BIST 9.895
DOLAR 35,21
EURO 36,66
ALTIN 2.966,71
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'nin yeni anayasa için yol haritası

Yeni Anayasa için AK Parti'ye yeşil ışık yakan CHP'nin vizyonu da belirlendi...

Abone ol

Yeni Anayasa için AK Parti'ye yeşil ışık yakan CHP, değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk 4 madde ile başkanlık sistemi konusundaki önerilere kapalı. CHP'nin anayasa yapım sürecinde tüm partilerin adil temsili şartı da var.

Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum başkanlığında oluşturulan Anayasa Komisyonu CHP'nin anayasa değişikliği konusundaki vizyonunu belirledi. Anadil öğreniminden vatandaşlık tanımına, yerel yönetimler reformundan yargı reformuna bir çok konuda radikal değişiklik önerisinde bulunacak olan CHP'nin olmazsa olmazları şöyle;

Yapım yönetimi: Anayasa yapımında baraj olmamalı, siyasi partiler adil temsil edilmeli, STK'ların ve üniversitelerin katılımları sağlanmalı.

Başlangıç metni: Başlangıç metninde, "Tasada ve kıvançta ortaklık" ve "Bir arada yaşama arzusu"na dayalı ulus anlayışı vurgulanmalı.

Kırmızı çizgiler: Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemez 1, 2, 3 v3 4. maddelerine dokunulmamalı.

Cinsiyet eşitliği ve özgürlükler: İnsanlık onuru Anaya güvencesine alınmalı yaş, etnik ya da sosyal köken, cinsel yönelim, engellilik ve benzeri nedenlere dayalı ayrımcılık yasaklanmalı.

Çoğulculuk: Anayasa'da, siyasi partilere ilişkin hükümler yeniden düzenlenmeli, parti kapatma seçenek olmalı. Hazine yardımı yeniden düzenlenmeli. Seçim barajının yüzde 5 olacağına ilişkin Anayasa'ya hüküm konulmalı.

Katılımcılık: Siyasal, ekonomik ve toplumsal yaşama kalıtımının önündeki her türlü hukuksal ve fiili engel kaldırılmalı ve "KAtılımcılık, siyasal haklar bağmında anayasal ilke olarak" açıkça belirtilmeli.

Parlamenter sistem: Çoğulculuk ve istikrar için başkanlık sistemi bir seçenek olarak düşünülmemli ve parlamenter sistem tercih edilmeli. Başkanlık sisteminin anti-demokratik yönleri ve diktatörlüklere dönüşme eğilimi tartışılmalı.

Yerel yönetim reformu: Tek bir bölgeye özgü değil, tüm Türkiye için planlanacak bir yerel yönetim reformu üzerinde çalışılmalı. Merkezi idare ile yerel yönetimlerin yetki ve ilişkileri yeniden düzenlenmeli.

Sosyal devlet- ekonomik alan: Sosyal ve ekonomik hakların sınırlarını gösteren Anayasa hükmü yeniden yapılandırılmalı. Anayasa, "yoksulluğun ortadan kaldırılması" ve "tam istihdam" hedefini içermeli.

Yargı reformu: HSYK ve Anayasa Mahkemesi yeniden yapılandırılmalı. YSK, RTÜK, kurulması önerilen Eşitlik Kurumu'na görevlerini ilgilendiren konularda Anayasa Mahkemesi'nde dava açma hakkı tanınmalı. Askeri Yargıtay kaldırılmalı, bu konuda Yargıtay'ın içinde bir ihtisas dairesi kurulmalı. İdarenin tüm işlemleri yargı denetimine açılmalı.