BIST 9.467
DOLAR 34,57
EURO 36,02
ALTIN 2.998,78
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Çimentoda büyük çevre yatırımı

TÇMB Başkanı Mustafa Güçlü, önceki akşam, sektörün gündemini paylaşmak amacıyla bir basın toplantısı yaptı.

Abone ol

TÇMB Başkanı Mustafa Güçlü, önceki akşam, sektörün gündemini paylaşmak amacıyla bir basın toplantısı yaptı.

Toplantıda Çimento Endüstrisi İşveren Sendikası (ÇEİS) Başkanı Ahmet Eren, TÇMB Başkanvekili Celalettin Çağlar, Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Gürdal, İsmail Bulut, ve Mehmet Yavuz'un yanı sıra TÇMB Genel Koordinatörü Oğuz Tezmen de vardı. Çok ilginç bilgiler aldık. Bunlardan birisi, Ataşehir'de yeni açılan Mimar Sinan Camii için kullanılan betonun 500 yıl ömürlü olduğuydu. Başbakan Erdoğan, Çamlıca Camii için de yine 500 yıl ömürlü beton istemiş. Dahası, bu iki caminin çimentosu OYAK'ın fabrikalarından geliyor. Bu bilgiler verilirken, Ahmet Eren, 2 yıl önce Bitlis'te Elaman Han'daki AK Parti yemeğinde Erdoğan'ın "Ahmet Bey, bu han 550 yıllık, hala ayakta, dayanıyor. Şimdi Betonarme Yapılar 70 - 80 yıl dayanıyor" dediğini aktardı. Erdoğan'ın Camiler için 500 yıl ömürlü Çimento istemesinin bundan esinlenip esinlenmediği belli değil ancak, çimento üreticilerinin, binaya, projeye özel üretim yapabildikleri, bu konuda çok önemli gelişmeler olduğu anlatıldı. Deniz altındaki Marmaray'a 110 yıl ömürlü çimentoyu, 3. Köprü ayaklarına 120 yıl ömürlü çimentoyu Akçansa veriyor. TÇMB Yönetiminde Akçansa'yı temsil eden Hakan Gürdal, "160 reçete çalıştık" dedi.

Çimento tüketimi çok yüksek: Çimento üreticilerinin verdiği bilgiye Türkiye'nin kişi başı çimento tüketimi 750 kg. Dünya ortalaması 500 kg. Dünyada bu konuda 1.400 kg tüketimle Çin bir numara. Türkiye'nin dünya ortalamasını aşmasının nedeni, büyük İnşaat hamlesi, alt ve üst yapı projeleri. Kentsel dönüşüm, 3. Köprü ve bağlantıları, 3. havalimanı ve İstanbul-İzmir otoyolu gibi Büyük Projeler yürüyor. Bu durum sektörde yatırımların önünü açıyor. 2015 projeksiyonu 90 milyon ton üretim. Büyük yatırımlar var. DÜNYA, daha önce bu gelişmeye dikkat çekmişti. Sadece Eren Grubu'nun 1 milyarlık yatırım programı bulunuyor. Güçlü'nün verdiği bilgiye göre 1998 - 2012 arasında çimento tüketim endeksi 100'den 166'ya, kapasite endeksi 100'den 208'e çıkmış. Güçlü, "Aslında yeni kapasiteden çok kalite ve niteliğe yatırımlar daha önemli" dedi.

Beton yol çalışması: Bu konu uzun zamandır gündeminde. Ancak fazla ilerleme olmadı. Sektör gelişme sağlamak için Karayolları'nı yabancı uzmanlar getirterek bilgilendirmeye çalışmış. Kurumdan yetkilileri yurtdışına götürerek örnekler göstermiş. Seminerler düzenlemiş. Güçlü, "Bu konuda karayollarının şartnamesi yok. Böyle bir hizmet alımı için bu gerekli, çalışıyoruz. Şimdi uzun bir beton yol projesine girecekler" dedi.

Sektör büyümeye devam ediyor: Sektör 2012'yi 1.76 büyümeyle kapattı. 2013 ilk üç ay mevsimsel etkilerle yüzde 30 olmuş. Güçlü, "12 aylıkta yüzde 4'ü biraz geçer" dedi. Güçlü'nün verdiği bilgiye göre, dünya toplam çimento üretiminin sadece yüzde 7'si (yaklaşık 150 milyon ton) dış ticarete konu oluyor. Türkiye bu yüzde 7 içinde önemli bir paya sahip.

Borlu çimento üretildi: Çimentocular, sektörün teknoloji konusunda çok iyi durumda olduğunu, beton kalitesi, dayanım gibi alanlarda çok iyi sonuçlar alındığını anlattı. Yüksek kaliteyi ifade eden değerlere çıktıklarını belirten Güçlü, "C 20'den C30'lara geçtik" dedi. Maslak'taki bir bina için C - 80 dayanımında beton üretildiği belirtildi. TÇMB bünyesindeki Ar - Ge laboratuvarında bor karışımlı (borlu) dayanıklı çimento üretilmiş. 2005'te başlayan çalışma Denizli Çimento'da, Bor Enstitüsü ile birlikte yapılmış.

Çevreye 250 milyon euro

Sektörde Enerji tasarrufu, torba filtre (tozlanmayı tutan sistem) kapalı depolar gibi genel olarak 'çevreci' kapsamda yatırımar yapılıyor. Mustafa Güçlü, "Toz çıkışı Avrupa ortalaması 50 miligramdır. Biz 10 miligrama, hatta daha altına çektik. 6 - 7 miligrama düşüren fabrikalar var. Sektörde filtre, Enerji vs. konularda toplam 250 milyon euroluk yatırım yapılıyor. Türkiye'nin çimento sektöründe ulaştığı parametreler Avrupalı üreticilerin önündedir. Bu, çevre konusunda da böyledir" dedi. Atık değerlendirmede de çok önemli mesafeler alındığını belirten Güçlü, "Bu konuda sektörün imkanları büyük. Atık, atmosfere giden ısıdan enerji elde edilmesiyle 1.4 milyarlık enerji giderinin yüzde 20'sini (280 milyonluk kısmını) karşılayabiliriz. Bu konuda önemli yatırımlar oldu" dedi.

Çimentocular belediyelerin çöpüne talip. Kuru çöpü çimento üretiminde yakarak kullanmak istiyorlar. Ancak iki engel var; birisi mevzuatı yok, ikincisi belediyelerin yaklaşımı... "Çöpü bertaraf ediyorum, para verecekleri yerde para istiyorlar" dedi Güçlü.

Çimento sektörü tablosu:

* Üretimde dünyada 5. Avrupa'da 1. sırada
* 800 milyon dolarla ihracatta dünyada ilk 3 arasında.
* 48'i entegre tesis, 20'si öğütme, paketleme olmak üzere 68 tesisi var.
* İç satışları 57 milyon tona ulaştı.
* 2012'de 67.5 milyon ton çimento üretildi, % 19'u ihraç edildi.
* Çimento ihracatı 2011'e göre % 12 düşerek 10.5 milyon tona geriledi.
* Sektörün 2012 hami 3.2 milyar dolar.
* Doğrudan ve dolaylı istihdamı 15 bin kişi.