BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,39
ALTIN 2.940,09
HABER /  POLİTİKA

Çiçek'ten vekillere mektuplu uyarı!

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerine mektup yazdı, uyulması gereken kurallar konusunda uyardı.

Abone ol
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerine mektup göndererek, yeni yasama yılında konuşma ve sunulan önergelerde kaba ve yaralayıcı sözlerden kaçınmaları konusunda uyardı.
 
Milletvekillerine bir mektup gönderen Çiçek, halkın temsil yeri olan parlamentoların, bütün ülkelerde en saygın kurumlar konumunda olduğunu belirterek, "Gazi Meclis" unvanını taşıyan TBMM'nin, Türkiye'nin en saygın kurumlarından birisi olduğunu vurguladı.
 
Çiçek, "Hem milletimizin hem de siyaset kurumunun beklentisi, bu saygının korunması ve devam ettirilmesidir. Meclisimizin saygınlığının ve itibarının korunması, yazılı ve geleneksel kurallara uyarak vatandaşa örnek olmakla mümkündür. Geçmiş dönemlerde, bütün çabalara ve alınan kararlara rağmen maalesef hepimizi üzen gelişmeler yaşanmış, görüntüler oluşmuştur" dedi.
 
" KULİSLER KULLANILMASIN"
 
Yeni yasama yılında; uzlaşmanın zarafeti ve kurallara uymanın saygınlığının daha çok farkında olarak hep birlikte halkın takdirini kazanacak, Meclis'in itibarını yükseltecek bir atmosferin yakalanması gerektiğini vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti:
 
"Aksi takdirde hepimizin daha da fazla üzüleceği, Meclis ve siyasetin saygınlığının zarar göreceği olaylarla karşı karşıya kalmamız muhtemeldir. Bu vesileyle birkaç hususu sizlerin de istek ve şikayetlerinizi dikkate alarak bilgilerinize sunmak istiyorum.
 
İçtüzük'teki açık hükme ve birleşimi yöneten başkanvekillerimizin ikazlarına rağmen, Genel Kurul'daki konuşmalarda zaman zaman yaralayıcı ve hakaret içeren ifadelerin kullanıldığı üzüntüyle müşahede edilmektedir. Bu tür ifadelerin Meclis'i ve siyaseti yaraladığı, ayrıca Meclis'in, milletvekillerimizin ve genel olarak siyaset kurumunun halk nezdindeki itibarını zedelediği açıktır. Diğer yandan Genel Kurul'daki gerginlik, topluma da yansımaktadır. Milletimizin beklentisine cevap vermek ve hem milletvekillerimizin hem de Meclis'in saygınlığını korumak için yeni yasama yılında, gerek konuşmalarda gerekse Meclis Başkanlığı'na sunulan önergelerde kaba ve yaralayıcı sözlerden kaçınılması konusunda gerekli hassasiyeti göstermeliyiz.
 
Genel Kurul'un çalışma saatleri içerisinde kulislere ziyaretçi kabul edilmesi, milletvekillerimizin yasama ve denetim çalışmalarını olumsuz etkilemekte ve güvenlik sorunlarının yanı sıra, zaman zaman arzu edilmeyen tartışmalara da neden olmaktadır. Ayrıca başta iktidar ve muhalefet kulisleri olmak üzere sadece milletvekillerinin kullanımına ayrılmış olan alanların siyasi parti grup çalışanları, milletvekili danışmanları ve yardımcı personel tarafından kullanılmasının, söz konusu alanlardaki yoğunluğu artırdığı ve milletvekillerinin rahat bir ortamda çalışmalarını engellediği malumunuzdur. Milletvekillerimizin ortak kullanımına ayrılan bölümlerde ziyaretçi kabul edilmemesi siyasi parti grup personeli ve milletvekili danışmanlarının acil bilgi verme dışında bu mekanları kullanmamaları hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.''
 
"MİLLETVEKİLİ OTURACAK YER BULAMIYOR"
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, mektubunda, grup toplantılarının asli unsurunun milletvekilleri olduğuna dikkati çekerek, bu tolantıların siyaset ve parlamento kültürü oluşması bakımından son derece önemli olduğunu vurguladı. 
 
Grupların iç yönetmeliklerine de uygun olmayan bugünkü uygulamanın, grup toplantılarını çok katılımlı basın toplantılarına döndürdüğünü ifade eden Çiçek, çoğu defa milletvekilleri oturacak yer dahi bulamadığını bildirdi.
 
