BIST 9.916
DOLAR 35,20
EURO 36,62
ALTIN 2.971,13
HABER /  GÜNCEL

Çin finans piyasalarını açıyor

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin, finans ve bankacılık sektörlerinde yatırımları ve rekabeti arttırma yoluna gidiyor.

Abone ol

Çin, ABD dolarına karşı yuanı alternatif kılmaya çalışıyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, finans ve bankacılık sektörlerinde yatırımları ve rekabeti arttırma yoluna gidiyor.

Pekin, uluslararası fon operasyon sorumlularının Çin'e yapabileceği yatırım miktarını üç kat arttırarak Salı günü 80 milyar dolara yükseltti.

Çin Ulusal Radyosu'na demeç veren Başbakan Wen Jiabao, bankalardaki devlet tekelinin kırılması gerektiğini söyledi.

Bu değişikliklerin ekonomik büyüme ve Çin para birimi yuanın uluslararası etkisinin artması bakımından olumlu etkide bulunması bekleniyor.

Pekin, ABD dolarına alternatif küresel rezerv para birimi olma yolunda yuanı güçlendirmeye çalışıyor.

Uzmanlar bunun en önemli unsuru olarak finans piyasalarının serbestleştirilmesi gerektiğini uzun süredir söylüyordu.

Çin finans piyasalarında yatırım yapmak isteyen yabancı firmaların kullandığı kanallardan biri Şartlı Dış Kurumsal Yatırımcı (QFII) programı.

Çin Tahvil Düzenleme Komisyonu, bu program kotasının arttırılmasının, sektörü serbestleştirme yolunda atılan bir adım olduğunu belirtti.

'Piyasalarda istikrar için'

Ancak bu adım, Çin menkul kıymetler borsasında dalgalanmaların yaşandığı bir ortamda atılıyor.

Şanghay Menkul Kıymetler Borsası Bileşik Endeksi geçen yıl yüzde 20 düşüş gösterdi.

Bu yıl ise şimdiye kadar yüzde 3 canlanma kaydetti.

Uzmanlar, QFII kotasının arttırılmasını yetkililerin piyasalara istikrar kazandırma çabasının bir parçası olarak değerlendiriyor.

Kurumsal yatırımcı şirket Australia Super'den Stephen Joske'ye göre, son dönemlerde gözlenen dalgalanmalar, kısa vadeli ve spekülatif yatırımların piyasalarda yol açtığı etkilere ilişkin kaygıları arttırıyor.

Joske, "daha uzun vadeli yatırım yapması muhtemel daha fazla sayıda kurumsal dış yatırımcıya izin verme yoluyla piyasalara istikrar getirilmesi umuluyor" diyor.

'Bankalar çok kolay kar ediyor'

Ağır bir denetim altında tutulan finans sektörü üzerindeki denetimin gevşetilmesi planlarının başka işaretleri de var.

Başbakan Jiabao, bankacılık sektörünün özel yatırımlara açılacağına dair ipuçları veriyor.

Devlet elinde bulunan dört büyük banka bu sektöre hakim durumda.

Fakat Başbakan, sermaye arttırımı bakımından az seçenek sunduğu için bu sektördeki tekelin ülkedeki işletmeleri zor durumda bıraktığını söylüyor.

Çin Ulusal Radyosu'ndaki konuşmasında Jiabao, "açıkçası bankalarımız çok kolay kar ediyor; çünkü az sayıda banka tekeli elinde tuttuğundan borç ve sermaye başvurusu ancak onlara yapılabiliyor" diyor.

"Bu nedenle, finans sektörüne özel sermayeyi sokmaya çalıştığımız şu dönemde bankaların tekelini de kırmak zorundayız" diye devam ediyor.

KOBİ'lerin önemi

Kolay sermaye edinimi önündeki engeller, Çin'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyümesini tehdit eden bir etken olarak vurgulanıyor.

Bu işletmelerin bazısının borçlanma için kayıt dışı sektörlere başvurarak borç maliyetlerini artırmasından korkuluyor.

Uzmanlar, Çin'in ekonomik büyümesi bakımından bu işletmelerin varlığını sürdürmesinin önemine işaret ediyor.

Harvard Üniversitesi'nden William Overholt, Çin'in gelecekteki ekonomik büyümesi ve istihdam olanaklarının küçük ve orta ölçekli işletmelere bağlı olduğunu söylüyor.

Overholt, bu işletmelerin Çin merkez bankasının geçmişte borçlanma miktarına getirdiği sınırlama nedeniyle zarar gördüğünü belirtiyor.

Özel teşebbüsün katılımıyla bu işletmelere taze sermaye olanağı sağlanarak daha eşit bir ortam yaratılabileceğini vurguluyor.

Overholt, "Enflasyonu denetlemek için yüksek rezerv oranlarına başvurulduğunda bankalar en büyük müşterileri dışında herkesi devre dışı bırakıyor. Finansal sistem onları boğuyor" diyor.