BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.865,00
HABER /  GÜNCEL

Çiftçiye alternatif yakıt

Hayvan dışkısı ve bitki atıkları kullanılarak üretilen ''Biyogaz'', çiftçilere alternatif yakıt imkanı sunuyor.

Abone ol

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Makinaları Bölümü'nde hayvan dışkısı ve bitki atıkları kullanılarak üretilen ''Biyogaz'', çiftçilere
alternatif yakıt imkanı sunuyor.

UÜ Ziraat Fakültesi Tarla Makinaları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kamil Alibaş, biyogazın, hayvan dışkılarının ve bitki atıklarının değerlendirilmesi sonucu üretilen bir enerji kaynağı olduğunu söyledi.

Biyogazın hayvan gübrelerinden kolaylıkla elde edilebildiğini anlatan Alibaş, özellikle sığır gübresinin içinde bulunan metan gazı içeren bakterilerin gazın çıkışını kolaylaştırdığını belirtti.

Biyogazın sadece sığır gübresinden değil her türlü gübreden ve organik
kökenli tarımsal atıklardan da üretilebildiğini anlatan Alibaş, biyogazın en önemli özelliklerinden birinin doğalgaza benzer bir yapıda olması'' dedi.

Alibaş, kurdukları sistemde atıkların 20 gün içinde olgunlaştığını ve gaz üretmeye başladığını belirterek, şunlar söyledi:

''Burada 20 gün gazın yanır sıra patojenlerinden arınmış bir doğal gübre elde edilmiş olunuyor. Yani hem gübreyi yok etmiyoruz hem de ekstradan gaz elde etmiş oluyoruz. Biz özellikle tezek olarak kullanılan hayvan dışkısını yakmak yerine gaz elde ediyoruz ve sonra da tarlalarda gübre olarak kullanıyoruz. Kurduğumuz 5 ton kapasiteli pilot tesiste çalışmalarımız devam ediyor. 5-6 ineği olan bir çiftlikte bile biyogaz üretimi kolaylıkla yapılabilir. Bu konuda çiftçilerle bilgi alışverişinde bulunabiliriz.''

Biyogazın, doğalgazın kullanıldığı her yerde rahatlıkla kullanılabileceğine, yurtdışında elektrik üretiminde bile faydalanılan biyogazın Türkiye'de fazla değerlendirilmediğine işaret eden Alibaş, alternatif bir enerji kaynağı olan biyogazın atmosfere salınan metan gazı oranını azalttığını söyledi. Alibaş, ''Çok az masrafla üretilebilen biyogaz, çevre kirliliğinin de önüne geçiyor'' dedi.