliği kalitesiz mallara rağbeti artırıyor''diye konuştu.
Karaca, kalitesiz ve standartlara uymayan Çin mallarının ülkeye girişine izin verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.