BIST 9.877
DOLAR 35,26
EURO 36,72
ALTIN 2.962,00
14°İstanbul
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Çiftleşiyor sanılan arıların sır dolu savaşı

Bilim adamları önce arıların hareketlerini anlamlandıramadı, sonra ortaya çıktı ki meğer koloniler arası arazi savaşı başlamış.

Abone ol

Avustralya'nın Brisbane kentinde görenlerin anlam veremediği bir olaya bilim insanları açıklık getirdi. Gökyüzünde yumak halini alarak saatlerce vızıldayan arıların, yaşam alanı için savaşa tutuştuğu anlaşıldı.

Örümcek, yılan ve köpekbalığı saldırılarının olağandışı olmadığı Brisbane, bu sefer toprak için birbirlerine savaş açan arıların gürültüsü altında kaldı. İlk olarak çiftleştikleri veya bir parazit nedeniyle hastalandıkları düşünülen arıların, birbirleriyle öldüresiye kavga ettikleri anlaşıldı.

ARILARIN ARAZİ KAVGASI

The American Naturalist dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Avustralya'ya özgü iğnesi olmayan 'Sugarbag' arıları, yaşam alanları üzerinde hak iddia etmek için savaşa girdi. İğneleri olmadığı için birbirlerine karşı sürü halinde saldırıya geçen farklı kolonilere ait arılar, havada birbirlerine çeneleriyle tutunarak rakiplerini yere devirmeye çalışıyor. Araştırmacılar, her iki arı için de ölümle sonuçlanan bu durumun stratejik bir önemi olduğuna inanıyor.



KENDİLERİNİ KURBAN EDİYORLARari-çiftleşmesi.jpg

Araştırmada yer alan Queensland Teknoloji Üniversitesi'nden Dr. Paul Cunningham, "Savaşlar hakkında en ilgi çekici bulgu, savaşanların kendilerini kurban eden arılardan oluşması" ifadesini kullandı. Mashable'a açıklama yapan Cunningham, "Saldırıları sayıca üstün olanların kazandığı görülüyor. Saldıranlar, saldırdıkları koloniyi savunan arılar tükeninceye kadar dalga dalga geliyor ve koloniyi ele geçiriyor" dedi.

İŞÇİ ARILARI DIŞARI ATIYORLAR

Aylar sürebilen saldırılar sonrasında ele geçirilen kolonideki işçi arılar dışarı atılıyor ve işgalcilerin kraliçe arılarından bir tanesini yeni hükümdar olarak koloniye yerleştiriyor. Cunningham, savaşların ana amacının 'kovan üstünlüğü sağlamak olduğunu' söyledi.

Beş yıl süren gözlemlerde koloniler arası savaşa ilk kez tanık olunduğunu belirten araştırmacılar, gözlemlenen 250 Sugarbag kolonisinden 46'sının ele geçirildiğini belirtti. Arıların savaşlarından öğrenecekleri çok şey olduğunu belirten Cunningham, 'kolonilerin birbirlerini nasıl tahrik ettiğini, kraliçe arının nasıl taşındığını ve kolonilerin güç dengelerini nasıl ölçtüğünü anlamaya çalıştıklarını' söyledi.

Close menu