ANTALYA'da seralarda üretilen çileğin iri ve şeklinin bozuk olması, 'Hormon mu kullanılıyor?' sorusunu akla getirdi.
Abone olÇileğin şeklinin bozuk olması ne anlama geliyor? Uzmanlar çilekteki şekil bozukluğunun, kış mevsiminin soğuk geçmesinden kaynakladığını söyledi.
Bu yıl kış mevsiminin uzun sürmesi ve sıcaklık farkı, çilek üretiminde hem verimi hem de kaliteyi olumsuz etkiledi. Tüketicinin market ve pazarda satın aldığı çileklerin birçoğunun şeklen bozuk olması, vatandaşın aklına ilk olarak hormon kullanıldığı düşüncesini getiriyor. Ancak uzmanlar ve üretici, çilekte kesinlikle hormon kullanılmadığını açıkladı.
NEDENİ HORMON DEĞİL, SOĞUK HAVA
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, çilekte vatandaşın zannettiği gibi döllenmeyi sağlamak amacıyla hormon kullanılmadığını söyledi.
Tuncer "Kamuoyunda çilekle ilgili iki büyük yanlış algı var. Birincisi iri-büyük olması nedeniyle hormon diye algılanıyor. Bunun çeşidinden kaynaklandığını söyleyebilirim. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen çilek çeşitleri Amerikan kökenli türlerdir ve çok iri meyveleri olur. Bu nedenle iri meyve hormondan kaynaklanan bir durum değil. Çilek meyvelerinin farklı şekillerde olması veya şekilsiz olmaları ise iklim koşullarından kaynaklanıyor. Bu yıl çok sayıda don yaşandı. Soğuk havanın ve gece-gündüz sıcaklık farkının artması üzerine tüm sebzelerde olduğu gibi çilek ve diğer meyvelerde de şekil bozuklukları ortaya çıkardı" diye konuştu.
ÇİLEĞİN FİYATI NE KADAR?
Üreticiden kilosu 4-7 TL’ye alınan, toptancı halinde ürün kalitesine göre 5-9 TL arasında piyasaya sürülen çileğin market ve pazardaki fiyatı ise 10-15 lirayı buluyor.