Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in ardından SSK Genel Müdürü İbrahim Ulaş da projenin uygulanamayacağını söyledi.
Abone olCHP'nin 12 Haziran seçimlerinde umut bağladığı en önemli projelerinden "Aile sigortası" uzmanlardan tarafından kabul görmedi. SSK Genel Müdürü Ulaş, CHP'nin Aile Sigortası vaadinin hiç bir ülkede olmadığını belirterek "Asgari ücret düzeyindeki yardım istihdamı olumsuz etkiler" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in ardından, SSK Genel Müdürü İbrahim Ulaş da, CHP'nin her vatandaşa ortalama 600 TL maaş ödenmesini öngören Aile Sigortası vaadinin imkansız olduğunu söyledi. Hiçbir ülkede 'her aileye 500 lira, bin lira veren bir aile sigortasının bulunmadığını' ifade eden Ulaş "Bütün ülkelerde, bu tür yardımlar kritere bağlı olarak yapılıyor" dedi. Ulaş, asgari ücret düzeyindeki bir nakit yardımının, istihdamı olumsuz etkileyeceğini de belirterek, "Herkes yardım almak için ücretini gizleme yoluna gidecektir" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu'nun makam odası
Star gazetesine değerlendirmede bulunan SSK Genel Müdürü İbrahim Ulaş, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun gözde projesi olan 'aile sigortası'nı ve halen Türkiye'de yardıma muhtaç ailelere sağlanan yardımları değerlendirdi. Şartsız olarak belirli tutarda maaş ödemesini öngören bir aile sigortası uygulamasının bulunmadığını belirten Ulaş "Her aileye 500 lira bin lira veren bir düzenleme yok. Bugün Türkiye'de ailelere asgari ücret seviyesinde bir nakit yardımı yapılırsa, bunun sonucunda kayıt dışılık patlar. Herkes ücretini gizlemeye yönelir" dedi.
ANNELERİN HESABINA PARA YATIRILIYOR
Türkiye'de halen, aile sigortası kapsamında bir çok ödeme yapıldığını hatırlatan Ulaş, kitap ve defter yardımlarının yanında, ilköğretim öğrencilerine nakit destek verildiğini bildirdi. İbrahim Ulaş, "Güneydoğu'da eğitim yardımları annelerin hesabına yatırılıyor. Dolayısıyla şu anda gündeme gelen bir çok yardım yıllardır uygulanıyor." diye konuştu.
AKP'NİN SOSYAL GÜVENLİK İCRAATLARI
SSK Genel Müdürü Ulaş, SSK'da son yıllarda yaşanan değişimin rakamlara da yansıdığını söyledi:
"Özellikle 2008 yılında uygulamaya konulan sosyal güvenlik reformu ile birlikte SSK rakamlarında hızla bir düzelmenin yaşandığına dikkat çeken Ulaş, son bir yılda 1 milyon 85 bin işçinin kayıt altına alındığını kaydetti. Ulaş, 2010 yılı başında 15.1 milyon olan toplam sigortalı sayısının 2011 yılı başı itibariyle 16.2 milyona yükseldiğini vurguladı. Sosyal güvenlik kurumlarının dillerden düşmeyen açıkları konusunda da önemli iyileşmeler sağlandığını ifade eden Ulaş, 2009'da 28.7 milyar lira olan SSK açığının 2010'da 26.7 milyar liraya düştüğünü kaydetti. Ulaş, prim tahsilatlarının artırılması için birçok proje geliştirdiklerini belirterek, bu kapsamda araç takibi, tapu takibi, menkul kıymetler takibi gibi düzenlemeler ile prim alacaklarının tahsilatının hızlandırıldığını kaydetti"