MHP, CHP ve BDP, milletvekillerine yeni haklar getiren düzenlemeden imzalarını çekti. AK Parti ise teklifin arkasında... Gelişme üzerine konuşan TBMM Başkanı, son durumu "Teklif hukuken geçerli, düşmüş olmuyor" sözleriyle açıkladı.
Abone olÖnce MHP ardından CHP ve BDP, milletvekillerine yeni haklar getiren ve 4 siyasi partinin uzlaştığı kanun teklifinden son anda imzalarını çekti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise imzalarının arkasında olduklarını söyledi.
Canikli, şu ifadeleri kullandı:
''Biz attığımız imzanın doğru olduğuna yürekten inanıyoruz, yapılan düzenlemelerin doğru olduğuna inanıyoruz... Biz imzamızın elbette arkasındayız.
Bu tür düzenlemeler mutabakatla olmalı. Bir grubun imzası eksik olsaydı zaten TBMM Başkanlığı'na sunulmazdı. Muhalefet imzasının arkasında durmadı. Biz de durumu değerlendireceğiz."
CHP'DEN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili NTV'ye konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, "Kamuoyunun refleksleri önemli. Bu doğru bir adım" dedi.
VURAL: SİYASİ TAKTİK
MHP kanadından 'imzanın çekildiği' açıklaması ise Grup Başkanvekili Oktay Vural'dan geldi. Başbakan Erdoğan'ın tekliften haberinin olmadığı açıklamasının 'siyasi taktik' olduğunu söyleyen Vural, "Buna MHP'nin müsaade etmesi mümkün değildir. Böylesine bir iradeyle söz konusu kanun teklifi hakkında en üst düzeyde ortaya konan bu taktiksel yaklaşım, milletine karşı sorumlu olan MHP'nin tavır ve tutumuyla mütenasip olmayacak, asla da örtüşmeyecektir" diye konuştu.
ÇİÇEK: TEKLİF DÜŞMÜŞ OLMUYOR
Konuyla ilgili bir açıklamada TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten geldi. Danıştay'ın 145'inci kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen resepsiyonda gazetecilere açıklama yapan Çiçek, muhaleferin tekliften imzalarını çekmesini şu sözlerle değerlendirdi:
"Teklif hukuken geçerlidir. Bundan sonrasında Meclis, kendisi karar verir. Teklif düşmüş olmuyor."
KOMİSYONDAN GEÇMİŞTİ
Yasa teklifi, dört siyasi partinin grup başkanvekilerinin imzasıyla Meclis'e sunulmuş ve dün de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmişti.
YASA TEKLİFİ NELER GETİRİYOR?
Milletvekili haklarının tek bir kanun altında toplanmasını da öngören teklif yasalaşırsa, milletvekillerinin önceden plakasını bildirecekleri bir araçlarına trafikte ceza kesilmeyecek.
Araçlara kesilen trafik cezaları, valilikler tarafından Meclis Başkanlığı’na gönderilecek. Ayrıca, vekil araçları itfaiyelere ve ambulanslara tanınan geçiş üstünlüğünden yararlanacak.
Milletvekillerinin protokoldeki yerleri düzenlenecek. Milletvekilleri, illerdeki törenlerde varsa kuvvet komutanlarından yoksa validen sonra yer alacak. Ayrıca törenlerde, emekli vekiller için de yer ayrılacak.
Teklif ile vefat eden milletvekilleri için Ankara dışında yapılacak cenaze törenleri de valiliklerce organize edilecek.
Meclis üyeleriyle eski milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanlar ile süresi sona erenlerle bunların eşleri, anne ve babaları, bakmakla yükümümlü oldukları çocuklarının bütün tedavileri Meclis tarafından karşılanacak.
Yeni yasanın milletvekillerine getireceği bir başka ayrıcalık da, ömür boyu diplomatik pasaport hakkı olacak. Ayrıca milletvekillerine kimlik kartı yerine rozet verilecek.
Milletvekilleri kamuya ait sosyal tesislerden, o tesislerin en üst düzey yöneticisinin imkanları dikkate alınarak yararlanacak.
Milletvekillerinin maaş dışındaki ödenek ve yolluklarının da Başbakanlık Müsteşarı’na denkliği düzenlenecek.
Bunun yanı sıra, milletvekilleri, eski milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanlara silah taşıma ve bulundurma ruhsatı verilecek.
ÇİÇEK: VEKİLLERE MAAŞ ARTIŞI YOK
Tartışmalara neden olan teklifle ilgili TBMM Başkanı Cemil Çiçek bir açıklama yapmış ve teklifin maaş artışı getirmediğini ifade etmişti.
Çiçek, özetle şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bu getirilen yasa milletvekili özlük yasası değil, maaş artışıyla ilgili bir yanı yok. Sadece değişik kanunlarda ya da fiilen uygulamada olan hususların tek bir kanunun çatısı altında toplanmasından ibarettir.
Meseleye böyle bakarsanız değerlendirme farklı olur, bir kıyak geçiliyor tarzında yapmak isterseniz, her kanun metninde bir şey bulabilirsiniz. Bu getirilen teklifle kamuda görevli bir müsteşarın, bir genel müdürün, bir valinin veya bir başka makam sahibinin, sahip olduğu hakların ötesinde bir şey bu teklifle benim bildiğim gelir durumu yok.
Zaten bunlar ya fiilen ya da başkaca kanunların içerisine sıkıştırılmış vaziyetteyken milletvekilliğinin ne olduğunun, hangi statüde olduğunun bir defaya mahsus belirlenmesinden ibarettir."