Çiçek, "Ayrıca 4 siyasi parti grubumuzun toplantılarının aynı gün ve aynı veya birbirine yakın salonlarda yapıldığı dikkate alındığında, farklı siyasi görüşlere mensup binlerce kişinin olduğu bir ortamda bazı tatsızlıkların yaşandığı ve yaşanabileceği, grup salonlarında ve Meclis bahçesinde tahrik edici sloganlar atıldığı, güvenliğin yanı sıra hijyen ve sair ihtiyaçların karşılanmasında da sorunların yaşandığı aşikardır" dedi.
 
"ALINAN KARARLARA UYULMADI"
 
TBMM Başkanı Çiçek, grup toplantılarına çok sayıda ziyaretçinin katılımından kaynaklanan sorunları görüşmek üzere 8 Mart 2013 tarihinde güvenlikten sorumlu idare amiri ve siyasi partilerin grup başkanvekillerinin katılımıyla toplantığı yaptığını anımsatarak, bu toplantıda şu hususlara dikkat çekildiğini bildirdi:
 
"TBMM'de yapılan basın toplantılarına milletvekilleri dışında kimsenin katılmaması, milletvekillerimizle birlikte TBMM'ye gelen araç içerisindeki ziyaretçilerin de kapılarda güvenlik kontrolü yapılıp kart verildikten sonra yerleşkeye alınmaları, ziyaretçi yasağı olan günlerde yerleşkeye ziyaretçi alınmaması, giriş yasağı bulunanların yerleşkeye alınmamaları, araç girişlerindeki kontrollere yardımcı olunması, tanıtma kartlarının araçlarda görünür şekilde bulunması, sabah giriş saati olan 10.00'dan önce yerleşkeye ziyaretçi alınmaması, kulislere ziyaretçi alınmaması ve Genel Kurul çalışma saatlerinden önce ziyaretçilerin yerleşkeden ayrılmalarının sağlanması."

Çiçek, alınan bu kararlara hiç uyulmadığını ya da yeterince dikkate alınmadığını belirtti.
 
Bütün ricalara rağmen bazı milletvekillerinin güvenlik kontrolünden geçirmeden ve yaka kartı almadan ziyaretçilerini içeri aldıklarının, Genel Kurul çalışırken gecenin geç saatine kadar kulislerde ve bahçelerde ziyaretçilerin kabul edildiğinin görüldüğünü ifade eden Çiçek, "İçinden geçmekte olduğumuz sürecin hassasiyetleri dikkate alınarak Meclis'te üzücü bir olay yaşanmaması için alınan güvenlik önlemleri konusunda hepimizin gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor" dedi.

İKRAM UYARISI
 
Cemil Çiçek, seçim bölgelerinden ürünlerin getirilip ikram edilmesinin, Genel Kurul kürsüsüne yabancı maddelerin taşınmasının, Meclis teamüllerine uygun olmadığını, bunun hoş olmayan görüntülere yol açtığını bildirdi.
 
Çiçek,mektubunda şu ifadelere yer verdi:
 
"İktidar ve muhalefete mensup bazı sayın milletvekillerinin yaptığı başvurularda, milletvekilleri ile çalışan personelin sosyal medya aracılığıyla siyasi partiler ve milletvekillerine yönelik hakarete varan mesajlara yer verdikleri ifade edilmektedir. Öncelikle böyle bir durumun hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün değildir. Devlet Memurları Kanunu, TBMM Başkanlığı Disiplin Yönetmeliği ve Başkanlık Divanı'nca kabul edilen usul ve esaslara göre, milletvekilleriyle çalışan personel, çalışma disiplinine dair hususlarda memur statüsünde olup, ilgili disiplin hükümlerine tabidir. O nedenle hakaret içeren mesajlar yazılması durumunda gerekli disiplin işlemlerinin yapılması ve TCK'ya göre savcılığa suç duyurusunda bulunulması kaçınılmaz olacaktır.
 
Parlamentonun itibarı ve huzurlu bir çalışma ortamının tesisi, yazılı ve geleneksel kurallar konusunda göstereceğiniz hassasiyete bağlıdır. Sizlere daha iyi hizmet sunabilmemiz için yukarıda sayılan hususlarda gereken hassasiyeti göstereceğiniz inancıyla yeni yasama yılının bir kez daha ülkemiz, milletimiz ve sizler için hayırlı olmasını diliyorum."