Çin komşu ülkeleri tatlı sert uyardı. Toprak anlaşmazlığı konusunda Güneydoğu Asya devletlerini bakın nasıl tehdit ettiler.
Abone olÇin’in önde gelen gazetelerinden Global Times, Güney Çin Denizi’nde Pekin’le toprak kavgasına tutuşan ülkelerin, bu anlaşmazlığı sürdürmeleri halinde, “psikolojik olarak top seslerine alışmaları gerektiği” tehdidinde bulundu.
Komünist Parti’ye ait olan People’s Daily gazetesinin çıkardığı Global Times, buna rağmen ağırlıklı olarak politika haberleri vermiyor ve okuyucularını tatmin etme amacıyla milliyetçi bir ton kullanmıyor.
Ancak İngilizce ve Çince yayımlanan gazetede yer alan başmakalede, Vietnam ve Filipinler gibi ülkeler, “Çin’in ılımlı tavrından fayda sağlamaya çalışarak Pasifik’te kendi çıkarlarının derdine düşmekle” suçlandı.
“TOP SESLERİNE ALIŞMAK ZORUNDA KALACAKLAR”
Makalede, “Çin’in genel yaklaşımı, denizlerde yaşanan anlaşmazlıkları çözmek için ilk olarak müzakere yoluna gitmek. Ancak durum çirkinleşirse, bazı askeri adımlar atılması gerekiyor… Çin’e karşı tavırlarını değiştirmeyen ülkelerin kendilerini psikolojik olarak top seslerine hazırlamaları lazım. Bu, Güney Çin Denizi’ndeki sorunların belki tek çözüm yolu olabileceği için biz de buna hazırlanmalıyız” ifadesi kullanıldı.
Çin, Tayvan ve diğer güney Asya ülkeleri arasında Sparatly Adası ve çevresindeki bölge için yaşanan gerginlik, bu yıl daha da belirgin bir hale geldi. Bölgenin, zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olmasının yanı sıra, balıkçılık için de verimli sulara sahip olduğu biliniyor.
Global Times’da yayımlanan makale hakkında fikri sorulan Dışişleri Bakanı Jiang Yu, “Çin hükümetinin bölgede barışçı bir politika izlemeye kararlı olduğunu” söyledi.
ÇİN BARIŞÇI ÇÖZÜM İSTİYOR
Güneyindeki suların ve barındırdığı adaların kendisine ait olduğunu öne süren Çin, bölgedeki sorunların çözülmesi konusunda uluslararası müdahalede bulunulmasını reddediyor. Pekin, doğal kaynakların bölge ülkeleri tarafından ortak hareketle çıkarılmasını savunuyor.
Global Times ise bölge ülkelerinin, Pekin’in, ‘farklılıkları ortadan kaldırarak ortak çıkarları paylaşalım’ görüşünü reddettiğini belirtti.
Gazete,” Bilinen hiçbir metot bu sorunu barışçıl yolla çözemez” ifadesini kullanırken, “Gerçek şu ki, bölgedeki ülkeler Çin’e diz çöktürmek için gereken şeye sahip olduğuna inanıyor. Çin sakin olmaya çalışıyor ama izole edilmiş bir role sahip. Çin, kendisini bu gerçeğe adapte etmeli” cümlelerine yer verdi.
NÜKLEER GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
Asya’nın gündemindeki önemli bir diğer konuyu oluşturan, ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer görüşmeler devam ediyor.
Görüşmelerin ikinci ayağı bugün Cenevre’de düzenlenecek. Kuzey Kore lideri Kim Jong Il, 2005’te yarım kalan görüşmelerin yeni başlayan müzakerelere temel oluşturmasını istiyor. ABD ve müttefikleri, Kuzey Kore’nin sadece barışçıl amaçlarla bir nükleer program izlemesini istiyor.