BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,47
ALTIN 3.034,53
HABER /  POLİTİKA

CHPnin eğitim politikası

Baykal, eğitim sistemi için politikalarını anlatırken meslek liseleri hakkındaki görüşünü de açıkladı...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'de bir yandan işsizlik sorunu varken, diğer yandan eğitimli meslek mensuplarına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ''Türkiye'deki okullarımızın özellikle temel eğitim sonrası ve üniversite eğitimimizin üçte ikisinin artık akademik eğitim dışında iş ve meslek eğitimine yönelik olarak yapılandırılması kaçınılmaz bir ihtiyaçtır'' dedi.

CHP Lideri Baykal, Antalya Deniz Ticaret Odasının Antalya Ticaret ve Sanayi Odası binasındaki 25'inci meclis toplantısına katılarak, bir konuşma yaptı. Türkiye'nin en önemli sorunu olan dış ticaret açığının turizm ve denizcilik sayesinde dengelenebileceğini belirten Baykal, turizm ve denizcilik sektörünün üçe katlanması halinde Türkiye'nin ekonomik dengesinin sağlanabileceğine işaret etti.

Denizcilik sektörünün Türkiye ve dünyada parlak bir geleceği bulunduğuna değinen Baykal, buna karşılık Türkiye'nin ihraç veya ithal ettiği ticaret mallarının ancak yüzde 23'ünün kendi gemileriyle taşınabildiğini ifade etti. Deniz Baykal bu durumun düzeltilebilmesi için dış ticaret politikasıyla birlikte deniz taşımacılığı politikasının da birlikte ele alınması gerektiğini vurguladı.

CHP lideri Baykal, şunları kaydetti: ''Türkiye dış ticaret patlaması yaşayacak ama giderek bizim dış ticaretimizi başkaları taşıyacak, biz de bunu seyredeceğiz. Bu kabul edilemez. Burada çok büyük bir potansiyel var. Bu potansiyelin değerlendirilmesi lazım. Türkiye'de filomuzun yeterli olduğunu düşünmek mümkün değil. Hala 7,5 milyon DWT tonluk bir gemi filomuz var.

Bu Türkiye'nin uluslararası ticarette alması gereken pay dikkate alındığında yeterli kabul edilemez. 7 milyonluk ek kapasite geliyor deniliyor ama uluslararası sözleşmelere uymayan yüzlerce gemimiz var. 1,5 milyon DWT ton kapasitenin filodan çıkarılması kısa sürede dayatılacak. Kosterlerin de yenilenmesi lazım. Kapasite artışı konusunda tatmin edici noktada değiliz. Kapasitemizi büyütmeyi düşünüyorsak, bunu sağlamaya elverişli bir finansman modelinin ortaya konulması ihtiyacı vardır.''

Deniz Baykal, Türkiye'de son zamanlarda mega yat üretimi alanında çok önemli bir atılım gerçekleştirildiğine de dikkati çekerek, ''Hem mega yat konusunda hem tersane konusunda çok önemli bir ilerlemeyi gerçekleştirmeye devam etmemiz lazım. Bu, Türkiye ekonomisine katkı verecek önemli bir kaynak yaratacaktır. Ayrıca sahillerimizi önemli bir marina ağıyla donatmamız lazım'' diye konuştu.

-İŞSİZLİK VE EĞİTİM SORUNU-

CHP Gene Başkanı Baykal, denizcilerin eğitimli meslek adamlarına ihtiyaç duyulduğundan, çarkçıbaşı ve zabitan eksikliğinin giderilemediğinden yakındıklarına da değinerek, bu konunun temelinde eğitim sorunun yattığını bildirdi. Deniz Baykal, şöyle devam etti: ''Bu sektörde iyi yetişmiş personel açığı kendisini hissettiriyor. Konu Türkiye'nin temel eğitim organizasyonuyla ilgili. Bugüne kadar maalesef toplumun talebiyle, Türkiye'nin eğitim sisteminin üretimi arasında hep bir kopukluk yaşadık.

Toplumda işsizlik var. Resmi rakamlar kamufle etmeye çalışıyor ama çok ciddi bir işsizlik sorun olduğu tartışma götürmez bir gerçek. Aynı zamanda bir başka olay var. Yetiştirilmiş kalifiye eleman arayanlar da çalıştıracak insan bulamıyor. Bu sorun aslında hem işsizlik hem de bir eğitim sorunudur. Biz bunun farkındayız ve bu konuda önümüzdeki döneme yönelik olarak Türkiye'ye çok önemli taahhütlerde bulunuyoruz. Türkiye'nin eğitim sistemini çok köklü değiştirmek iddiasındayız.

Bu sorun çözülmeden Türkiye'nin önünün açılmasını mümkün görmüyoruz. Türkiye'nin kalkınması da bu dar boğaz aşılmadan rahatlatılamaz.'' Sorunun gençlerin masa başına göre değil, iş ve meslek öğrenmeye yönelik olarak eğitilmesiyle çözülebileceğini ifade eden Deniz Baykal, şunları kaydetti: ''Türkiye'deki okullarımızın özellikle temel eğitim sonrası ve üniversite eğitimimizin üçte ikisinin artık akademik eğitim dışında iş ve meslek eğitimine yönelik olarak yapılandırılması kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.

Herkes sanki üniversite mezunu olacakmış gibi çocukları eğitiyoruz. Ama her yıl 1,5 milyon çocuğumuz üniversite kapısından geri dönüyor. Geri dönünceye kadar sanki geri dönmeyecekmiş gibi eğitiyoruz ama her yıl geri dönüyorlar. Bu, akıl dışı, israfa yol açan bir uygulama. Gençlerin ve ailelerin umudu da tükeniyor. Gençlerin üçte ikisini iş ve meslek yaşamına, üçte birini akademik yaşama yönlendireceksiniz.''