BIST 9.608
DOLAR 35,22
EURO 36,70
ALTIN 2.962,87
HABER /  EKONOMİ

Çin hapşırdı, demir ve bakır bayıldı

Çin’in şubat ayında ihracat ve ithalatının gerilemesi, uluslararası piyasada demir ve bakır fiyatlarını keskin şekilde düşürdü. Demirde % 8.3, bakırda da iki günde % 2.6’lık fiyat düşüşü yaşandı.

Abone ol

Bakırdan plastiğe kadar birçok emtianın en büyük tüketicisi konumunda olan Çin’in şubat ayında ithalat ve ihracatında gerileme uluslararası piyasalarda emtia fiyatlarının düşmesine yol açtı. Çin’de talebin yavaşlayacak olmasına işaret eden veriler sonrasında emtia fiyatlarının düşmesinin yanı sıra dünyanın en büyük maden şirketlerinin değeri de bir günde milyarlarca dolar azaldı. Dünya gazetesinden Hilal Sarı'nın haberine göre Reuters yazarı Andy Home Çin verileri ve ana metaller hakkında kaleme aldığı yazısında “Çin hapşırdı, demir ve bakır bayıldı” başlığını kullandı.

YATIRIMCIYI DA VURDU

Emtia piyasasının talebinin son on yıldan fazladır lokomotifi olan Çin toplam ana metal talebinin yüzde 40 kadarını oluşturuyor. Bu sebeple Çin verilerinin beklenenin çok altında gelmesiyle demir cevheri fiyatları yüzde 8.3’lük bir düşüş yaşayarak tonu 104.7 dolara geriledi. Fiyat araştırma şirketi Steel Index’e göre bu, demir cevherinin yaşadığı en büyük ikinci günlük düşüş oldu.

Demir cevheri çelik yapımında kullanılan ana metal ve Anglo American, BHP Billiton, Rio Tonto ve Vale gibi maden devlerinin karlılığı için hayati önem taşıyor. Financial Times’ta yer alan habere göre bu şirketler Çinli inşaat firmalarının taleplerini karşılamak için çelik endüstrisine ve demir cevherine milyarlarca dolar yatırım yapıyorlar. Fakat demir cevherinin uzun bir süre boyunca düşük fiyatlarda seyretmesi maden şirketlerinin hissedarlarına vaad ettiği yüksek dönüşleri tehlikeye atıyor. Metal danışmanlık şirketi BMO’nun küresel maden araştırma direktörü Tony Robson, “Madencilerin temettü beklentisi güçlü bir demir cevheri fiyatına dayanıyordu. 100 doların altına düşen bir demir cevheri fiyatı, nakit dönüş şansını -BHP ve Rio şirketleri için kesinlikle- ortadan kaldırır” dedi.

ÇİN'İN İTHALATI % 10 GERİLEDİ

Çin Gümrük Yönetimi’nin önceki gün yaptığı açıklamaya göre, Çin’de şubat ayında ihracat yüzde 18.1 azalırken, ithalat yüzde 10.1 geriledi ve ülke 22.98 milyar dolar dış ticaret açığı verdi. Bloomberg anketine katılan 45 analistin medyan tahminine göre ihracatın yüzde 7.5 artması bekleniyordu. İhracat ocakta yüzde 10.6 büyüme kaydetmişti. Ekonomistlerin beklentileri yüzde 8.5 düşüş ile yüzde 14.4 artış arasında seyretti. Barclays Plc’nin eanalisti Sijin Cheng, “Bu bir kötü haber kokteyli gibi” şeklinde görüş bildirdi.

PETROL FİYATLARI DA GERİLEDİ

Dünyanın en büyük 2. petrol tüketicisi Çin’de ihracatın şubatta beklenmedik şekilde daralarak, ekonomik büyüme hedefini tutturamayabileceği spekülasyonunu tetiklemesi üzerine Brent ve Batı Teksas (WTI) petrolü d e son 3 günün ilk düşüşünü kaydetmişti. WTI kontratları NYMEX’teki elektronik işlemlerde 1.53 dolar düşüşle 101.05 doları buldu. Nisan vadeli Brent petrol kontratlarının varil fiyatı ICE Vadeli Borsası’nda 1.25 dolar düşerek 107.75 dolara kadar geriledi. Dün ise Ukrayna’daki gerginliğin devam etmesiyle Brent petrolü tekrar 108 doların üzerine çıktı.

BAKIR 8 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Beklentilerin altında gelen Çin ticaret verisiyle bakır fiyatı 8 ayın en düşük seviyesine gerileyerek son dört yılın en düşük seviyesine çok yaklaştı. Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) %2.6 kayıpla ton başına 6 bin 608 doları buldu ve ton başına 6 bin 675 dolardan işlem gördü. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda ise %5 gerileyerek ton başına 46.670 yuan (7 bin 599 dolar) oldu. Önceki gün bakır fiyatı LME'de son üç yılın en düşük fiyatına yakın bir seviyeye gerilerken, Şangay'da ise Eylül 2009’dan bu yana en düşük seviyeye düştü. 3 ay vadeli bakır ise pazartesi günü tonu 6 bin 608 dolara kadar düştü.