CIA, Türkiye'de çalıştırılmak üzere Türkçe bilen ajan arıyor. İlan bir internet sitesinden çıktı ve 54 bin dolar maaşı var!
Abone ol İlanın çıktığı yer, dünyanın en çok ziyaret edilen 20 internet sitesinden biri olan ve 95 milyon özgeçmiş, ortalama 1 milyon açık iş pozisyonuyla en büyük online iş arama sitesi kabul edilen monster.com.Künye ise hızlı tüketim sektöründen herhangi bir şirketin ilanı gibi. Maaş, kategori, asgari tecrübe, eğitim seviyesi, tüm detaylar yazılı. Ama işte şirket bölümüne bakınca, iş bir anda değişiyor. Çünkü ilanı veren, Amerikalıların merkezi haberalma teşkilatı, CIA. Monster üzerinden yayınladığı işe alım duyurusunu ne zaman eklediği görülmüyor. Ancak şartları son derece açık belirtilmiş. Şirket ismi, Central Intelligence Agency (CIA) olarak gözüküyor. Sayfanın tepesinde de bir CIA logosu duruyor. Yer kısmına, Washington, DC 20001 yazılmış. Maaş, yılda 54 bin 525 - 75 bin 669 dolar arası. Tam zamanlı bir pozisyon. Kategorisi, güvenlik/koruma hizmetleri. Meslek, güvenlik istihbaratı ve analizi. Deneyimli olmak gerekiyor. Asgari eğitim seviyesi ise üniversite mezuniyeti.
En önemli 10 dil
İlan metni, "CIA’de kariyer hedefiniz, Amerika’nın ulusal güvenliğini korumak olacak" diye başlıyor. Ardından aranan şartlar detaylandırılıyor. Şartlar arasında en ilginç bölüm ise üstün yabancı dil bilgisi kısmı. Burada teker teker, CIA için hangi dillerin önemli olduğu bilgisi veriliyor ve 10 dil arasında Türkçe de sayılıyor. Diğer diller ise şunlar: Arapça, Çince, Darice (Afganistan’da konuşulan Farsça), Endonezyaca, Korece, Peştuca (Afganistan’ın resmi dili), Farsça, Rusça ve Urduca (Pakistan’ın resmi dili). İlana başvurmak isteyenlerin, 35 yaşın üstünde olmamaları ve üniversitede iyi bir not ortalaması dışında güçlü bir uluslararası ilişkiler bilgisiyle iletişim becerilerine sahip olmaları gerek. İdari pozisyondan bilim ve mühendisliğe kadar her alanda işe alım yapıyorlar, o yüzden lisansın önemi yok.
İlk 12 ay eğitim
İşe alınanlar, ilk 12 aylık sürede önce bir gizli servis eğitimi (CST) alıyorlar. Ardından Ulusal Gizli Servis (NCS) bünyesinde deniz aşırı bölgelere beşeri istihbarat görevine gönderiliyorlar. Burada adaylar, iki branşa ayrılıyor. Yeteneklerine ve kişiliklerine göre bazıları Operasyon Memuru (OO) oluyor, bazıları ise İstihbarat Çarkı Memuru (CMO). OO’lar, tüm zamanını yabancı kaynakların sırlarını kendilerine taşıyacak kişiler bulmaya harcıyor. İnsan ilişkilerindeki becerilerini kullanarak hedefledikleri kişilerin önce motivasyonlarını anlıyorlar. Ardından yakınlık kurup güven tesis ederek kendilerine istihbarat taşımalarını sağlıyorlar. Her alanda bilgi toplayan OO’lar, her görevlendirmede 3-4 yıl deniz aşırı yerlerde yaşıyorlar.
Yalan makinası testi de var
CMO’lar ise gizli kaynaklardan sağlanan istihbaratın toplanması, değerlendirmesi, sınıflandırması ve yayılmasından oluşan istihbaratın işlenmesi sürecinde görev alıyor. CIA, ilanda son olarak adayların tıbbi ve psikolojik bir testten geçirileceklerini açıklıyor. Her adayın yalan makinesine bağlanması gerekiyor. Ayrıca hepsi, çok kapsamlı bir araştırmaya tabii tutuluyor.