BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,42
ALTIN 3.007,41
HABER /  DÜNYA

CIA 33 yıl sonra PKK ve ASALA'yı belgeleriyle açıkladı

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından erişime açılan belgelerde PKK ve ASALA arasındaki işbirliği yer alıyor. -

Abone ol

1984 tarihli CIA raporundan, "ASALA, PKK ile ittifak kurduğunu ve Kasım 1980'de PKK ile Fransa'nın Strazburg şehrindeki Türk Konsolosluğuna saldırı düzenlediğini kabul etti" ifadeleri yer aldı.
 
ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından erişime açılan belgelerde terör örgütleri PKK ve ASALA'nın 1980'lerde ittifak içinde olduğu, birlikte terör saldırıları gerçekleştirdikleri ve PKK'nın Ermeni teröristlerin de içinde bulunduğu birimler kurduğu bilgisi yer aldı.

CIA tarafından gizliliği kaldırılarak internet kullanıcılarının erişimine açılan belgelerde terör örgütleri PKK ve ASALA'nın isimleri birçok yerde birlikte zikredildi. İki örgüt arasındaki ilişkinin 1980'lerden itibaren CIA'in istihbarat belgelerine ve terörizm hakkındaki raporlarına yansıdığı göze çarptı.

ERMENİ GİZLİ ORDUSU

Bu belgeler arasında dikkat çekenlerden biri Ocak 1984 tarihli "Ermeni Gizli Ordusu" başlıklı rapor oldu. Raporda, terör örgütü ASALA hakkında CIA'in verdiği ayrıntılı bilgiler ve örgütün yapısı üzerine analizler aktarıldı.

Raporun "Örgütün Değişen Taktikleri ve Organizasyonu" başlıklı bölümünde iki örgüt arasındaki bağlantıyı ortaya koyan ifade göze çarptı.

Bu bölümde, "ASALA, PKK ile ittifak kurduğunu ve Kasım 1980'de PKK ile Fransa'nın Strazburg şehrindeki Türk Konsolosluğuna saldırı düzenlediğini kabul etti." ifadesi yer aldı.

Bir başka belgede de terör örgütü PKK'nın Türkiye'deki ideolojik ve silahlı yapısı anlatıldı. 

PKK'DA ERMENİ TERÖRİSTLERDEN OLUŞAN "HRK" İSMİYLE BİRİM

26 Ağustos 1985 tarihli belgede, PKK ile Ermeni teröristlerin ilişkisi hakkında "1984 yazında PKK, kendi militanlarından, diğer Kürt ve sol gruplardan ve muhtemelen bazı Ermeni teröristlerden oluşan 'HRK' ismiyle anılan bir birim oluşturdu." ifadesi kullanıldı.

Aynı belgede ayrıca PKK'nın yapılanma ve eylem düzenleme konusunda Ermeni terör örgütlerini kendisine model olarak seçtiği, bu şekilde şiddeti "psikolojik etki" yaratmak için kullandığı belirtildi.