BIST 9.666
DOLAR 34,19
EURO 38,15
ALTIN 2.895,93
HABER /  DÜNYA

Çin İsrailden özür bekliyor

İsrail'in BM gözlemcilerini öldürmesi dünya ülkelerinin büyük tepkisini çekti.

Abone ol

Çin, Lübnan'daki BM gözlem noktasını bombalayarak BM barış gücünde görevli bir Çin vatandaşını öldüren İsrail'den özür talebinde bulundu.

İsrail'in Pekin Büyükelçisi Yehoyada Haim'i acil olarak Dışişleri Bakanlığı'na çağıran Çin, İsrail'den resmi olarak özür dilemesi istedi. Çin, İsrail'in olayla ilgili soruşturma açmasını, Çin'den ve Çinli kurbanın ailesinden özür dilemesini ve cenaze işlemleri için üzerine düşeni yapmasını istedi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Jianchao, İsrail'in söz konusu saldırısının kendilerini şok ettiğini belirterek "Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz" dedi.

Jianchao, tüm tarafların özellikle de İsrail'in BM çalışanlarının güvenlikleri konusunda gerekli tüm tedbirleri almaları gerektiğini bildirdi. İsrail savaş uçaklarının gece geç saatlerde "Khiam'deki BM gözlem noktasına düzenlediği hava saldırısında 4 BM barış görevlisi hayatını kaybetmişti.

FİNLANDİYA AÇIKLAMA İSTEDİ

Finlandiya Devlet Başkanı Tarja Halonen, İsrail'den BM'nin Lübnan'daki gözlem noktasının vurulması ve 4 gözlemcinin ölmesiyle ilgili bombardımanın tamamen aydınlatılmasını istedi. Halonen, yaptığı yazılı açıklamada, ''Hiçbir şey, BM gözlem üssünün İsrail tarafından vurulmasını haklı çıkaramaz'' ifadesini kullandı. Finlandiya Savunma Bakanlığı, dün akşam saatlerinde İsrail bombardımanına hedef olan gözlem noktasında ölen 4 görevliden birinin
Finlandiyalı olduğunu doğruladı. İsrail bombardımanında Finlandiyalı görevlinin yanı sıra Avustralyalı, Kanadalı ve Çinli görevliler ölmüştü. İsrail ise bombardımanın ardından, ''üzüntülerini'' bildirmiş ve ayrıntılı bir soruşturma başlatılacağını açıklamıştı.