Çin Başbakanı Wen Jiabao, bu senenin sonunda görevini devretmeden önceki son AB-Çin zirvesinde katılmak için Brüksel'e gitti.
Abone olÇin Başbakanı Wen Jiabao, bu senenin sonunda görevini devretmeden önceki son AB-Çin zirvesinde katılmak için Brüksel'e gitti.
Wen'in, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve dış politika yetkilisi Catherine Ashton gibi üst düzey AB yetkilileri ile yapacağı görüşmelerin ekonomik konulara odaklanması bekleniyor.
Çin, daha önce Avrupa'daki ekonomik gidişat ile ilgili kaygılarını iletmiş ve yardım teklifinde bulunmuştu.
Wen'in Çin-AB ilişkilerinde kilit bir rol oynadığı düşünülüyor.
Dokuz yıllık başbakanlık döneminde, karşılıklı ticaret neredeyse dört katına çıktı.
AB, şu anda Çin'in en büyük ihracat pazarı ve Çin'e ihracatta dünyada ikinci sırada geliyor.
Çin ve AB arasında bazı ticaret anlaşmazlıkları olmuştu. Örneğin AB, Çinli üreticilerin güneş panellerini pazar değerinin altında sattığına dair iddiaları soruşturmaya karar vermişti.
Ancak BBC'nin Brüksel muhabiri Chris Morris, AB yetkililerinin, bu tür anlaşmazlıkların giderek genişleyen ve büyüyen ekonomik ilişkiler çerçevesinde görülmesi gerektiğini düşündüklerini söylüyor.
Çin hükümeti Avrupa'nın kötüleşen ekonomisi ile ilgili endişelerini sıklıkla dile getirmişti.
Çin'in Avrupa kurtarma fonuna 3 trilyon dolar döviz rezervi yatırımı yapacağı düşünülüyordu. Ancak Avrupa Merkez Bankası'nın devlet tahvillerini satın alma kararı üzerine bu baskı görece hafifledi.
BBC muhabiri Chris Morris zirvenin büyük kararlar almak yerine ilişkileri sağlamlaştırmayı hedeflediğini söylüyor.
Morris, Avrupalı liderlerin Çin'de on yılda bir yaşanan liderlik değişimini yakından takip ettiğini ve değişikliğin bu iki büyük ekonomik güç arasında yeni zorluklar çıkarabileceğini söyledi.