BIST 9.991
DOLAR 35,38
EURO 36,61
ALTIN 3.016,96
HABER /  GÜNCEL

Çin kayıp uçağı arıyor

Çin'e gitmek üzere Malezya'dan havalanan, sonra da radardan kaybolan uçağın akıbeti esrarını koruyor. Malezyalı yetkililer, yardımcı pilotun uçaktaki iletişim sisteminin kapandığının farkında olduğunu tespit etti.

Abone ol

Çin devlet medyası, kayıp MH370 sefer sayılı Malezya Havayolları uçağını kuzey koridorunun kendi toprakları içinde kalan bölümünde aramaya başladığını bildirdi.

Uçak için uluslararası arama çalışmaları uçağın son bilinen yerinden kuzey ve güney hava koridorları boyunca genişletildi.

Çin, Çinli yolcular arsında terör bağlantısına ilişkin hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi.

Uçak taşıdığı 239 kişi ile birlikte 8 Mart'tan bu yana kayıp.

26 ülke arama çalışmalarına katılıyor.

Malezya uçağı kasıtlı olarak yönlendirildiğini söylüyor.

Kuala Lumpur'dan Pekin'e seyir halindeyken 8 Mart'ta radardan kaybolan uçakta, yardımcı pilotun kontrol kulesiyle en son konuşan kişi olduğu tespit edildi.

Yetkililer, ikinci pilot Faruk Abdül Hamit'in haberleşme sisteminin kapandığından haberdar olduğundan şüpheleniyor.

Uçağın radardan kaybolmasının mürettebatın bilinçli bir hamlesinin sonucu olup olmadığı soruşturma birimlerinin şimdi üzerinde odaklandığı soru.

Malezyalı yetkililer, uçak kaybolmadan önce, en son yardımcı pilot Faruk Abdül Hamit'in kontrol kulesindeki yetkililerle konuştuğunu belirtiyorlar.

Son olarak Kuala Lumpur hava kontrol merkezine "Tamam. İyi geceler" şeklinde mesaj gönderen pilotun, uçaktaki sistemin kapatıldığını bildiği iddia ediliyor.

Soruşturma, uçuş ekibinin uçağın kaybolmasıyla bir bağının olup olmadığı sorusu üzerine odaklanıyor.

Polis, 53 yaşındaki Kaptan Pilot Zahari Amhet Şah ve 27 yaşındaki Yardımcı Pilot Faruk Abdül Hamit'in evlerini aradı.

Yetkililer, Kaptan Pilot Şah'ın evinde bulunan uçuş simülatörünü polis merkezinde incelemeye aldıklarını açıkladılar.

Arama çalışmaları genişletildi

8 Mart'ta Kuala Lumpur'dan yerel saatle gece yarısı 00.40'ta kalkan ve Pekin'e doğru ilerleyen uçak, gece yarısından sonra yerel saatle 1.22 sularında radardan kaybolmuştu.

Uçuş ekibiyle birlikte 239 kişinin bulunduğu uçağın aranması çalışmalarında 26 ülkeden yardım istenmişti.

Bir haftadan uzun süredir devam eden arama çalışmaları genişletilerek, iki hava koridoruna çıkarıldı. Arama çalışmaları Hazar Denizi'nin kuzey sahilleriyle Güney Hindistan Okyanusu arasındaki bölgede devam ediyor.

Malezya, uçağın radarda en son görüldüğü noktadan kuzeye ya da güneye doğru kasten rotadan çıkarılmış olabileceğini belirtiyor.

Malazya Başbakanı Necib Razak, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, uydu ve radardan elde edilen görüntülere göre uçağın rotasını değiştirerek yedi saat daha uçmaya devam ettiğini söylemişti.

Uçak, Malezya yerel saatiyle gece yarısı 1.21'de, Güney Çin Denizi üzerindeyken radardan kaybolmuştu.