CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Torba Kanun Tasarısı ile Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılmasına itiraz etti. Temizel, hükümetin güvenlik gerekçesiyle böyle bir düzenlemeye hakkı olmadığını savundu.
Abone olCHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Meclis'teki Torba Kanun Tasarısı görüşmelerinde Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılmasına itiraz etti.
Zekeriya Temizel tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde, CHP Grubu adına söz aldı.
Türkiye’nin 15 Temmuz’da büyük bir badireyi atlattığını, şimdi de özel ve önemli bir süreçten geçtiğini belirten Temizel, böylesi süreçlerde gündemlerin ülkenin öncelikleri göz önüne alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.
YANGINDAN MAL KAÇIRILIYOR İDDİASI
Torba Kanun Tasarısı'nın içeriğini ve yapım tekniğini eleştiren Temizel, Meclis'in yangından mal kaçırırcasına, doğru dürüst tartışmadan neye hizmet ettiğini anlamadan ve anlatamadan torba yasalar yaptığını savundu. Bu torba yasalar içinde anayasaya aykırı düzenlemeler olduğu görüşünü ileri süren Temizel, "80 maddelik bir kanun görüşüyoruz. Kanun, defin ruhsatları ile başlıyor, 'Hakkari ve Şırnak illeri kaldırılmıştır' diye bitiyor. Bu trajikomik bir olaydır. Olamaz böyle bir kanun düzenlemesi. Bu Meclis böyle bir kanun düzenlemesini hak etmiyor." diye konuştu.
HAKKARİ VE ŞIRNAK İTİRAZI
Tasarıdaki Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılmasına ilişkin düzenlemeyi eleştiren Temizel, şu değerlendirmelerde bulundu:
"İki ilimiz üç kelime ile kaldırılıyor. Hepiniz ülkemizdeki hemşehrilik duygusunun ne anlama geldiğini bilirsiniz. Bu bir statüdür, prestijdir. Bir ili ortadan kaldırıyorsanız orada insan olduğunu unutmayacaksınız. Neden il olmaktan çıkarılıyor? 'Güvenlik sebebiyle' deniliyor. İl olduğu için güvenliğini sağlayamayınca, ilçe olunca güvenliğini sağlamak daha mı kolay olacak? Bir insanın prestij olarak gördüğü, yaşadığı, nüfus cüzdanında yazılı olan yeri böyle bir gerekçe ile kaldıramazsanız. Böyle bir hakkınız yok."
BELEDİYELERE KAYYUM ATAMASI
Tasarıda belediye başkanlıklarına kayyum atanmasına ilişkin düzenlemeye de değinen Temizel, bunun yerel demokrasi ile bağdaşmayan bir durum olduğunu savundu. Bir belediye başkanı suç işlediğinde neler yapılacağının mevcut yasalarla belirlendiğine dikkati çeken Temizel, "Birisinin suç işlemiş olması, oradaki yerel demokrasinin ortadan kaldırılmasını haklı kılar mı?" diye sordu.
Kamu işletmelerinin Özelleştirme İdaresi yoluyla varlıklarını satmalarına ilişkin düzenlemeye de değinen Temizel, bu kuruluşların İhale Yasası'na tabi olduğunu ancak Özelleştirme İdaresine geçtiği andan itibaren bu kanunlara tabi olmaktan çıkacağını söyledi. Temizel, "Bir devlet rant yaratmaz, bir devlet özellikle rant yaratarak kendisine gelir sağlamaz. Kamu yararı ilkesi bu nedenle önemlidir." dedi.