Antartika'da araştırma yapan bir grup bilim insanı, istiridye benzeri çiftkabuklular ailesinden bir türün cinsiyet değiştirdiğini belirlediklerini açıkladı.
Abone olBilim insanları, Antartika kıtası su altı yaşamının çiftkabuklulular ailesi üyelerinden Lissarca miliaris'in cinsiyet değiştirdiğini belirledi.
Bilim insanları, istiridye veya midye benzeri canlının üreme sürecini 1970'lerden bu yana izliyor.
Lissarca miliaris'in ilk zoolojik tanımlanması 1845 yılında yapılmıştı.
Ancak yapılan bu son çalışmada, bu canlıların "çift cinsiyetli kimliği" ilk kez belirlenmiş oldu.
Araştırmacılar, "cinsiyet değiştirmenin", bu türler için aşırı soğuğa kaçan okyanus ısılarında üremeyi kolaylaştırdığını söylüyor.
Araştırmanın sonuçları Kutup Biyolojisi adlı dergide yayımlandı.
Doktora çalışması yapan ve araştırmayı kağıda döken ekibin başında bulunan Adam Reed, "Üreme ile ilgili bundan önceki araştırma, yumurta ve yavrular üzerine yapıldı" diyor.
Bundan önceki çalışma, 18 ayı bulabilen kuluçka döneminde, yumurtanın tam olarak kabuklanmış canlıya dönüşmesi üzerinde yoğunlaşmış, dişilerin 70 kadar yavruyu barındırabildiği ortaya çıkarılmıştı.
Soru işaretinin belirdiği an
Ama üremenin hücre aşamasına odaklanan bu son çalışma sırasında, erkeklerin de yumurta taşıdığı belirlendi.
Adam Reed'in BBC Nature'a yaptığı açıklamaya göre, erkeklerin, bu türlerin ömürleri boyunca yavruya dönüştürebilecekleri yumurta miktarından çok daha fazlasını barındırdıkları belirlendi.
Ekip, bunun üzerine, çiftkabukluların, gelişmenin "küçük" aşamalarındayken erkeklerin üreme yapabildiğini; çok sayıda yumurtlama yapacak büyüklüğe geldiklerinde ise dişil organ oluşturduklarını saptadı.
Reed "Şu anda beliren akış, Antartika su altı hayatı açısından olağandışı bir durum. Ancak bu olağandışılık 10 yıl içinde olağan hale gelebilir. Çift cinsiyetlilik Antartika çiftkabukluları için illa ki olağandışı bir şeydir demek doğru olmaz; zira hala üzerinde araştırma yapacağımız türler var." dedi.