CIA Başkanı Leon Panetta, bin Ladin'in öldürüldüğü operasyona ilişkin verdiği ilk mülakatta, Pakistanlı yetkililere güven duymadıkları için operasyon bilgisini gizli tuttuklarını anlattı.
Abone olUsame bin Ladin'i öldürme operasyonunun başında bulunan CIA Başkanı Leon Panetta, konuyla ilgili Time dergisine verdiği ilk mülakatta, Amerikalı yetkililerin Pakistan'la bilgi paylaşmaktan çekindiğini, çünkü Pakistanlıların operasyonu el Kaide'ye sızdırabileceğinden endişe duyduklarını söyledi.
CIA, bin Ladin'i Pakistan'da kaldığı malikanede öldürme planını aylar önce görüşmeye başlamıştı.
Panetta'nın Time dergisine verdiği mülakatta, CIA'in Pakistanlı yetkililere güven duymadığı için operasyonu gizli gerçekleştirmeye karar verdiği anlaşılıyor.
Panetta, Pakistan'ın garnizon kenti Abbutabad kentindeki malikaneyi B-2 bombardıman uçaklarıyla hedef almayı ya da kruz füzeleriyle vurmayı düşündüklerini, fakat sivil ölümlerine yol açabileceği kaygısıyla bu seçeneklerden vazgeçtiklerini söylüyor.
Time dergisi mülakatında, CIA'in geçen perşembe gününe değin bin Ladin'in nasıl öldürüleceği konusunda farklı seçenekler arasında kesin bir karara varmadığı anlaşılıyor.
CIA Başkanı Leon Panetta, danışmanlarının bin Ladin'in Abbutabad'daki malikanede bulunduğundan yüzde 60 ila 80 arasında emin olmalarına karşın, ellerindeki kanıtın böyle bir operasyonun risklerini göze almak için yeterli olduğu kanaatine vardığını söylüyor.
Fotoğraf
Panetta, Usame bin Ladin'in sözkonusu malikanede yaşadığına işaret eden dolaylı bulgulara sahip olduklarını, fakat Amerikan uydularının sözkonusu mekanda ne bin Ladin'in ne de ailesinden bir kişinin fotoğrafını çekmeyi başarabildiğini belirtiyor.
Malikanenin çöplerinin devamlı yakıldığını ve olağanüstü güvenlik önlemleriyle korunduğunu gözlemleyen Amerikalıların, Usame bin Ladin'in burada yaşadığı yönündeki inançları güçleniyor.
Ellerindeki kanıtın operasyon düzenlemeye yettiğini düşünen Panetta, bu tezi Başkan Obama'ya perşembe günü sunduktan sonra, Obama da cuma günü helikopterli operasyona yetki verdiğini yazılı biçimde resmileştiriyor.
Leon Panetta, operasyon sırasında el koydukları bilgisayarların ve elektronik bilginin el Kaide örgütünün geri kalanıyla savaşta büyük katkı sağlayacağına inanıyor. CIA Başkanı, bu yeni istihbaratı değerlendirmek üzere bir görev gücü oluşturulduğunu söylüyor.
Mahcubiyet
Öte yandan Pakistan istihbarat servisi ISI, el Kaide lideri Usame bin Ladin'in bulunduğu yeri tespit etmekteki başarısızlıkları nedeniyle son derece mahcup olduklarını bildirdi.
Usame bin Ladin ve ailesi Abbutabad kentinde Pakistan ordusunun en önemli askeri akademilerinden birine bir kilometreden az mesafede bir binada kalıyordu. Pakistanlı yetkililerin bundan nasıl habersiz olabildiği tartışılıyor.
İstihbarat servisinden bir yetkili, binaya 2003 yılında el Kaide üyesi olduğundan şüphelenilen başka bir kişinin kaldığı düşünülerek baskın düzenlendiğini anlattı.
Aynı yetkilinin verdiği bilgiye göre bu bina o zamandan beri takip edilmiyordu.
