Çin’de ekonomik büyümeyle ilgili kaygılar nedeniyle hisse senetlerinin ortalama değeri yüzde 8,5 oranında düştü.
Abone olÇin’de ekonomik büyümeyle ilgili kaygılar nedeniyle hisse senetlerinin ortalama değeri yüzde 8,5 oranında düştü.
Şangay Bileşik Endeksi’nde gün sonunda satışlarla gelen bu kayıplar, son sekiz yılda kaydedilen en büyük günlük düşüş.
Dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde sanayi şirketlerinin kârı Haziran’da bir yıl öncesine göre binde 3 oranında düştü.
Cuma günü de, Çin’deki fabrikaların son 15 ayın en kötü performansı sergiledikleri açıklanmıştı.
IG adlı aracı kurumdan piyasa Uzmanı Bernard Aw, istikrara işaret bazı rakamların ardından imalat sektöründen gelen sürpriz zayıf verilerin Çin ekonomisinin daha da zayıflayabileceğine dair kaygıları artırdığını söyledi.
Şangay piyasalarında en son Şubat 2007’de böyle bir düşüş yaşanmıştı.
Hükümet desteği
Ekonomistler, son düşüşte, Çin hükümetinin ekonomiyi desteklemeye yönelik ilave önlemleri hemen devreye sokmayabileceğine ilişkin kaygıların da rol oynamış olabileceğini söylüyor.
Çin borsasının piyasa değeri, Haziran’dan ortasından itibaren üç hafta içinde üçte bir oranında düşmüştü. Bunun üzerine hükümet ve düzenleyici kurumlar bir dizi destek önlemi uygulamaya başlamıştı.
Haziran sonundan itibaren devreye konan bu önlemler kapsamında faiz oranları düşürüldü, yani halka arzlar askıya alındı, ve kredili menkul kıymetler işlemlerine ilişkin sınırlamalar hafifletildi.
Bu önlemler sayesinde Çin hisseleri bugünkü düşüşten önce, kayıplarının yüzde 15’ini telafi etmişti.