Üreme çağına özgü bir hastalık olarak kabul edilen ’çikolata kisti’, yumurta kalitesini bozması, karın zarını etkilemesi ve tüplere gelen sp...
Abone olÜreme çağına özgü bir hastalık olarak kabul edilen ’çikolata kisti’, yumurta kalitesini bozması, karın zarını etkilemesi ve tüplere gelen spermin hareketini etkilemesi gibi pek çok soruna yol açarak, kadınlarda kısırlığa yol açıyor.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Berker, halk arasında çikolata kistleri olarak bilinen Endometriozisin, rahim iç tabakasının yumurtalık içinde de bulunmasıyla ortaya çıktığını belirtti. Prof. Dr. Berker, kadınların her ay gördükleri adet sonucu dışarı akan kanın yumurtalık içinde birikmesi sonucu o bölgede kanamaya neden olduğunu ifade ederek, “Bu kanama devam ediyor ve dışarı akmıyor bir süre sonra ise orada bir kist ortaya çıkıyor. Vücut o kistin içindeki bazı maddeleri yok edebiliyor ama hepsini yok edemiyor, içinde bulunan demirden dolayı da biz o kistleri ameliyat ettiğimizde dışarıya koyu kahverengi bir sıvı akıyor, çikolata kıvamında esasen ortada olumlu bir şey yok ama biz buna çikolata kisti diyoruz” dedi.
KISIRLIĞIN EN ÖNEMLİ SEBEBİ ÇİKOLATA KİSTLERİ
Çikolata kistinin pek çok belirtisi olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Berker, “Bu ağılar ilişki sırasında olabilir, adetler sırasında olabilir, geçmeyen kasık ağrıları olabilir. Çikolata kistleri özellikle üretken yaş grubunda esasen sıklıkla görülen bir sorun ve ağrılı adetlerin en önemli sebebidir. Ağrı dışındaki en önemli sorun ise bebek sahibi olamamaktır. Bu hastalık, yumurta kalitesini bozması, karın zarını etkilemesi ve tüplere gelen spermin hareketini etkilemesi gibi çok çeşitli nedenlerle kısırlığa sebep oluyor” ifadesini kullandı.
BEBEK SAHİBİ OLAMAYAN 4 ÇİFTTEN 1’İNDE ÇİKOLATA KİSTİ GÖRÜLÜYOR
Çikolata kistlerinin genellikle 25-40 yaş arasında görülebilen bir hastalık olduğuna işaret eden Prof. Dr. Berker, “Genellikle bebek sahibi olamayan çiftler tedavi amaçlı doktora gittiklerinde çikolata kisti ile karşı karşıya kalabiliyorlar. 4 çiften 1’inde bu hastalığı görebiliyoruz” diye konuştu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Berker, ağrı için ilaç tedavisi uygulayabildiklerini belirterek, uygulanan ilaç tedavisinin yumurtlamayı baskılayıcı bir tedavi olduğu için bunu kısırlık tedavisinde kullanamadıklarını söyledi. Çikolata kisti tedavisinin cerrahi müdahale ile ortadan kaldırılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Berker, bebek sahibi olunamıyorsa tüp bebek gibi yardım yöntemlerinin kullanıldığını bildirdi.
KANSERE YOL AÇAR MI?
Çikolata kistinin kronik bir hastalık olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Berker, uzun yıllar bununla yaşamanın öğrenilmesi gerektiğini dile getirerek, hastalığın kansere yol açma riskinin çok düşük olduğunu kaydetti.
(İHA)