BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Çiftçiye ve tarıma büyük destek ilk tohum toprakla buluştu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin dağıttığı Aksu çeşidi nohut tohumunun ekimine başlandı.

Abone ol

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından “Baklagil Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında 100 çiftçiye dağıtılan 18 ton Aksu çeşidi nohut tohumunun ekimine Yavuzeli ve Araban ilçelerinde başlandı.

240 TON MAHSUL BEKLENİYOR: 1200 dekara ekilecek nohut tohumundan 240 ton mahsulün elde edilmesi bekleniyor.

Belediyecilik anlayışını, yol, kaldırım, su ve peyzaj olarak görmeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarıma verdiği destekle taraflı tarafsız herkesin takdirini kazandı. Büyükşehir bünyesinde kurduğu Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile tarım sektörünü rahatlatan destekler verdi, çiftçilerin duasını aldı.

NOHUT ÜRETİMİNDE AÇIK OLUŞTU

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı yetkilileri, insanoğlunun hayatını devam ettirebilmesi için beslenmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Bir insanın günlük enerji ihtiyacının yüzde 50 -55’inin karbonhidratlardan, yüzde 20 – 25’inin proteinlerden ve yüzde 10 – 15’inin de yağlardan karşılanması gerekmektedir. Türk toplumunun beslenme alışkanlıkları içinde baklagiller önemli bir yer tutmaktadır. Kuru fasulye, mercimek ve nohut her evin vazgeçilmez gıda maddesidir. Nohut, baklagiller ailesinin protein yönünden en zengin üyesidir. Dengeli ve sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda, akla gelen ilk gıdalar arasında olan nohut, vücudun protein ihtiyacını fazlasıyla karşılamasının yanı sıra, içinde bulunan vitaminlerle de kış aylarında vücudu destekleyicidir. Soğuk havalarda, nohut tüketimi vücut direnci arttırır hatta yaşlanmaya karşı da mücadele eder.

Çünkü nohut, E vitamini bakımından oldukça zengindir. Nohut, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve kalsiyum da içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirici ve vücudu koruyuculuğu bu minerallerden gelir. Bütün bu özelliklerine rağmen maalesef ülkemizdeki nohut üretimi ihtiyacı karşılayamamaktadır. Yıllar içerisinde nohut ekiliş alanı ve üretim miktarları da düşüş göstermiştir. Ekiliş ve üretimdeki azalmanın bir sonucu olarak ülkemiz nohut ithalatçısı durumuna düşmüştür. 2016 yılımda 22 bin 884 ton nohut ihraç edilirken, 30 bin 446 ton ithalat yapılmıştır. 7 bin 562 ton nohut üretiminde açık oluşmuştur. Ülkemiz, Meksika, Hindistan, Kanada, Arjantin, Rusya, ABD, Bulgaristan, Yunanistan ve İtalya’dan nohut ithal etmek zorunda kalmıştır.

TOPRAK YAPISI NOHUT ÜRETİMİ İÇİN UYGUN

Bu tablo karşısında duyarsız kalmayan Büyükşehir Belediyesi, ‘Baklagil Üretimini Geliştirme Projesi’ni hayata geçirdi. Çünkü, Gaziantep bulunduğu iklim kuşağı ve toprak yapısı itibariyle nohut üretimi için son derece uygun bir yerdir. İlimizde yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 80.000 – 100.000 dekar arasında nohut ekimi gerçekleştirilmektedir. Bu ekilişlerin artırılması suretiyle üretim de artırılabilir. Böylece ithalatın önü kesilmiş olur. Ekiliş ve üretimdeki azalmanın en önemli nedenlerinden birisi de yöreye uygun sertifikalı tohumluğun bulunmamasıdır. Çalışmalar sonucu kente uygun 18 ton Aksu çeşidi nohut tohumu temin edilerek 100 çiftçimize ekim yapmak üzere teslim edilmiştir. Nohut tohumluğu bedelinin yüzde 75’i Büyükşehir Belediyemizce karşılanmıştır. Ocak ayı itibariyle nohut ekimleri başlamıştır. Bu tohumla yaklaşık 1200 dekar alana ekim yapılacaktır. 240 bin ton mahsul elde edilmesi beklenmektedir.”