BIST 9.888
DOLAR 34,16
EURO 38,01
ALTIN 2.887,13
HABER /  GÜNCEL

Çiftçiler kuraklıktan endişeli

Geçen yıllarda yaşanan don nedeniyle zarar eden Bursalı üreticiler, bu yıl da kuraklıktan endişe ediyor.

Abone ol

Bursa Ziraat Odası Başkanı Fuat Sarı, Bursa'nın, sahip olduğu ekolojik avantajlar nedeniyle, sanayide olduğu kadar tarımsal üretimde de önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Bursalı üreticilerin geçen yıllarda bahar aylarında görülen don ve ürünün değerinin çok altında satılması nedeniyle zarar ettiğine işaret eden Sarı, üreticilerin bu yıl da bahar yağışlarının istenilen düzeyde olmaması nedeniyle endişeli olduğunu anlattı.

Sarı, kuraklık nedeniyle bu yıl kiraz hariç bütün meyvelerde rekoltede düşüş beklendiğini dile getirerek, ''Bahar aylarında beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle özellikle şeftali, armut, ayçiçeği gibi ürünlerin rekoltelerinde düşüş bekleniyor'' dedi.

Bursa'nın ünlü şeftalisinin rekoltede düşüş olmakla birlikte kalitesinin yüksek olmasının beklendiğini, bunun da üreticide ''iyi fiyat'' beklentisi yarattığını anlatan Sarı, üreticilerin geçen yıl para kazanamadıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

''Geçen yıl para kazanamayan çiftçiler zor ayakta duruyorlar. Bu yıl da ürünlerini pazarlamada sorun yaşarlarsa çiftçiler biter. Şu anda ihracatla ilgili bağlantılar yapılmaya çalışılıyor. İhracat olmazsa çiftçiler yine aradığını bulamaz ancak üreticilerin de ürünlerine iyi bakmaları gerekiyor. Yoksa bu yıl 'Allah verdi oldu' olayı yok. İyi bakım şart.''