BIST 9.390
DOLAR 34,42
EURO 36,31
ALTIN 2.844,61
HABER /  GÜNCEL

Çin kur bantını genişletti

Çin, para politikalarında reform girişimleri kapsamında, kur bantını toplam yüzde 1 genişletti. Karar bu alanda son yıllarda atılan en ciddi adım olarak yorumlanıyor.

Abone ol

Çin döviz kuru politikasında son beş yılın en önemli değişikliğine gitti.

Bugünden itibaren yuanın dolar karşısında, Çin Merkez Bankası'nın belirlediği günlük kurun yüzde 1 altında ya da üstünde işlem görmesine izin veriliyor.

Daha önce bu bant merkez bankası kurunun yüzde 0,5 alt ve üstüyle sınırlıydı.

BBC Hong Kong muhabiri Juliana Liu, kararı ekonomik yavaşlamanın hız kesmesi ve yönetimin dünya sahnesinde kendisine güveninin artmasıyla açıklıyor.

Kur bantı son olarak 2007'de genişletilmişti.

Ulusal para biriminin değerinin büyük oranda arz talep doğrultusunda belirlendiği piyasa ekonomilerinin aksine, Çin'de para politikası yönetimin sıkı denetimine tabi.

Gözlemciler merkez bankasınca cumartesi günü duyurulan kararı, hükümetin 'üç yıl içinde para birimini liberalleştirme' planını hayata geçirmeye başlaması şeklinde yorumluyor.

Standard Chartered Bankası'nın kur araştırmaları birimi başkanı Callum Henderson da, tam konvertibilitenin 2015'ten itibaren sağlanabileceğini düşünüyor.

Tam konvertibilite Çin'de olsun olmasın, yatırımcıların ister mali işlemler ister yatırım amacıyla yuan'ı altın ya da başka paralar karşılığında alıp satabilmesini sağlayacak.

Halihazırda yuanın yatırım amacıyla alınıp satılması önünde sınırlamalar vardı.

Değişen göstergeler

UBS'in Çin'den sorumlu ekonomik araştırmalar birimi başkanı Wang Tao, "açıklamayı piyasalar için daha ikna edici kılan bu kez temel göstergelerin gerçekten de değişmiş olması" diyor.

Bu yıl Çin ekonomisinin büyüme hızı 2002'den bu yana görülen en düşük düzeyde gerçekleşecek.

UBS verilerine göre, ülkenin 2007'de yüzde 10'un üzerinde olan cari fazlası da 2011'de yüzde 2,7'ye geriledi.

Ülkenin aldığından fazlasını satmasıyla oluşan cari fazlanın büyük olması genellikle para biriminin de yükselmesine yol açıyor.

2005'te ABD dolarına çıpanın kaldırılmasından bu yana yuan yaklaşık yüzde 30 değer kazandı.

Bu yıl ise, büyümenin hız kesmesiyle yuan da dolar karşısında az da olsa gerileme eğilimine girdi.

Kararlılık mesajı

Bu adım aynı zamanda, iktidardaki Komünist Parti'yi sarsan bir skandalın Başbakan Wen Jiabao'nun başını çektiği mali reform sürecini sekteye uğratması kaygılarını gidermeye yönelik olabilir.

Geçen hafta, ülkenin en güçlü siyasetçilerinden olan ve görev süresinin sonuna gelen Wen'in yerine adı geçen Bo Xilai'nin partideki tüm görevlerinden alındığı duyurulmuştu.

Bo'nun eşi de, bir İngiliz işadamının öldürülmesi ile ilgili olarak zanlı statüsünde.

Skandal dünyanın en büyük ikinci ekonomisini kontrol eden Komünist Parti içindeki rakip grupların sert bir iktidar mücadelesine giriştiği söylentilerine yol açtı.

Başbakan Wen öncülüğündeki reformcu kanat, kur politikasının değişmesine önayak olmuş, ayrıca para politikalarının da piyasa doğrultusunda şekillenmesi eğiliminin başını çekmişti.

Bu nedenle muhabirlerimiz kur bantının genişlemesini Wen ve ekibinin, bu yönde ilerleme niyetini teyit etmesi şeklinde yorumluyor.

Ancak Çin'in ticaret yaptığı ülkeler ve döviz piyasası yorumcuları, bu artışa rağmen, yuanın değerinin hala düşük olduğunu ve bu durumun, uluslararası ticarette, ülkeye haksız avantaj sağladığını düşünüyorlar.