BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Çiftçinin elektrik borcuyla başı dertte

Ürünlerini yer altı sularıyla suladılar. Bunun için kuyudan su çekerken öyle böyle elektrik borcu yapmadılar...

Abone ol

Amik Ovasındaki su sıkıntısını yer altı kaynaklarıyla gidermeye çalışırken, tükettiği elektriğin borcunu karşılayamayan çiftçilerin elektrik borcunun 110 milyon liraya ulaştığı bildirildi.

Ovada, çiftçilerin ürünleri sulayabilmek için metrelerce derinden su çıkarmaya çalıştığı, ancak bunun da elektrik faturalarının katlanmasına neden olduğu belirtildi.

Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, ovada çiftçilerin yüzde 99'unun elektrik borcunun bulunduğunu söyledi.

Sulama sıkıntısı nedeniyle birçok çiftçinin ürünleri için kuyular açtığını ifade eden Civelek, şöyle devam etti:

''Yıllardır 'beyaz altın' olarak bilinen pamukla anılan ovamızda çiftçi kan ağlıyor. Girdi maliyetlerinin yüksekliği sulama sorunu nedeniyle pamuktan uzaklaşan ve buğday ekimine yönelen üreticilerimiz bir damla su bulabilmek adına toprağı adeta tırnaklarıyla eşiyor. Ancak yağışların yetersiz ve yer altı suyunun da çekilmesi nedeniyle beklenen umutlar bir türlü gerçekleşmiyor. Verimli ovamız da giderek çorak bir araziye dönüşmeye başladı. Şuan ovada birinci ürün olarak buğday hasat edildi. Ancak üreticiler ikinci ürünü ekmeye korkuyor. Çünkü ürünlere verilecek su yok. Bir karış toprağını sulayabilmek adına metrelerce derinlikte kuyular açıyor ancak, bu da çiftçinin derdini ikiye katlıyor. Açılan kuyulardan su çıkarabilmek için elektrik harcayan üreticilerimizin şimdi de faturalarla başı dertte.''

Ovada hemen her üreticinin elektrik borcunun bulunduğunu ve ürünlerden aldığı paranın bu borcu kapatmaya yetmediğini savunan Civelek, elektrik borçlarıyla ilgili bir yapılandırma olduğunu, ancak bunun da dertlere çare olmayacağının altını çizdi. Civelek, ''Çiftçilerimize borçlarını kapatması için 3 yıl süre tanındı. Üreticilere borçlarını her yıl iki taksit olmak üzere ödeme kolaylığı sağlandı. Ancak bu da yeterli değil. Çünkü çiftçi bu borcu ödeyemeyeceği gibi yine su bulabilmek için kuyulara yönelecek ve faturalar birikecek. Çiftçilerimiz toprağını satsa da bu borcu ödeyemez'' diye konuştu.