BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,11
ALTIN 2.970,68
HABER /  POLİTİKA

Çiçekten anayasa sitemi

TÜSİAD'ın yeni Anayasa atağı Cemil Çiçek'i aylar öncesine götürdü. Kendi taslaklarını eleştirenlere sitem etti

Abone ol Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TÜSİAD'ın ''Anayasa Konvansiyonu'' önerisine ilişkin, ''Biz bu konuyla ilgili taslak metin hazırlamıştık. Şimdi TÜSİAD'ın böyle bir konuyu gündeme getirmesi aslında bizim konuya ne kadar öngörüyle gerçekçi ve doğru baktığımızın bir ölçüde kanıtıdır'' dedi.

Bakan Çiçek, İnsan Hakları Başkanlığı tarafından Swiss Hotel'de düzenlenen ''Kadın ve Katılım: Sorunlar ve Çözümler'' konulu toplantıya gelişinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çiçek, Anayasa Mahkemesinde sözlü savunmanın kimler tarafından yapılacağının sorulması üzerine, ''Bakalım, 3 Temmuz günü geldiğinde görürsünüz'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Sizin isminiz geçiyor'' sözlerine, Çiçek, ''Geçer, benim ismim birçok işte geçiyor'' karşılığını verdi.

Savunmaya yönelik hazırlıkların hangi aşamada olduğu sorusunu yanıtlarken Çiçek, bu çalışmaları bir ekip halinde yaptıklarını ifade etti. Zaten yazılı olarak hem Anayasa Mahkemesine ve dolayısıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına savunmanın iletildiğini dile getiren Çiçek, ''Neye, nasıl baktığımız burada var. Bu çerçevede bir değerlendirme yapacağız'' diye konuştu.

TÜSİAD'ın ''Anayasa Konvansiyonu'' önerisini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Çiçek, şunları söyledi:

''Yeni bir Anayasa konusunu geçtiğimiz yıl gündeme getirdik. Seçim beyannamemizde de var. 1982 Anayasası ile artık ülke sorunlarını çözmeye imkan bulunmadığını, köklü reformların bu Anayasa'daki engelleyici hükümler sebebiyle yerine getirilemediğini hep ifade ettik. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarının geçmişte bu yönde talepleri oldu. Biz bu talepleri karşılamak için 2007 seçimlerine girerken, seçim beyannamemize bunu koyduk ve bu konuyla ilgili taslak metin de hazırlamıştık. Ancak bu metin daha parti tarafından incelenip kamuoyuna duyurulmadan ithamlar başladı. 'Nereden çıktı bu?' dercesine.

Şimdi TÜSİAD'ın böyle bir konuyu gündeme getirmesi aslında bizim konuya ne kadar öngörüyle gerçekçi, doğru baktığımızın da bir ölçüde kanıtıdır. Demek ki artık yeni Anayasa ihtiyacını herkes açık bir şekilde dillendirmeye, değerlendirmeye çalışıyor ama biz bunu yaptık diye itham edildik. Hatta o Anayasa taslağından dolayı, anayasal düzeni değiştiriyoruz diye şimdi ithamlar var.

Tabiatıyla bu çalışmalar önemlidir, takdir edilir. Öbür taraftan bir kısım meslek örgütlerinin bu süreçle ilgili çalışmaları oldu. Anayasa taslağıyla ilgili TOBB başta olmak üzere 7-8 meslek örgütünün bu sürece katkı sağlamak amacıyla çalışmaları oldu. Bunların birbirinden kopuk olmaması lazım. Aksi halde bu işi baştan katletmiş, öldürmüş oluruz. Çünkü bize yöneltilen itirazların benzerleri bu defa kendilerine ya da kendilerinin bize yönelttiği eleştiriyi kamuoyu bu sefer kendilerine yöneltmiş olur. Onun için bu çalışmaların bir ahenk, bütünlük içinde götürülmesinde fayda var diye düşünüyorum.''