BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  DÜNYA

CIA maaşlı sihirbaz çalıştırıyormuş!

CIA'nın Soğuk Savaş sırasında ünlü bir sihirbazı parayla tutarak bilgilerinden yararlandığı ortaya çıktı.

Abone ol

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA), Soğuk Savaş sırasında ABD'nin en ünlü sihirbazını hile sanatı, gizleme, gizlenme ve gizli iletişim konusunda bir kitapçık hazırlaması için parayla tuttuğu ortaya çıktı.

O dönem ABD'nin en ünlü sihirbazı olan Jahn Mulholland, şüphe uyandırmadan içkiyi e ilaç katma, ayakkabı bağlama yoluyla gizli mesajlar verme ve 'birtakım objelerin kadınlar tarafından gizlice ele geçirilmesi' gibi yöntemler konusunda verdiği ipuçları ve bilgiler karşılığında CIA'dan toplam 3 bin dolar almış.

Sihirbazın hazırladığı dosyanın her kopyasının 1973'te imha edildiği sanılırken, bu kopyalardan biri sağlam kalmayı başararak, 'CIA Hile ve Aldatma Resmi Rehberi' olarak kitaplaştırılmış.

Şimdi gizliliği kaldırılan bu kitap, nasıl olduğu açıklanmasa da, ortaya çıkarıldı.

Casusluk tarihçisi Keith Melton ve yazar ve CIA Teknik Hizmetler Ofisi'nin eski müdürü Bob Wallace tarafından oraya çıkarılan Mulholand'ın rehberi, 1950'lerden itibaren CIA'nın "MK-ULTRA" adı verilen ve Sovyetler Birliği'ne karşı geliştirilen operasyonların bir parçası olarak kullanılmış.

Bu plana daha sonra, hedef kişilere gizlice uyuşturucu madde verilmesi ve Küba lideri Fidel Castro'nun botlarına kıl dökücü ilaç koyma ya da purosunun içine patlayıcı yerleştirme gibi daha çılgınca komplolar dahil edilmiş.

Ancak Mulholand'ın rehberindeki tavsiyeler ise daha sıradan faaliyetleri içeriyor. Sözgelimi ajanlara sıradan ve hatta hafiften aptal ifadeli bir yüz takınmaları tavsiye edilerek, "Daha fazla yüz kasının gevşek bırakılması ve gözlerin odaklanmaması gizlenmekten daha fazla etki yaratır. Bu eylemleri ılımlı ölçüde yapmak tetikteymiş ya da bir şeylerin peşindeymiş gibi görünmemeyi sağlar" deniliyor.

Kitapta, içkiye katılacak ilaçların damlalıklarının yapılış ve gizlenme yöntemleri, en önemli olanı cebe indirebilmek için çoklu küçük nesneler konusunda nasıl bir teknik izlenmesi gerektiği anlatılıyor.