BIST 10.075
DOLAR 35,32
EURO 36,48
ALTIN 2.998,02
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Çiçek'in kritik sorulara verdiği cevap

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, KKTC'deki yetkililere seslenerek 'Biz tavsiyelerimizi yaparız gerisi kendi bilecekleri iş' dedi...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından kameraların karşısına çıktı. Balyoz davasını değerlendiren Çiçek şöyle konuştu: "Bizim bu konuyla ilgimiz yoktur. Önemli bir gelişme, yargısal bir faaliyettir. Bu tutuklamalarla ilgili hükümette herhangi bir görüşme olmamıştır. Görüşülmesi de doğru değildir"

Konuşmasının ağırlıklı bölümünü KKTC'ye ayıran Çiçek, "Bizim Kıbrıs'la olan ilişkimiz menfaat değil kardeşlik ilişkisidir. Biz kendilerine tavsiye ve yardımları yaparız. Gerisi kendi bilecekleri iş" diye konuştu...

Çiçek, bir gazetecinin Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'le biraraya gelmesiyle ilgili Bakanlar Kurulu'na bilgi verip vermemesiyle ilgili bir soruya "Hayır" cevabı verdi.

Çiçek şöyle konuştu: "Bu görüşme kapalı bir görüşme değildi. Bir Genelkurmay Başkanı ile ülkenin başbakanının görüşmesi kadar tabi bir şey yoktur. Ama içeriği ile ilgili burada bir görüşme yapılmamıştır."

Kıbrıs'ta yeni bir miting hazırlığı yapıldığı hatırlatılan Çiçek bu konuda şöyle bir değerlendirme yaptı: "KKTC demokratik bir ülkedir, orada bir miting yapılabilir. Orada miting yapılıp yapılmaması bizim onayımıza tabi değildir. Biz sadece orada Türkiye'ye yapılan haksız suçlamaya karşı eleştirilerimizi gündeme getirmiştir. Türkiye'nin KKTC ilişkisi bir menfaat ilişkisi değildir. Bir kardeşlik ilişkisidir. Türkiye 8 yılı aşan iktidarımız döneminde KKTC'ya hem siyasi hem ekonomik hem de diplomatik katkıyı vermiş bir iktidardır. Bunlardan bir tanesi Türkiye'nin dışında KKTC'nin bir temsilciliği yoktu sadece Ankara'da vardı. Şu anda 18 yerde diplomatik temsilcilik açılmıştır. Bu KKTC'ye bir katkıdır. KKTC Cumhurbaşkanı birçok ülke tarafından resmen davet edilip bilgisine başvurulmaktadır.

Cemil Çiçek'in konuşmasından satır başlıkları şöyle:

EN BÜYÜK DESTEK AK PARTİ DÖNEMİNDE

KKTC'ya Türkiye'nin en büyük ekonomik destek programı AK Parti iktidarı dönemindedir. Bizden evvel yapılan katkı azami 200 milyon dolar civarındadır. Halbuki şimdi 600 milyon dolar bir katkı vermekteyiz. Bunun da Kıbrıs'a olan yansımaları ortadadır. KKTC'nin en temel ihtiyaçlarından birisi de sudur. Bununla ilgili Manavgat'tan balonlarla su götürülmesi dahil pekçok konu gündeme gelmiştir. En büyük proje 500 milyon civarındadır. Türkiye Akdeniz'in altından su boruları döşenmek suretiyle tarihi projeyi hayata geçirme hazırlığını yapıyor. Şimdi Türkiye'nin yaptığı bu yardımları sayın Başbakanlarla birlikte yapılan 3'er yıllık protokeller çerçevesinde yapmaktadır. Bu protokoller her iki tarafın ilgili makamlarla konuşarak, düşünerek, tartışarak imzalanıyor.

KKTC'NİN ÇOK BÜYÜK BİR BÜTÇE AÇIĞI VAR

Bu protokoller 3 yılda bir yapılıyor. Türkiye'nin verdiği kaynakların bir bölümü KKTC'deki bütçe açıklarına tahsis ediliyor. KKTC'nin çok büyük bir bütçe açığı vardır. Bu katkıların hedefi KKTC'yi daha güçlü hale getirmektedir. Bunun da yolu yatırımlardan geçiyor. Eğer gönderilen kaynakların tamamı maaşlara, cari harcamalara gidiyorsa yatırıma para kalmaz. Orada çiftçinin, sanayici ve tüccarın desteğe ihtiyacı var. Siz bu paranın tamamını bütçe açığına sarfederseniz o zaman Güney'le olan fark daha da açılır.

BİZ KKTC'YE KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Şimdi deniliyor ki, 'efendim Türkiye bize niye şunu diyor niye bunu demiyor?' Bu protokolerin dışında hiçbir şey söylemiyoruz. Bizim konuşmalarımız dostça ve kardeşçedir. Bize de bunları söylüyorlar. Her ülke kendi sıkıntılarını ortadan kaldırmak için ciddi tedbirler alıyor. Bunların başında Yunanistan ve İrlanda geliyor. Bizim hükümet olarak istediğimiz tek şey var, KKTC daha güçlü olsun, kardeşliğimizin gereği neyse biz bu yardımı yaptık yapmaya da devam ediyoruz.

KKTC'DE 40 BİN KİŞİ DEVLETTEN MAAŞ ALIYOR

Bugün KKTC'de 40 bin kişi devlet bütçesinden para alıyor. Önemli bir kısmı 13 hatta 14 maaş alıyor. Bizim söylediğimiz şudur, 2010 yılındaki kaynaklar 13. maaşı ödemeye yetmedi. Demek ki halen şu an yürürlüğe konulmuş olan 2011 KKTC bütçesinde Türkiye 250 trilyon bütçe açığına kaynak veriyor. Siz şimdi bir sonraki yıldan avans vererek çözemezsiniz.

NASIL YAPARLAR ONLARIN BİLECEKLERİ İŞ

KKTC'de hantal bir devlet yapısı var. Orada ciddi ve çok yönlü yapısal bir reforma ihtiyaç var. Bunları yapıp yapmak kendi bilecekleri iş. Biz KKTC'nin yaşadığı ekonomik sosyal sıkıntıyı yaşadık. Bu tedbirler alınmadığı takdirde ileride daha büyük sıkıntılar meydana gelir diye dostça söylüyoruz. Şimdi 'biz kendi programımızı kendimiz yaparız' diyenler daha büyük bir sorumluluk altındadır. Bu açıklar nasıl kapanacaksa, bu sıkıntılar nasıl çözülecekse ortaya koyarlar. Biz neyi taahhüt etmişsek kardeşliğimizin gereğini bugüne kadar olduğu gibi yaparız.