BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Çin Cumhurbaşkanı: İnsan hakları alanında yapılması gereken daha çok şey var

Çin'in dev nüfusa sahip, gelişmekte olan bir devlet olduğunu ve aynı zamanda önemli bir reform sürecinden geçtiğini söyleyen Çin Cumhurbaşkanı, ülkesinin sosyal ve ekonomik kalkınma alanında birçok çetin sınavla yüzyüze olduğunu kaydetti.

Abone ol

Çin ve ABD Liderleri ilk günkü görüşmeler ardından ortak bir basın toplantısı düzenlediler

Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, insan hakları konusunda ülkesinin daha yapması gereken çok şey olduğunu kabul etti.

ABD'ye yaptığı resmi ziyaretin ilk gününde Başkan Barack Obama'yla birlikte ortak bir basın toplantısı düzenleyen Çin Cumhurbaşkanı Hu, ülkesinin insan hakları siciliyle ilgili bir soru üzerine, "ülkesinin kaydettiği büyük ilerlemelerin dünya çapında takdir gördüğünü" söyledi.

Çin'in dev nüfusa sahip gelişmekte olan bir devlet olduğunu ve aynı zamanda önemli bir reform sürecinden geçtiğini söyleyen Çin Cumhurbaşkanı, ülkesinin sosyal ve ekonomik kalkınma alanında birçok çetin sınavla yüzyüze olduğunu da kaydetti.

ABD Başkanı Obama da "Çin'in barışçı yükselişinin Amerika için iyi olduğunu" belirtti.

Obama, "Yüz milyonlarca insanın yoksulluktan kurtarılması ABD'nin de yararınadır." dedi.

Başkan Obama da, insan hakları konusundaki görüş ayrılıkları yüzünden ABD ile Çin arasında zaman zaman gerilim yaşandığını kabul etti ve "Cumhurbaşkanı Hu ile çok samimi konuştum. Adalet ve insan hakları, bir ölçüde de, insanların ekmek parası kazanabilmesi, yiyecek aşı, başını sokabileceği bir evi ve evinde elektriği olmasıyla da ilişkilidir. Çin'in, uluslararası normlara ve kurallara uygun şekilde gelişmesini; bölgede ya da dünya çapında bir çatışma kaynağı değil, güvenlik ve barışı pekiştiren bir güç olmasını istiyoruz." dedi.

Çin Cumhurbaşkanı bugün Chicago'ya gidecek. Hu'nun burada bir dizi ticaret ve yatırım anlaşması imzalaması bekleniyor.

ABD, on milyarlarca dolarlık uçak, otomobil parçası, tarım ürünü ve sığır eti alması için Çin yönetimini teşvik çabasında.

Amerikan usulü ziyafet

Beyaz Saray Cumhurbaşkanı Hu'nun onuruna verilen yemeğin 'tam anlamıyla Amerikan olduğunu' açıkladı

Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao için Beyaz Saray'da gösterişli bir davet verildi.

Hu, Başkan Obama ve First Lady Michelle Obama tarafından karşılandı ve Beyaz Saray tarafından tam anlamıyla "Amerika'ya özgü" diye nitelenen akşam yemeğinde, Maine bölgesinden ıstakoz ve elmalı turta sunuldu.

Hu Jintao, yemekte kadeh kaldırırken yaptığı konuşmada, günümüzde, süper güçler arasındaki ilişkilerin tarihin hiçbir döneminde olmadığı ölçüde, çok daha büyük sınav ve sorumluluklarla yüzyüze oldupunu söyledi.

Beyaz Saray'da verilen gösterişli akşam yemeği, gün boyunca yapılan bir dizi toplantıyı ve ender olarak düzenlenen ortak basın toplantısını izledi.

Basın toplantısında Başkan Obama, Çin'le ilişkilerden övgüyle söz etti ve ABD ile Çin'in işbirliği yapmaları halinde çok daha büyük bir refah ve güvenlik içinde yaşayabileceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Hu Jintao da, işbirliğinin karşılıklı saygıyı esas alması ve her iki ülkenin, birbirlerinin kalkınmak için izlediği yola saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Obama ile Hu, Beyaz Saray'da yaptıkları görüşmelerde döviz değerlerinden ticarete, savunmadan güvenliğe kadar çok çeşitli konuları ele aldılar.

ABD Yetkilileri Çin'le 45 milyar dolarlık ihracat anlaşması imzalandığını açıkladılar. Bunlar arasında Pekin yönetiminin satın alacağı 19 milyar dolar değerindeki 200 Boeing uçağı da bulunmakta.