Öte yandan Pakistan kaynakları, Amerikan özel kuvvetlerinin operasyonunaa ilişkin daha ayrıntılı bilgi verdi.
Buna göre Amerikalı yetkililer, baskından sonra bin Ladin'in cesedinin yanı sıra hayatta kalan bir kişiyi daha beraberlerinde götürdü.
Pakistan istihbaratı ayrıca saldırı sırasında binada 17 ila 18 kişinin bulunduğunu bildirdi.
Baskından sonra hayatta kalanlar arasında eşlerinden biri, kızı ve bin Ladin'le bir bağı olmadığı söylenen sekiz ila dokuz çocuk bulunuyor.
Nasıl öldü?
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, bin Ladin'in baskından sonra görüşülen genç yaştaki kızı, babasını vurulurken gördüğünü anlattı.
Usame bin Ladin'in yakalanmaktan ise ölmeyi tercih ettiği için, korumasından kendisini vurmasını istediği yolunda söylentiler dolaşıyor.
Başkan Barack Obama'nın terörle mücadele danışmanlarından John Brennan ise, Beyaz Saray'daki basın toplantısında, seçkin Amerikan askerlerinin el Kaide liderini mümkün olursa sağ yakalamayı hedeflediklerini, ancak bin Ladin'in direndiğini, bunun üzerine başından vurulduğunu söyledi.
El Kaide liderinin yerinin güvendiği kurye izlenerek tespit edildiğini kaydeden Beyaz Saray yetkilisi, ayrıca bin Ladin'in cesedinin İslami usüllere göre yıkandıktan ve dini gerekler yerine getirildikten sonra denize gömüldüğünü belirtti.
Brennan, Bin Ladin'in operasyon sırasında direndiğini belirterek, "Eğer operasyon düzenleyen Amerikan birliğine tehdit oluşturmasaydı, canlı ele geçirilebilirdi ama karşılık verdiği için öldürüldü. Eğer fırsat olsaydı, canlı ele geçirirdik" dedi.
'Terörle savaşta başarısız değiliz'
Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Washington Post'ta yayımlanan makalesinde Usame bin Ladin'in ülkesinde öldürülmüş olmasının, terörle savaşta başarısız oldukları anlamına gelmediğini söyledi.
Zerdari, operasyonla ilgili olarak kendilerinin bilgilendirilmediğini doğruladı, ama iki ülke arasında onlarca yıldır varolan işbirliğinin bin Ladin'in öldürülmesini sağladığını savundu.
İki ülke istihbarat servisleri, geçmişte el Kaide liderlerinin yakalanmasında işbirliği yapmışlardı.
Bin Ladin'in ölüm haberi ardından Pakistan'daki Taliban örgütlenmesi, Amerika Birleşik Devletleri ve Pakistan'da saldırı düzenleyebileceklerini, Pakistan ordusunu ve siyasi liderlerini hedef alabileceklerini açıkladı.
Bir grup Arap lider, bin Ladin'in öldürülmesini memnuniyetle karşıladıklarını açıklarken, cihat yanlısı internet sitelerinde öfke ve intikam mesajları yer aldı.
Afganistan'da dört yıl boyunca savaşmış Pakistanlı bir militan, BBC'ye yaptığı açıklamada, el Kaide liderinin kendisi için bir baba figürü olduğunu anlattı.
Bin Ladin'in öldürülmesinin bir darbe yarattığını kabul eden bu kişi, mücadelelerinin tek bir kişiye bağlı olmadığının altını çizdi.
Washington'da ise Usame bin Ladin'in cesedinin fotoğraflarının yayınlanıp yayınlanmaması tartışılıyor.
Zira el Kaide liderini korkunç bir halde gösterdiği söylenen kimi fotoğrafların, Pakistan ve diğer ülkelerde tepki çekmesinden endişe ediliyor.
ABD önlem amacıyla Pakistan'daki büyükelçiliğini ve diğer temsilciliklerini kapalı tutuyor.