TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye’de demokratik standartların hangi seviyede olduğu bir ölçüde yargı kararlarına bakılarak değerlendirilir...
Abone olTBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye’de demokratik standartların hangi seviyede olduğu bir ölçüde yargı kararlarına bakılarak değerlendirilir" dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, TBMM’de düzenlenen Adli Yıl Açılış Resepsiyonu’nda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Çiçek, Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın konuşmasına yönelik olarak konuşmayı dinlemediğini ifade ederek, "Devlet ve toplum hayatında yargının çok önemli bir yeri var. Yargı, bir devletin bağımsızlığının en önemli sembollerinden bir tanesidir. Yargılamayı, Türk milleti adına yapar. O nedenledir ki, yargıya güven devlete güvendir. Eğer devlete güven isteniyorsa, yargıya, güvenin en üst noktada olması lazım. Burada hem yargı mensupları hem de yargıdan hizmet bekleyen herkesin dikkat etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye’de yargının uzunca süreden beri tartışıldığına dikkat çeken Çiçek şöyle devam etti:
"20-30 yıldır her adli yıl açılışında hep tartışılır günler oldu. Bu durumdan yargıyı çıkarmak lazım. Tartışmaları Türkiye’nin en ücra köşesinden takip eden hakim, savcı var. Bunların morale ihtiyacı var. Yargı tartışılır hale geldiğinde bu insanların morali bozulur. Türk yargısının diğer demokratik ülkelerden farklı iki önemi daha var. Bunlardan bir tanesi şudur: Türkiye’de demokratik standartların hangi seviyede olduğu bir ölçüde yargı kararlarına bakılarak değerlendirilir."
Türkiye’nin demokratik standartlarının yüksek olup olmadığına ilişkin değerlendirmelerin yargı kararlarına paralel gittiğini söyleyen Çiçek, "Hukuk yorumdur. Türkiye’nin imajına en büyük katkıyı olumlu ya da olumsuz yargı sağlamış oluyor. Türkiye yatırım açığı olan ülke. Bizim kendi tasarruflarımızla kalkınma hızını belli bir yüzdenin üzerine çıkarma şansımız yok. Türkiye’nin yabancı yatırımcıya ihtiyacı var. Türkiye’ye yatırım yapacak olanlar, Türkiye ile ilgili karar verecek olanlar dikkat ettiği husus, ’Türkiye’de hukuk güvenliği var mı, yok mu’. Türkiye’ye yatırım yapacak olanlar gelip Türkiye’nin uygulamalarını bizden sormuşlardır. Türkiye ile ilgili kalkınma çabalarına katkı verecek olan işadamları, müteşebbisler hukuk güvenliğine dikkat ediyorlar" ifadelerini kullandı.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ’kayıp trilyon davası’ ile ilgili ifade vermeye gideceğini açıklaması ile ilgili ise Çiçek, "Sayın Gül onu daha önce de söyledi" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin töreni esnasında CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’a söz vermemesine yönelik olarak Çiçek, şunları söyledi:
"O İç Tüzük açısından olağanüstü toplantı. Bu toplantılar törensel toplantılardır. Bugün konuşulabilir, yarın konuşulabilir. Yakışık almadı ki, kimse de tasvip etmedi."
Yargının kendi içinde seçimi yapacağını belirten Çiçek, "Onların sorumlu davranacağına, yargının itibarını onların da sizin, benim kadar düşüneceğime inanıyorum. Ümit ederim ki, kendilerine yakışan bir seçimi yapmış olsunlar" diye konuştu.
Çiçek, gazetecilerle sohbetinde, “Bu memleketin başına ne geliyorsa gelişi güzel ayaküstü yorumlardan geliyor” dedi.
(İHA)