BIST 9.420
DOLAR 34,33
EURO 36,25
ALTIN 2.832,27
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Çılgın Japon bilim adamı öyle bir şey yaptı ki...

LED ışığı fabrikasını dünyanın en büyük çiftliğine çevirdi şimdi orada marul yetiştiriyor.

Abone ol

Japon bir bilim insanı, yarı iletken fabrikasını dünyanın en büyük kapalı çiftliklerinden birine dönüştürdü. LED aydınlatmalı çiftlikte her gün 10 bin marul yetiştiriliyor.

Bitki fizyoloğu Şigeharu Şimamura, Sony'nin eski bir yarı iletken fabrikasını marul çiftliğine dönüştürdü. Japonya'da Temmuz ayında açılan ve bitkilerin LED aydınlatma ile yetiştirildiği çiftlik, kıtlık, doğal afet ve tahıl ürünlerini etkileyen hastalıkların önüne geçmek için en iyi yöntem olarak kabul ediliyor.

HER GÜN 10 BİN MARUL YETİŞTİRİYOR

Şimamura, bir futbol sahasının yarısını kaplayacak büyüklükteki çiftliğinde her gün 10 bin marul üretiyor. Her biri 15 katlı toplam 18 tarım rafının yer aldığı çiftlikte, 17 bin 500 LED ışık kullanılıyor.

Şimamura, 'bitki yetiştirmeyi donanımla bir araya getirmek istediğini' belirterek, oluşturdukları ortamda bitkiler için daha fazla gün ve gece ayarı yaptıklarını, ayrıca aydınlatmayı ve ortamdaki şartları kontrol ederek en iyi fotosentez düzenini sağladıklarını söyledi.

led-marul-çi̇ftli̇ği̇.jpg

DOĞADAKİ SUYUN YÜZDE 1'İYLE BÜYÜYOR

LED aydınlatma, ısı ve nemi kontrol edebilen Japon araştırmacılar, marulları doğal ortamda verilen su miktarının sadece yüzde 1'iyle büyütüyor. Şimamura, marulların kontrollü ortamda doğal ortamdakinden 2.5 kat daha hızlı geliştiklerini belirtti.

Japonya, Mart 2011'de yaşanan yıkıcı depremin ardından en fazla zarar gören yer olan Miyagi bölgesinde LED çiftlikler kurmayı planlıyor. Şimamura, 'yakın zamanda gerçek tarım sanayileşmesine başlayacaklarını' söyledi.

Kaynak: Al Jazeera