BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,72
ALTIN 2.968,40
HABER /  POLİTİKA

Çiçek'ten vekillere eleştiri

TBMM Başkanı Cemil Çiçek anayasada bir türlü uzlaşma sağlayamayan vekilleri eleştirdi.

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'in itibarı ve milletvekilliği saygınlığının korunması açısından bugünkü tabloyu çok olumlu bulmadığını belirterek, ''Bugünkü Parlamento'nun bir üslup sorunu var'' dedi.

Çiçek, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Meclis'in itibarı ve milletvekilliği saygınlığının korunması açısından bugünkü tabloyu çok olumlu bulmadığını kaydetti. ''Bu benim kişisel kanaatim değil. Bana her gün heyetler geliyor; soruyoruz, ediyoruz'' diyen Çiçek, bugünkü Parlamento'nun bir ''üslup sorunu'' olduğunu ve bunun da çok uygun olmadığını söyledi.

Teker teker görüştüğünde herkesin de bundan şikayetçi olduğunu belirten Çiçek, şöyle konuştu:

''Çok doğru bir şey değil. İçtüzük diyoruz. Herkes, 'Sayın Başkan sizin tutumunuz İçtüzüğe aykırı', öbürü gruba diyor ki 'senin söylediğin, talebin İçtüzüğe aykırı.' İyi de İçtüzük'te de bir 67. madde var. Talep ve itirazlarını 67. maddede belirtilen şekliyle ifade edeceksin; temiz dil kullanacaksın, hakaret olmayacak, yaralayıcı olmayacak. Yaralama değil, kan gövdeyi götürüyor bazı konuşmalarda. Onun için bu son derece önemli bir durum. Bu dönem için giderek daha büyük sıkıntı oluyor. Geçmişte de zaman zaman böyle uygun olmayan, bu usule, bu üsluba yönelik olumsuz örnekler oldu. Ama bu dönem çok daha fazla. Bunun sebebini bilmiyorum. Sayın genel başkanların kendilerine de gönderdim. 2011 seçimlerinden bu yana Meclis tutanaklarındaki bu yaralayıcı, hoş olmayan üslubu, isimleri vermeksizin 'Meclisimizinde bu tür görüşmeler oluyor, bunlar doğru değil, İçtüzüğe de uygun değil, sizin bulacağınız yol ve yöntemle gerekli hassasiyetin tarafınızdan da gösterilmesi' diye bir üst yazıyla kendilerine gönderdim. Neticede bizler toplumun önünde insanlarız. İster devletten ister özel sektörden gelmiş olsun her birisi toplumun önünde sorumluluk taşımış, taşımakta olan, taşıyacak olan ve eğitim düzeyi de özgeçmişler itibarıyla baktığınızda son derece yüksek insanlar. Bu bekraunda uyun bir üslubu da kamuoyu bekler.''

-''Biz gönderdikçe kural dışılık artıyor''-

Çiçek, grup toplantılarında yaşanan sorunlar, izleyiciler ve güvenlikle ilgili grup başkanvekilleriyle yapılan toplantıda alınan kararları gruplara gönderdiklerini hatırlatarak, ''Maalesef bu noktalarda biz gönderdikçe kural dışılık daha da artıyor. Elbette burası halkın Meclisidir. Meclis'e gelme usul ve esası da bellidir. Genel Kurul'un çalışma saatleri sırasında Genel Kurul tarafında ziyaretçi olmaması gerekiyor. Bazen geliyoruz milletvekilinin oturacağı yer yok. Vatandaşlar, talepleri bakımından zaten saat 15.00'e kadar milletvekilleriyle görüşebilirler, ayrı mekanları var. Özellikle muhalefet kulisinde üç parti bir arada bulunuyor. Bu başlı başına bir zorluktur. Herkes şikayet ediyor ama kimse de uymuyor'' dedi.

Milletvekillerinin desteğiyle Meclis içinde düzeni sağlayabileceklerine işaret eden Çiçek, şunları kaydetti:

''Kapılarda, koridorlardaki polisler milletvekiliyle gelen birisine 'sen giremezsin' diyemez. Milletvekilinin kendisinin bu işe yardımcı olması gerekir. Müteaddit defalar yazılar yazdık. Burada bizim eylem gücümüz veya tedbiri icraya koyacak gücümüz olamaz. Biz burada işi ancak tatlı dille, güler yüzle ve herkese sorumluluğunu hatırlatarak götürmeye çalışırız. Buna ne kadar uyulursa herkesin menfaatine ama uyulmazsa sıkıntıyı en evvel kendileri çeker. Ben Meclis Başkanı olarak kulislere girip oradaki vatandaşa 'niye geldin, niye bu saatte oturuyorsun' diyemem. Olmaz, burası halkın Meclisi. ama düzenlemeyi, halkın geleceği zamanı, görüşeceği mekanı milletvekillerimiz kendileri tayin ve takdir edecek.

Bir kısım şeyleri o toplantılarda dört partimiz birlikte aldı. Şimdi birlikte uygulayacaklar. Uygulamadıkları takdirde başta güvenlik sorunu olmak üzere bir çok sorun çıkıyor, çıkabilir. Sonra da kimse demesin 'bu işler niye böyle oluyor?' diye. Herkesin yardımcı olması lazım. Meclis'in diğer kurumlardan farkı var. Diğer kurumlarda kapıya güvenlik görevlisini koyarsınız, 'şu yoksa, bu yoksa almıyorum' der. Ben burada diyemem, çünkü gelen milletvekili... Orada görev yapan polisim veya memurum milletvekiliyle bir tartışmaya girmemesi lazım, saygısızlık olur. Biz de grupların birlikte aldığı kararların etkin şekilde uygulanmasını isteriz. Bu sadece benim değil, dört partinin kabul ettiği bir husus.''

