BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,68
ALTIN 3.009,44
HABER /  GÜNCEL

Çillerinizi azaltmak için 5 öneri

Eğer çillerinizden özellikle de bu yaz aylarında şikayetciyseniz işte sizler için azaltmanın 5 yolu;

Abone ol

Uzun süre ve sık sık güneşe maruz kalmakla ortaya çıkan çiller, kimisi için sevimli görünürken, kimisi için ise büyük bir derttir. Peki, çiller nasıl meydana geliyor ve çillerinizi azaltabilir veya yok edebilir misiniz?

HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, çiller melanin üreten özel hücrelerin (melanosit) belirli kesim ve noktalarda yoğun bir şekilde guruplaşmasıyla oluşuyor. Çillerin sarımsı kahverengi olması da bundan dolayıdır. Çünkü melanin pigmentleri de sarımsı kahverengidir.

Çiller zararsızdır ve bazı insanlar çillerin sevimli olduğunu düşünüyor. Fakat siz burnunuzda ve yüzünüzde puanlı desene sahip bir cilt istemiyorsanız, çillerinizi önleyebilir, en aza indirebilir ve hatta tüm çillerinizden kurtulabilirsiniz.

İşte çillerin 5 çaresi:

1. Önleme: Çiller güneşe maruz kalmaktan oluşuyor ve güneş yanığına karşı hassas olan kişilerde daha fazla çil meydana geliyor. C vitamini sadece size mikrop bulaşmasını ya da hastalanmanızı önlemiyor, ayrıca cildinizin güneşten etkilenmesini de önlüyor. C vitamini pigmentlerin gruplaşıp çil oluşturmasını önlüyor. İster yediğiniz gıdalardan isterseniz ilaç şeklinde C vitamini olsun aşırıya kaçmayın. Benzer şekilde E vitaminin de renklenmeyi eşitlediği düşünülüyor. Bunların yanında güneşe kısa süre için çıksanız bile en az 15 faktör güneş kremi sürün.

2. Retinol: Retinol ya da Retinol A terimi sadece A vitaminin klinik ismidir. Bu çilleri tedavi etmek için kullanılan iltihap karşıtı bir ajandır. Cilt bakımı ürünleri, kozmetikler ve bölgesel kremler yüzde 0,5'e yakın Retinol A içeriyor. Cilt tarafından emilen Retinol, cilt yenilenmesi oranını artırıyor. Retinol içeren bölgesel ajanlar, çilleri hafifletmek için sürekli ve düzenli olarak uygulanmak zorunda. Tek yan etkisi, çillerin etrafındaki derinin rengini açmasıdır.

3. Kimyasal peeling: Derma-peeling ve kemoeksfoliasyon olarak bilinen yöntem, kimyasal maddeler kullanılarak cildin yüzeyindeki hasar görmüş ve birkaç kat ölü hücrelerin ayrılması, soyulması işlemidir. Böylece alttan gelen yeni hücrelerin üretiminin normalden daha fazla hızlanması sağlanıyor. Kimyasal peeling yönteminde, glikolik asit, salisilik asit ve laktik asit kullanılıyor. Doktorlar, bu kimyasalları bir kerede küçük bir yama şeklinde her 4 haftada bir uyguluyor. Tedavinin ardından cildiniz biraz ısınıyor, daha sonra ise iğne batması gibi acı oluyor. O bölge kötü bir güneş yanığı gibi görünüyor. 3 ile 7 gün arasında kızarıyor, soyuluyor, pul pul oluyor. Fakat tüm bunlar geçince taze, çilsiz bir cilde sahip oluyorsunuz.

4. Doğal çareler: Çilleri yok etmek için evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem var. Yüzünüzü ekşimiş sütle yıkayın. Bu çillerinizden tamamen kurtulmanızı sağlamıyor, ancak renklerinin tonunu açıyor. Buradaki kilit madde laktik asittir.

Diğer yöntem ise bozuk krema maskesidir. Bozulmuş kremayı yüzünüze uygulayın ve laktik asidin cildiniz tarafından emilmesi için 10-15 dakika bekleyin. Sonra suyla durulayın.

Yaygın olan diğer yol ise çilleri limon suyu ile ovalamaktır. Limon suyundaki aktif içerik olan sitrik asit pigmentleri ve lekeleri azaltır, beyazlatır.

5. Lazer tedavisi: Çillerinizden teknoloji sayesinde kurtulmak için lazer yöntemini kullanabilirsiniz. Çiller melanindir ve melanin lazer ışığının tayfını absorbe eder. Lazer ışını çilleri azaltıyor. Genellikle doktorlar, her çili parçalamak için yakut ya da yeşil renkli, düşük güçteki lazer ışınını kullanıyor. Lazer tedavisi, çillerinizin etrafındaki dokulara zarar vermiyor, ancak kızarıklığa yol açabiliyor. Bu yan etkileri azaltmak için doktorunuz yüzeysel krem sürebilir.