Milli Savunma Bakanlığı CHP'nin İncirlik Hava Üssünde konuşlu bulunan askeri unsurları ziyaret etmek için yaptığı başvuruyu reddetti.
Abone olMilli Savunma Bakanlığı, CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün’ün, 2’nci Ordu Komutanlığı, 1’nci Hava Kuvvet Komutanlığı ve Jandarma Asayiş Komutanlığı Karargahlarını, Malatya Kürecik’te konuşlu olan radar unsurlarını, Predetor de dahil olmak üzere envanterdeki İnsansız Hava Aracı unsurlarını, İncirlik Hava Üssünde konuşlu bulunan askeri unsurları ziyaret etmek için yaptığı başvuruyu reddetti.
CHP’li Düzgün, Milli Savunma Bakanlığı’na, 2’nci Ordu Komutanlığı, 1’nci Hava Kuvvet Komutanlığı ve Jandarma Asayiş Komutanlığı Karargahlarını, Malatya Kürecik’te konuşlu olan radar unsurlarını, Predetor de dahil olmak üzere envanterdeki İnsansız Hava Aracı unsurlarını, İncirlik Hava Üssünde konuşlu bulunan askeri unsurları 17 Eylül ve 21 Eylül 2012 tarihleri arasında yerinde ziyaret etmek için 7 Eylül tarihinde başvurdu. Düzgün, başvurusunda söz konusu sistem ve yetenekler hakkında ziyaret öncesinde bir genel karargahta bilgilendirme yapılmasını da istedi.
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI REDDETTİ
Milli Savunma Bakanlığı’ndan Hakim Tuğgeneral Müsteşar Yardımcısı A. Akif Vurucu imzasıyla Düzgün’e gönderilen yazıda, “İlgi dilekçe ile bildirilen ziyaret talebiniz incelenmiştir. Talebinizin TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı vasıtasıyla bildirilmesi durumunda değerlendirilecektir” denildi.
CHP’Lİ DÜZGÜN TEPKİ GÖSTERDİ
Milli Savunma Bakanlığından gelen yanıtı ANKA’ya değerlendiren Düzgün, “Son dönemde milletvekilleri GATA dahil, Silahlı Kuvvetlerin birlik, kurum ve tesislerine girememektedir. Son olarak bizler CHP’li Milli Savunma Komisyonu üyeleri olarak TBMM’nin ve ana muhalefet olarak partimizin; millete ve TSK’ya, en kıymetli varlığı olarak evlatlarını emanet eden halkımıza, ulusal güvenliğini ve huzurunu bizlere emanet eden milletimize ve devletimize ve TSK’nın kendisine karşı olan sorumluluğumuz gereği, Milli Savunma Bakanlığına vermiş olduğumuz dilekçede Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeni sahip olduğu yeteneklerin, yasama yılı öncesinde yerinde görülüp bilgi alınması maksadıyla Kürecik, İncirlik, İnsansız Hava Araçları, Asayiş Kolordusu-2nci Ordu ve 2nci Hava Kuvvet Karargahlarını ziyaret etmek istedik” dedi.
Kararı eleştiren Düzgün, şöyle dedi:
“Milli Savunma Bakanlığından gelen cevapta talebimizin Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı vasıtasıyla bildirilmesi durumunda değerlendirileceği cevabını aldık. Bu cevap bize Milli Savunma Komisyonunun bizim gibi milletvekili olan AKP’li Komisyon Başkanından ve milletvekillerinden izin almamız gerektiğini göstermektedir. Milletvekilleri bu izni komisyon başkanlarından değil zaten seçildikleri zaman doğrudan halktan almışladır. Milli Savunma Bakanlığının vermiş olduğu cevap kurumun dış denetime kapalı olduğunun aynı zamanda bir göstergesidir. Milli Savunmanın kapılarının Meclis'te millet adına görev yapan biz milletvekillerine açık olması gerekmektedir. Sadece Milli Savunma Komisyonu üyeleri değil farklı komisyonlardan milletvekillerinden de bu talep gelmiş olabilirdi. Sonuç olarak özellikle içinde bulunduğumuz bu olağanüstü durumda itimat kontrole mani değildir.”