-''Genel Kurul salonu sorun olmaya devam ediyor''-

Genel Kurul Salonu'nun sorun olmaya devam ettiğini, renginden koltuğuna, koltuğun derisinden konuşma kürsüsüne varıncaya kadar başlı başına bir problem olduğunu ifade eden Çiçek, ''Zaman zaman eski sayın başkanlarımızdan her şeye açıklama yapan var. Kendi eseridir burası, gelsin, görsün. O muhteşem salon gitti, yerine sorunlarla dolu bir salon geldi. Eskisinde de şimdikinde de görev yaptım. Birlikte görev yaptığım bir çok arkadaş da eskiyi özlüyor. Ama bu salon hala ihtilaflı, davaların konusu. Orada düzenleme yapmak da çok kolay olmuyor'' diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir'in ''Genel Kurul'daki kavgaların koltukların renginden kaynaklandığına'' yönelik görüşünün hatırlatılması üzerine Çiçek, ''Bu bilimsel konu. Eğer telif hakları bakımından bir sıkıntı olmayacaksa bir kısım düzenlemeleri yapmak istiyoruz, üniversitelerle işbirliği yaparak. Yoksa 'buradaki kırmızıyı değiştirip mavi yap, diğerlerini şöyle, böyle yap' demek benim yapacağım bir şey değil. Ama bir ihtiyaç olduğu da ortada. Sayın milletvekillerinin bu yöndeki talepleri haklı. Beklentileri de karşılamaya gayret ediyoruz. Meclis'teki her türlü gerginliği de sadece renklere bağlamak, ne kadar olumsuzluğa etkisi var, bunu ayrıca değerlendirmek gerekir. Ama salon bu haliyle, baştan başa Meclis'in en temel sorunudur'' değerlendirmesinde bulundu.

-''Etkin denetim, kaliteli yasama...''

Siyasi etik konusuna işaret eden Çiçek, dört partiden milletvekillerinin mutabık kalarak bir çalışma yaptığını, kendisinin de bunu partilere gönderdiğini hatırlattı.

23. Dönem'de kurulan İçtüzük Uzlaşma Komisyonu'nun hazırladığı taslakta konunun İçtüzük'te yer almasının kabul gördüğünü anlatan Çiçek, halen Meclis'te İçtüzük Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

''İçtüzük çalışması devam ettiği için zannediyorum bu konuyu da bir arada mütalaa edecekler'' diyen Çiçek, yeni İçtüzük çalışmasının bu dönem bitmesini ümit ettiklerini kaydederek, şöyle konuştu:

''İçtüzük bu haliyle siyaseti eziyete dönüştürüyor. Gece yarılarına kadar çalışma yapılıyor. Halbuki aynı çalışmayı daha kısa süre içinde yapmak mümkün. Etkin denetim ve kaliteli bir yasama süreci önemlidir. İktidar ihtiyaç duyduğu yasaları süratli ve kaliteli şekilde çıkarabilmeli. Bunun yol ve imkanları İçtüzükte yer almalı. Buna karşılık muhalefet de etkin denetim yapabilmeli. Bugün her ikisi açısından da ciddi sıkıtılar yaşanıyor. Hatta çok net ifade edeyim; bugün herkes karşı tarafa itiraz yöneltirken 'İçtüzük şöyle, böyle diyor' deniliyor. Ama fiilen uygulanan İçtüzük var. Yürürlükteki İçtüzük çoğu zaman ya arkadan dolanılıyor ya da İçtüzük daha baştan ihlal ediliyor. Onun için bu İçtüzük bazen var, bazen yok. Bu da ciddi sıkıntı meydana getiriyor. Parlamentonun itibarı açısından da bu önemli. Yaptığımız işin kalitesi açısından da yeni İçtüzük ihtiyacı ortada. Bunu da dört partimiz kabul etti, eşit sayıda milletvekilinden bir komisyon kuruldu. İnşallah bu defa bunu çıkarabiliriz. Aslında İçtüzük'te çok fazla sıkıntı olmaması gerekir. İçtüzüğün düzenlenmesi gereken maddeleri esas itibarıyla komisyonlarda ve Genel Kurul'daki müzakereler içindir. Geri kalan kısımlar daha çok idareyle ilgilidir, oralarda çok fazla yoğunlaşmaya ihtiyaç olmayabilir. Komisyon ve Genel Kurul'un etkin ve verimli çalışma yapabilmesine bakmak lazım.''

-''Konu bile değil''

Çiçek, yeniden Meclis Başkanlığı'na aday olup olmayacağı sorusuna, ''Sorun değil. Konu bile değil. Bugünden niye cevap verelim. Bugünkü Anayasaya göre usulü, zamanı, yöntemi belli. 1982 Anayasası yürürlüğe girdiğinden beri sorun olmamış bir konu. Üç ay önce bunu beyanat, açıklama konusu yapmak kime ne fayda getirecek. Günü geldiğinde Meclis karar verir'' diye cevap verdi.