BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Çin ekonomisinde yavaşlama

Çin'de ekonomik büyüme Nisan-Haziran aylarında %7,5'te kalarak art arda iki çeyrekte zayıflama belirtisi gösterdi. İlk çeyrekteki büyüme ise %7,7 olmuştu.

Abone ol

Çin'de ekonomik büyüme Nisan-Haziran aylarında %7,5'te kalarak art arda iki çeyrekte zayıflama belirtisi gösterdi.

Bi önceki yılın ikinci çeyreğine kıyasla %7,5 olarak gerçekleşen büyüme oranı, Ocak-Mart aylarını kapsayan ilk çeyrekte de %7,7 olmuştu.

Bu rakamların uzmanların beklentisi ile örtüştüğü belirtiliyor.

Uzmanlar, ticaret verilerindeki düşüş ve yetkililerin banka kredilerine yönelik müdahalelerinin yavaş büyümeye etkide bulunduğunu belirtiyor.

IHS Global Insight ekonomisti Ren Şianfang, "Çin'deki toplam gayri safi yurtiçi hasıla son beş çeyrektir % 8'in altında seyrediyor; bu sıkıntıya işaret ediyor." dedi.

Şianfang, "Büyümedeki keskin düşüş ve mali piyasalarda son dönemlerde gözlenen karmaşa hem finans hem de meta sektöründe risklerin artmakta olduğunu gösteriyor." dedi.

Hükümetin 2013 için öngördüğü büyüme hedefi %7,5, son 20 yılın en düşük oranı olacak.

Küresel ekonominin motor gücü olarak görülen Çin'deki hızlı ekonomik büyümeden diğer ülkeler de faydalandı. Örneğin, Çinli şirketlerin talepleri Avustralya'daki maden sektöründe de büyümeye neden oldu.

Kısa dönemli sancı mı?

Fakat uzmanlar %7,5 büyüme hedefinin, hükümetin teşvik tedbirleri olmadan gerçekleşmesi konusunda şüpheli.

Credit Agricole CIB'de ekonomist Dariusz Kowalczyk, "Ekonomik büyümeyi teşvik etmek için bazı tedbirler almaları gerekecek. Yoksa hedefi yakalayamazlar. Bu ise yeni hükümet açısından iyi olmaz" dedi.

Ulusal İstatistik Bürosu sözcüsü, başlıca ekonomik göstergelerin hedef dahilinde olduğunu, fakat karmaşık bir durumla karşı karşıya olduklarını belirtti.

Çinli liderler bir süredir temel hedeflerinin, ekonomiyi yeniden dengeleyerek ihracata ve yatırıma aşırı bağımlı olmaktan çıkarıp tüketici harcamalarını arttırmak olduğunu ifade ediyordu.

İstatistik Bürosu sözcüsü Sheng Laiyun basın toplantısında şunları söyledi:

"Konut sektöründe daha sıkı denetim, kamu fonlarının kötüye kullanımını engelleyecek yeni düzenlemeler ve eski teşvik politikalarının terkedilmesi gibi bazı önlemler kısa vadede kaçınılmaz olarak büyümeyi olumsuz etkileyecek, fakat uzun vadede ekonomiye faydalı olacaktır."

Çin'in 2012'de gerçekleştirdiği %7,8'lik büyüme oranı son 13 yılın en düşük oranı olmuştu.