CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana milletvekili Faruk Loğoğlu, Siyasi Partiler Yasası, seçim barajının düşürülmesi, daraltılmış bölge konu...
Abone olCHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana milletvekili Faruk Loğoğlu, Siyasi Partiler Yasası, seçim barajının düşürülmesi, daraltılmış bölge konularının bir bütünlük içerisinde düşünülmesi gerektiğini belirterek, “Toplumumuzun her kesiminin en etkin şekilde temsil edileceği teklif gelirse bunu destekleriz” dedi.
Loğolu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında dış ve iç politika konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Loğolu bir gazetecinin “Daraltılmış seçim sistemine bakış açınız nedir?’ sorusuna Loğoğlu, “Bu konu ilk defa gündeme gelmiyor. Ancak bu konu üzerinde CHP’nin görüşlerini açıklaması için bu hususun biraz daha gelişmesini beklemek lazım” dedi. Siyasi Partiler Yasası, seçim barajının düşürülmesi veya kaldırılması, daraltılmış bölge konularının bir bütünlük içerisinde düşünülmesi gerektiğini belirten Loğoğlu, “Toplumumuzun her kesimin en etkin şekilde temsil edileceği teklif gelirse bunu destekleriz. Bu olmadığı taktirde kendi tekliflerimizi getiririz” dedi.
’’SAYIN BAŞBAKAN’IN DANIŞMANLARI BİRAZ DAHA İYİ ARAŞTIRMA YAPMALI’’
Başbakan Erdoğan’ın ’’Dünya’da 100’den fazla ülke Başkanlık sistemi ile yönetiliyor’’ sözlerini anımsatan Loğoğlu, bu konuda bir araştırma yaptıklarını söyledi. BM’ye kayıtlı 193 ülke olduğunu belirten Loğoğlu, bu ülkeler içerisinde doğrudan başkanlık sistemi ile yönetilen 42 ülke olduğunu ve bu ülkelerin birçoğunun demokratik rejime sahip olmadığını söyledi. Yarı başkanlık ile yönetilen ülke sayınını 20 kadar olduğunu belirten Loğoğlu, “Danışmanlarının biraz daha iyi araştırma yapmalarını, Sayın Başbakan’ın mahcup olmamaları için daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.
AK PARTİ, IRAK KONUSUNDA BAŞLARDA YAPTIĞI HATAYI, BU KEZ TERSİNDEN YAPIYOR’’
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Türkiye ziyaretine değinen Loğoğlu, AK Parti’nin Irak konusunda ilk başlarda yaptığı hatayı bu sefer tersinden yaptığını söyledi. Loğoğlu, “Hükümet daha önce Kuzey ırak Bölgesel Kürt Yönetimini dışlayarak Bağdat ile görüştü. Şimdi ise bunun tersini yapıyorlar. Biz başından beri her iki tarafla da iyi ilişkiler içerisinde olmasını istedik” dedi. Loğoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayni ile bir görüşme gerçekleştirdiğini ifade etti.
’’SALDIRIYI KINIYORUM’’
Somali’de Türk büyükelçiliğine düzenlenen saldırıya değinen Loğoğlu, bir terör saldırısının anlaşılır makul bir sebebinin olamayacağını söyledi. Her türlü yardımda bulunan Türkiye’ye böyle bir saldırının neden yapıldığını sorulması gerektiğini belirten Loğoğlu, hükümetin yaptığı açıklamalarda bu olayı terör örgütü El Kaide tarafından gerçekleştirdiğini açıkça söyleyemediğini ifade etti.
ÖZERKLİK YORUMU
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın özerklik talebine ilişkin açıklamalarının anımsatılması üzerine Loğoğlu, BDP’nin ve PKK’nın özerklik anlamına gelen konularda bugüne kadar değişik kavramları gündeme getirdiklerini söyledi. Loğoğlu, "Bizim açımızdan şiddet ve terörün sona erdirilmesi Türkiye’nin Kürt topluluğunun beklentilerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilke ve parametreleri çerçevesinde çözüme kavuşturulmasıdır" dedi.
’’ÇÖZÜM SÜRECİNDE HERKESİN DİKKATLİ OLMASI GEREKİR’’
Loğoğlu, CHP’nin yerel yönetimlerin özerkliği konusunda Türkiye’nin Avrupa sözleşmeleri kapsamında bunun yapılabileceğini beyan ettiğini söyledi. Çözüm süreci konusunda herkesin dikkatli olması gerektiğini belirten Loğoğlu, "Ana muhalefet ağzını açtığı zaman, ’sabote etmeye çalışıyorlar’ diyorlar.Biz bu terör belasının durmasını istiyoruz. Aylardır bu ülkede kan dökülmemesini olumlu gelişme olarak kabul ediyoruz anca bunun kalıcı ve sürdürebilir çerçeveye oturtulması gerekiyor. Bu yapılıyor mu bundan emin değiliz. PKK ve BDP’nin hükümetten beklentileri ile hükümetin beklentileri arasında ciddi bir boşluk görünüyor. Temennimiz bir an önce bir demokratikleşme paketini, bunun içinde Kürt meselesini temel yönlerini çözüme kavuşturacak paketi hükümetin bir an önce TBMM’ye getirmesi ve bunu bütün partilerle paylaşmasıdır. Bunu yapmadıkları takdirde vebali boynuna olacaktır. Görülüyor ki işler iyi gitmiyor.Öcalan’ın sözlerinden de anlaşılıyor ki; bir istek azalması bir arzu dokusunda bozukluk var inşallah bunu neticesine tekrar sıfır noktasına dönmeyiz" diye konuştu.
(İHA)